spot_img
spot_imgspot_img
13.1 C
İstanbul
Salı, 14 Mayıs 2024

Air New Zealand’dan Devrim Niteliğinde Hamle: Elektrikli Uçuşlar İçin İlk Adım Atıldı

Seçtiklerimiz

Air New Zealand, Temiz Havacılık İçin Öncü Adımlar Atıyor: İlk Elektrikli Uçuşlar Dönemi Başlatılıyor

Air New Zealand, “Mission Next Gen Aircraft” programı kapsamında, ilk tamamen elektrikli uçuşları gerçekleştirecek havalimanlarını belirledi. Şirket, Wellington (WLG) ve Marlborough (BHE) havalimanlarını bu özel hizmet için seçti. Bu ilk tamamen elektrikli rota, sadece 50 mil (80 km) uzunluğunda ancak Yeni Zelanda’nın kuzey ve güney adalarını ayıran Cook Boğazı’nı geçerek ülkenin iki ana parçasını birleştiriyor.

Hizmet 2026 yılında başlayacak ve yalnızca kargo taşımacılığı yapacak, bu da Yeni Zelanda’nın posta hizmetleri sağlayıcısı olan NZ Post ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Bu hizmeti işletecek uçak ise Beta Technologies ALIA oldu. Vermont merkezli Beta Technologies, eVTOL (Elektrikle Çalışan Dikey Kalkış ve İniş) geliştirme alanındaki çalışmalarıyla bilinse de, seçilen uçak ALIA’nın geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) versiyonu.

Air New Zealand’ın, bu görevi yerine getirmek amacıyla Aralık 2023’te Beta Technologies’ten bir ALIA uçağı satın aldığı duyuruldu.

2022’de Air New Zealand, temiz tahrik teknolojilerini filosunun bir kısmını karbonsuzlaştırmak için temel olarak hizmet verebilecek birkaç farklı tahrik teknolojisini gerçek operasyonel koşullarda test etmeyi planladığı uzun vadeli bir proje olan “Mission Next Gen Aircraft”ı başlattı.

Eviation, VoltAero, Cranfield Aerospace ve Beta Technologies tarafından geliştirilen dört elektrikli, hibrit elektrikli ve hidrojenle çalışan uçak, değerlendirme sürecine katılmak üzere seçildi.

Bunların yanı sıra, Airbus, ATR, Universal Hydrogen, Embraer ve Heart Aerospace gibi sürdürülebilir havacılık teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunan diğer şirketler de bu programa ortaklık ediyor.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika