spot_img
spot_imgspot_img
16.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Nisan 2024

SpaceX, Falcon 9 roketini uzaya fırlattı

Seçtiklerimiz

SpaceX, Tayvan’da üretilen Falcon 9 roketini başarılı bir şekilde uzaya fırlattı. California’daki Vanderberg Hava Kuvvetleri Üsssü’nden fırlatılan roket, NSPO’nun FORMOSAT-5 uydusunu başarılı bir şekilde uzaya taşıdı.
 
SpaceX, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere herhangi bir ülkeden daha fazla roket fırlatarak, bir yılda tam 12. roketini uzaya göndermiş oldu. Falcon 9 roketinin taşıdığı 450 kg ağırlığındaki FORMOSAT-5 uydusu, doğal afet tahmini ve haritalandırılmasında kullanılacak. Uydu ayrıca çevre gözlemlerinde ve uzay araştırmalarında da görev alacak. Uydu, beş yıl boyunca işlev görmek üzere tasarlandı ve her yüz dakikada bir kez Dünya’nın çevresinde dönecek.
 
 
Lyons web üzerinden yapılan bir yayında SpaceX’in California/Hawthorne görev kontrol merkezinde çığlıklar yükselirken “Bununla Falcon 9’u 15. kez başarıyla indirmiş oluyoruz” ifadeleri kullanıldı.
 
Bu fırlatış, bir kilometre taşı olarak görülebilir, çünkü Ulusal Uzay Kuruluşu (NSPO), yükler de dahil olmak üzere komple uydu sistemi mühendisliği tasarımının tüm sorumluluğunu üstlendiği ilk uzay programı.
 
Daha önceki versiyonu olan FORMOSAT-2, 12 yıl boyunca Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerinde gerçekleşen önemli afetleri haritalandırdıktan sonra geçtiğimiz yıl emekliye sevk edilmişti.
 
Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Falcon 9 roketinin testi sırasında bir patlama meydana gelmişti. SpaceX, patlama sonrası yaptığı açıklamada patlamanın roketin motorlarının statik ateşleme testi sırasında meydana geldiğini ifade etmişti.
 
SpaceX şirketinin bir önemli özelliği de değeri çok yüksek olan roket bileşenlerini yeniden kullanması ve büyük oranda tasarruf etmesi. Şirket, fırlatmadan sonra roket malzemelerini okyanusa bırakmak yerine topluyor ve parçalarını yeni roket takımlarında kullanıyor. SpaceX’in bu tasarruf politikasının şirkete milyon dolarlar kazandırdığı söyleniyor.
 
Falcon Heavy Testi Kasım Ayında Olabilir
 
Şirket için bu yıl oldukça başarılı geçti ancak Elon Musk, Falcon Heavy test lansmanını da söylendiği gibi Kasım ayı içerisinde gerçekleştirirse çok büyük bir işi başarmış olacak.
 

Falcon Heavy, uzay yörüngesine ve ötesine büyük yükler taşımak amaçlı tasarlanan yüksek kapasiteli bir roket. Falcon Heavy, Musk’un Mars’a koloni kurma planlarının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika