spot_img
spot_imgspot_img
26.8 C
İstanbul
Cuma, 26 Temmuz 2024

Ax-3 ekibi ve Alper Gezeravcı Dünya’ya döndü

Astronot Alper Gezeravcı’nın dahil olduğu Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, Dünya'ya döndü.

Seçtiklerimiz

Axiom Space’in dört özel astronottan oluşan mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 18 günlük bir görevin ardından Cuma günü Florida kıyılarına güvenli bir şekilde inerek Dünya’ya döndü.

Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı ilk olarak SpaceX’in Dragon uzay aracıyla 18 Ocak’ta NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Çarşamba günü uzay aracı ISS’den ayrıldıktan sonra Cuma günü sabah 8:30 sularında Florida’nın Daytona Beach sahiline iniş yaptı.

Bu görev, uzay şirketinin ISS’ye üçüncü mürettebatlı görevi ve hükümet ile Avrupa Uzay Ajansı destekli ulusal astronotların ilk ticari uzay uçuşu oldu.

Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı – ABD ve İspanya’dan komutan Michael López-Alegría, İtalya’dan pilot Walter Villadei, Türkiye’den görev uzmanı Alper Gezeravcı ve İsveç’ten Avrupa Uzay Ajansı proje astronotu Marcus Wandt – Axiom Space ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaptıkları görev sırasında mikro yerçekiminde yüzüyorlar.

Ax-3 mürettebatı uzay karakolundayken mikro yerçekimi araştırmaları da dâhil olmak üzere 30’dan fazla deney ve 50’den fazla eğitim faaliyeti gerçekleştirdi. Bu görev aynı zamanda şu anda yapım aşamasında olan ve alçak Dünya yörüngesinde faaliyet gösterecek ticari bir uzay istasyonu olan Axiom Station için de bir kilometre taşı oldu. Şirkete göre özel uzay istasyonu için hedeflenen fırlatma tarihi 2026.

Axiom Space CEO’su Michael Suffredini, “Ax-3 astronotlarımızın başarılı bir şekilde geri dönmesi, bir insanlı uzay uçuşu görevinin tamamlanmasından çok daha fazlasını ifade ediyor” dedi. “Ticari uzay araştırmalarında çok önemli bir anı ve Avrupa’nın alçak Dünya yörüngesindeki arayışları için önemli bir kilometre taşını işaret ediyor.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika