spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
İstanbul
Pazar, 19 Mayıs 2024

ABD’den Irak’a İran uyarısı

Seçtiklerimiz

Kerry gazetecilere  bu konuda Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile “ateşli bir görüşme” yaptığını açıkladı. Kerry Irak başbakanına  İran hava seferlerinin “sorun” yarattığını çünkü bu seferlerin Suriye Devlet Başkanı  Beşşar Esed ve hükümetinin ayakta kalmasına yardımcı olduğunu “son derece açık” bir şekilde anlattığını belirtti.

Kerry, Maliki’nin Amerika’nın İran hava seferlerinin durdurulması ya da en azından uçakların denetlenmesi talebine ne yanıt verdiğini açıklamadı.

Washington Tahran’ı yakın müttefiği olan Suriye hükümetine  hemen hemen her gün uçakla silah ve militan göndermekle suçluyor. İran ise Suriye’ye sadece insani yardım sağladığını önesürüyor.

Irak geçen yıl Suriye’ye gitmekte olan iki uçağı denetledi ancak yasadışı bir şey bulunmadığını bildirdi.  Suriye’deki iç savaşta tarafsız kalmaya çalışan Başbakan Maliki diğer Arap ülkeleri ve Batı’nın Esed’in çekilmesi için yaptığı çağrılara katılmayı reddediyor.

Bağdat’taki görüşmelerden önce bir Amerikalı yetkili, Kerry’nin Başbakan Maliki’ye Irak’ın Şam hükümetine silah sevkinde yardımcı olmaya devam ederse Esed sonrası Suriye’de bir rol oynayamayacağı uyasında bulunacağını söyledi. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika