spot_img
spot_imgspot_img
17 C
İstanbul
Cuma, 26 Nisan 2024

Topçu THY’den istifasının perde arkasını anlattı

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları (Türk Hava Yolları THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu 6 Nisan’da ani bir kararla istifa etmişti. 12 sene boyunca şirketin tepe adı olarak büyük başarılara imza atan Topçu ile istifasının ardındaki sebepleri ve Türk Hava Yolları  acerasını konuştuk. (Kübra PAR / HT GAZETE)

 

-Türk Hava Yolları’na yıllarınızı verdiniz, biraz tatsız bir ayrılık mı oldu?

Hayır, tatsız bir ayrılık değildi fakat ani oldu. Hiçbir vakit kartvizitim benden büyük olmadı. İnternet sitesine girip bakın, sadece üç satırlık bir özgeçmişim mevcut. Ama bu süreçte kişilikleri, kartvizitlerinin altında ezilen yöneticiler de gördüm.

 

THY’DE YENİ DÖNEM NASIL OLACAK?

‘BIRAKMA ZAMANIMIN GELDİĞİNİ HİSSETTİM’


-Peki, ne sebepten istifa ettiniz?

 

Muktedir olamazsanız karar veremezsiniz. Karar veremiyorsanız da patinaj yapmaya gerek yok. Kimseden telkin almadım, fakat değişim istendiğini hissettiğim an bunun önünü açmam gerekiyordu.

 

-Değişim istendiğini mi hissettiniz?

Aramızdaki konuşmalardan kısmen böyle hissettim. Makamlar geçicidir. Ben 12 sene boyunca bu şirkete her şeyimi verdim. Keşke söyleyeceğim bir şey yok.

 

-Vefasızlık hissediyor musunuz?

Yok, hissetmiyorum. 12 sene boyunca bana destek veren insanlara, 12 sene sonunda “Bana vefasızlık yaptınız” demek doğru olmaz.

 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerden biriydiniz. İstifa haberinizi nasıl karşıladı?

Cumhurbaşkanımızla ya da Başbakanımızla istifadan sonra herhangi bir görüşmem olmadı.

 

-İstifanızla Erdoğan’ın bir ilgisi mevcut mıydı?


Bırakma zamanımın geldiğini hissettim ve istifa ettim.
-“Kırgın değilim, fakat üzgünüm” demişsiniz…
Aldığım karardan pişman değilim fakat 12 sene sonunda böyle bir usulle bırakmam biraz hüzünlü oldu doğal. 12 sene orada tam yetkiyle vazife yaptım. Bugüne kadar hiçbir idare kurulu başkanı benim kadar risk alıp yetki kullanmamıştır. Yetkimi hep yüzde 150 kullanırım. Ortak akla ehemmiyet veririm. Şeffaf bir idare yaptım, alnım aleni. Allah’a hamdediyorum ki, Türk Hava Yolları’nı tertemiz aldım ve tertemiz teslim ettim.

 

‘GÜÇ ZATEN BENİM ELİMDEYDİ’
-Temel Kotil’le aranızda anlaşmazlık olduğu doğru mu?

 

Kişisel olarak sorunum olmaz. İş anlamında stilimiz farklıydı. 2006’dan sonra zaten başkanlık sistemine geçmiştik. Temel bey gibi 17 umumi müdürümüz daha vardı. Aramızın nasıl olduğunu ona sormanız lazım.

 

-Bir daha THY ile uçmam söylüyor musunuz?

Hayır canım, olur mu öyle şey! THY benim oğlum gibi çalışanları da ailem gibi. Cirosunu 10 kat artırdım gecemi gündüzümü buraya verdim. 39 yaşında girip, 52 yaşında ayrıldım. Bu kadar emeğin üzerine asla böyle bir şey olmaz. Bütün emeklerim, ülkeme ve Türk Hava Yolları’na helal olsun.

 

-İstifa haberi evde nasıl karşılandı?

Eşim televizyondan öğrendi. Aramadı bile. 11 yaşındaki kızım “Baba artık daha çok evde olacağın için mutluyum” dedi. Bütün ailem destek oldu. Ailem ile işimi hiç içiçe sokmadım.

 

"ÇOK ALTERNATİFİM VAR, KAMUYA DÖNMEK İSTEMİYORUM"
-Bundan sonra ne yapacaksınız?

 

Bir adım sonrasını planlamış değilim, fakat çok alternatifim mevcut. Artık kamuya dönmek istemiyorum. Havacılığı da hobi olarak izlerim, çünkü ben bu işin hazzını aldım. Mali müşavirlik şirketimi emanet ettiğim arkadaşlarım “Dönersen yerin hazır” söylüyorlar. Biraz dinlenip bir karar veririz.

 

‘ATILIM YAPTIK, THY’Yİ GERÇEKTEN UÇURDUK’

-Türk Hava Yolları THY sizin döneminizde ağırbaşlı bir başarı ivmesi yakaladı. Şansınız yaver gitti anlaşılan!
THY’yi gerçekten uçurduk. Nisan 2003’te göreve geldiğimde uçuşla ilgili deneyimim yoktu. Mali müşavirlik ve danışmanlık yapıyordum. Kozyatağı’nda hatırı sayılır bir ofisim ve gelirim vardı.

 

-Havacılık tecrübeniz yokken nasıl oldu da koskoca THY’yi size emanet ettiler?

AK Parti kurulurken hareketin içindeydim. Tayyip Bey, Türk Hava Yolları THY idare kurulu üyeliği öneri etti. Sektörden anlamadığımı söyleyip tereddüt ettim fakat işin asıl konusunun mali işler olduğunu, nakit kaynaklarının iyi denetim edilmesi gerektiğini söyleyince kabul ettim. İlk 6-7 ayım dinlemekle geçti. 7 geniş beden, 57 dar beden uçağıyla bölgesel bir havayolu şirketi devraldık. 2009 krizinde herkes kabuğuna çekilirken aldığımız agresif büyüme kararı THY’yi global bir şirket haline getirdi.

 

‘PAZARLIK YAPTIM TEMSİLCİ KALP KRİZİ GEÇİRDİ!’

THY’yi satın alma konusunda şeffaf hale getirdik. Başında olduğum süre içinde hiçbir şaibe yaşanmamıştır. Ticaretten iyi anlarım. İlk tayyare siparişini verirken, fiyat indirme konusunda çok ısrar ettim. Temsilci toplantı sırasında kalp krizi geçirip hastaneye kaldırıldı! Bir de Tanzanya hattının açılışında Zanzibar Devlet Başkanı “Türkleri çok seviyoruz, çünkü siz burayı 70 sene yönettiniz” dedi. Çok mesut olduk.

 

BİLİNMEYENLERİ

-Hayatım boyunca çalıştım. Rize’de yaşıyorduk, babam fırıncıydı. Ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum. Kadıköy Fikirtepe’de bakkal dükkânımız vardı. Hem bakkalda çalışıyordum, hem okuyordum. Marmara Üniversitesi’nde İşletme okudum. 1986’da üniversite 3. sınıfa giderken Kartal’da mali müşavirlik bürosu açtım. Mezun olduğumda nakit kazanan işletmem vardı.
-Birçok sivil cemiyet örgütünde aktif rol aldım. Hayır kurumlarında da çalıştım.
-Sosyal yönü ağır basan biriyim. Her akşam arkadaşlarımla dışarı çıkarım.
-Teknolojiyi iyi kullanırım. Ortaokuldan beri resim çekerim. 8-10 makinem mevcut.
-Her sene mutlaka yüzmeye giderim. Balık tutmayı çok severim. Lüferi, kalkanı, Karadeniz mezgitini çok severim.
-İyi aş yaparım. Güveç ve Karadeniz yemeklerinde iddialıyım.
-Büyük kızım Tugba dahil mimarlık okudu, 25 yaşında ve evlendi. Büyük oğlum Cengiz 23 yaşında, şu anda Kırklareli’nde asker ve iletişim okudu. Diğer oğlum Abdülhamid, hukuk okuyacak. Küçük kızım Elif, ilkokul 5. sınıfta.

 

FAVORİLERİ

-Uçmayı en çok sevdiği memleket: Tanzanya.
-Türk Hava Yolları’ndan sonra en çok sevdiği havayolu şirketi: Singapore Airlines, Emirates ve Qatar Airways.
-Dünyada en sevdiği lounge: Atatürk Havalimanı’ndan sonra Basel’deki lounge.
-Olmazsa olmazları: Rahat koltuklar, uçağın zamanında kalkması ve de havayolu şirketinin emniyet sicili.
-THY’de en sevdiği mönü: İslim kebabı.(Kaynak:Haberturk)

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika