spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
İstanbul
Cuma, 10 Mayıs 2024

China Eastern Airlines Bşk: Liu Shaoyong

Seçtiklerimiz

China Eastern Airlines – CEO Röportajı: China Eastern stratejisini ve büyüme planlarını hızlandırdı.

China Eastern yeni uçaklar için alışverişe devam ediyor. Havayolunun büyüme stratejisi nedir?

Çin havacılığındaki büyüme potansiyeli oldukça büyük. Yeni Çin liderinin büyük gelişme planları var ve 2020’ye kadar, kişi başına düşen gelir iki katına çıkacak. Çin’in amacı, 2049’a kadar gelişmiş bir ülke olmak; ki bu yıl da Halk Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne denk geliyor.
 

Kişi başına düşen gelir bir yıl için 10,000 $’a ulaştığında (Birleşmiş Milletlere göre bugün 5,500 $), bu genel popülasyon tarafından gerçekleştirilen uçuş sayısında büyük farklılık yaratacak. Bu potansiyeli karşılamamız gerekiyor ve bu yüzden değişiklikler yapıyoruz.

Geçtiğimiz dört yıl içinde havayolu, MD-11, CRJ, bazı Airbus uçakları ve Boeing 767 gibi daha eski uçakları yavaş yavaş kullanımdan kaldırıyor. Bu da artık havayolunun; takım yönetimini geliştirmek, bakım ücretlerini azaltmak, yayılımları azaltmak ve müşteri servisini daha iyi hale getirmek için uçak takımının yapısını sadeleştirebileceği anlamına geliyor. Uzun mesafeli uçuşlar için Boeing 777, orta mesafeli uçuşlar için Airbus A330 ve kısa mesafeli güzergahlar için ise Boeing 737 ve Airbus A320 kullanılacak.
 

Geçtiğimiz üç yıl içinde, China Eastern geçenlerde gerçekleştirdiği 5 milyar dolarlık sipariş de dahil olmak üzere, takımını yenilemek için liste fiyatıyla 20 milyar dolardan fazla para harcadı.
 

Ben iyimserim. Zor olacak, ama parlak bir gelecek görüyorum. Sivil havacılık büyüyen ekonomide, özellikle uluslararası ticaret ve iletişimde önemli bir rol oynayacak. Bir kazan-kazan durumu olacak. Burada birçok fırsat var.
 

Çin havayolları iç hatlarda iyi performans gösteriyor, ama uluslararası sektörde bir etkileri olmadı. Bunu aşacak bir planınız var mı?

Paramızın çoğunu iç hat güzergahlarından kazandığımız doğru, ama Çin havayollarının uluslararası pazarlarda etkin hale gelmesi an meselesi.
 

Ürün, satış ve pazarlama stratejisini uluslararası pazarlara ayarlamak zaman alıyor. Biz hala bu ayarlamanın başlarındayız. En son açıklanan IATA rakamları, Çin’in 2016’ya kadar ek yolcularının dört tanesinde bir tanesinden sorumlu olacağını gösteriyor, ama yine de Amerika hala açık ara uluslararası seyahat piyasasının en büyüğü konumunda. Onlarla en azından 2030’a kadar aynı düzeyde olamayacağız.
 

Ama Çin havayolları çabuk öğreniyor. Kalite ve güvenlik yönetimi müşterilerin dikkatini çekmek ve markayı kurmak için önemli olacak. Takım planlarımız müşteri servisini geliştirmemize yardımcı oluyor. Ek olarak, China Eastern’dan beklenen sonuçları elde edebilmek için iç pazarlar ile uluslararası pazarlar arasındaki doğru dengeyi korumamız gerekiyor.
 

Konu, büyümeyi sağlayacak güçlü köklere sahip olmaktır. Yapraklar o kadar da önemli değil ve büyümeyi daha da teşvik etmek için budanabilir.
 

SkyTeam’in havayolunun geleceği için önemi nedir?

SkyTeam ile olan işbirliğimiz mükemmel ve birlik çok güçlü. SkyTeam’in, Xiamen Airlines, China Airlines ve China Southern Airlines gibi yakın komşuları içeren 19 tane üyesi var. Güzergah ağı sadece iki yılda %17 büyüdü ve birlik 187 ülkeye ve 1,000’den fazla güzergaha servis sunuyor. Bu da müşterilerinize daha fazla seçenek sunabileceğiniz ve ürününüzü zenginleştirebileceğiniz anlamına geliyor.
 

Ama bu ayrıca, China Eastern’in iyi derecedeki personel değişim programlarına dahil olabileceği anlamına da geliyor. Örneğin Fransa ve Amerika’ya personel gönderdik ve bu bizim yönetim takımımızı geliştirdi, China Eastern’in stratejisini ve büyüme planlarını hızlandırdı.
 

Yani komşu havayollarını rakip olarak mı, yoksa ortak olarak mı görüyorsunuz?

Biz ilk olarak havayollarıyla hem birlikte hem Çin’de iş ortağıyız. Endüstride rekabet hakkında çok konuşuyoruz, ama işbirliği de sağlıklı bir endüstrinin önemli ve hayati bir parçası. İşbirliği müşterilere ve güvenliğe fayda sağlıyor ve endüstrinin sürdürülebilirliği için yol açıyor. Sağlıklı endüstri gelişimi, müşteriye servis sunmanın daha elverişli olması anlamına geliyor.
 

Çin havacılığı 25 yıl önce hala gençken, Çin’de bazı kazalar oluyordu. Ama şimdi, durum tamamen değişti ve uluslararası ölçütlerde bile oldukça etkileyici bir güvenlik kaydı bulunuyor, bu da işbirliğinin önemini gösteriyor.
 

Hükümetler endüstriyi nasıl desteklemeli?

Hükümetler endüstrinin oynadığı rolü göz önünde bulundurmalıdır. Havayolları sadece ticari ölçütlerde düşünülemez – havayollarının halka hizmet vasıfları da bulunuyor.
 

Hükümetlerin destekleri birçok şekilde gösterilebilir. Vergiler azaltılabilir, altyapı geliştirilebilir. Bu endüstrinin gelişmesine ve ekonominin büyümesine de önemli ölçüde yardımcı olur. Hükümetler havacılık endüstrisinin öneminin çoktan farkına vardılar ve havacılığı geliştirmenin daha iyi bir ekonomiye önderlik edeceğini anladılar.
 

Çin, Avrupa Birliği Salım Ticareti Sistemi (EU ETS)’ne karşı çıktı, ama şimdi zaman durdu, konuşmalar nasıl şekillenecek?

Örneğin; Çin havayolları ve Çin’in sesi ayrıca, Rusya’nın ve Amerika’nın da sesidir. Çoğu ülke, EU ETS’ye karşı çıkma konusunu konuşmak için bir araya geldi.
 

Yayılımların azaltılmasının gerektiği konusunda Avrupa’ya kesinlikle katılıyoruz. Daha önce de söylediğim gibi, China Eastern kısmen de yayılımları azaltma isteğimiz sebebiyle yeni uçaklara büyük miktarlarda yatırım yaptı. Bizim zıt düştüğümüz nokta ise, uluslararası anlaşmaları ihlal eden bir yasadır. Çin halkı ahlaki değerlerini riske atmayacaktır.
 

Zamanın durmasından memnunuz. Bu bize konuşmak ve bu problemi çözmek için zaman veriyor. ICAO’nun başarılı olacağını umuyorum.
 

 

Çin havacılığı, hava trafik sıkışıklığını ve yayılımları arttırmadan büyüyebilir mi?

Bu sorun için adil bir çözüme inanıyoruz. Sadece bir gezegenimiz var, yani herkes eşit derecede sorumluluk sahibi. Çin popülasyonu yüksek, ama yıl içinde gerçekleştirdikleri uçuş sayısı az – küresel ortalamanın yarısından daha az. Yani, trafik hacmini iki katına çıkarıp, hala sadece küresel seviyede kalabiliriz. Adil bir çözümün bunu kavraması gerekiyor.
 

Çin altyapı gelişimi oldukça iyi düzeyde, ama hala belirli bölgelerde hava trafik sıkışıklığıyla ilgili bir problem var.
 

Hava trafik sıkışıklığı önemli bir konu. China Eastern bir günde 500’den fazla uçuş gerçekleştiriyor. Eğer bir uçuş 10 dakikadan fazla gecikirse, bize 1,600 $ (10,000 CNY) zararı oluyor. Bunu tüm uçuşlar için düşünün ve kayıp bir gün için 800,000 $ (5 milyon CNY), bir yıl için ise 160.2 milyon dolar (1 milyar CNY)’dan fazla oluyor. Bu da oldukça yüklü bir para. Ve bu zararda, müşterilere yansıyan aksamaları ve olası iş kayıplarını hesaba katmıyoruz.
 

Bu konuyu çözmek için çeşitli bakanlar ve havacılık endüstrisi arasında süregelen görüşmeler var ve hava güzergahlarını iyi hale getirmek için planlar yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Pekin, Şangay ve Guangzhou arasındaki güzergahları daha iyi hale getirmeyi başardık. Esnekliği arttırmayı da onayladık böylece hava sahası ordu tarafından kullanılmıyorsa, sivil havacılık hava sahasını kullanabilecek.
 

Yine de ATM, gecikmelerin tek sebebi değil. Çin’in belli bölgelerinde hava durumu tahmini zor olabiliyor ve yolcuların çoğu Pekin, Şangay ve Guangzhou güzergahlarında uçtuğu için, kötü hava tüm güzergahı etkileyebiliyor. Bu, mürettebat değişikliklerini ve uçağı da içeren aşılması zor bir engel.
 

Yeni Çin hükümetinin durumu düzeltmek ve hava trafik problemlerini ortadan kaldırmak için harekete geçeceğinden eminiz. Talep büyüdüğü ve daha çok uçak gökyüzüne doğru yola çıktığı için bu göz ardı edemeyeceğimiz bir sorun.
 

Son olarak, yönetim şeklinizi nasıl tanımlarsınız?

Basit bir soru gibi görünüyor, ama aslında karışık bir cevabı var, ve bunun sebebi de bir havayolu yönetmenin karışık olmasıdır. İlgili yönetim sistemleri ve teknoloji günlük bazda bakıldığında birçok zorluğa sebep oluyor. Çözüm; tüm şirketi yönetmenize olanak sağlayan bazı net kurallara sahip olmanızdır.
 

Ben bir pilotum, kaptanım ve ilk olarak bir havayolunun nasıl yönetildiği konusunda biraz tecrübe sahibi olmak için yönetime katıldım. Yani, pilotluktaki profesyonel alışkanlıklarımı yönetim tarzıma adapte ettim. Bu, kesin stratejiler ve hedefler anlamına gelmektedir. Uçarken, güzergahınızı ve hangi rotayı takip edeceğinizi bilirsiniz. Mümkün olan en verimli şekilde uçmak istersiniz.
 

Ek olarak öngörülere de ihtiyacınız var. Yani, Geneva’da kar yağıyorsa, Frankfurt’a inmek için planlar yapabilirsiniz. Bu, riski kontrol etmek ve aktif bir durumu yönetmekle alakalıdır.
 

Son olarak, bunu yalnız başaramayacağınızı bilirsiniz; bir takım çalışmasına ihtiyacınız vardır. Herkesin yakın bir şekilde beraber çalışması gerekir. Kaptan, becerikli bir takımın lideri olmalıdır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika