Türkiye ve Endonezya Hava Ulaştırmasında Yeni Dönem: Trafik Hakları Genişletildi
Türkiye ile Endonezya arasında hava ulaştırma iş birliğini güçlendirmeye yönelik müzakereler, 22–23 Ekim 2025 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilerek önemli bir anlaşma ile sonuçlandı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Endonezya Sivil Havacılık Otoritesi arasında imzalanan yeni Mutabakat Zaptı (MoU), iki ülke arasındaki sivil havacılık ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı.
Yeni düzenleme ile Türkiye ve Endonezya arasında yolcu taşımacılığına ilişkin trafik hakları önemli ölçüde artırıldı. Mevcut haftalık 14 frekanslık yolcu seferi hakkı 32 frekansa çıkarılarak Türk ve Endonezyalı hava yolu şirketlerine çok daha geniş operasyon imkânı tanındı. Buna göre Türk taşıyıcıları;
- Jakarta’ya haftalık 11 frekans,
- Denpasar (Bali) hattına haftalık 14 frekans,
- Endonezya’daki diğer noktalara haftalık 7 frekans
olmak üzere yeni dönemde daha fazla uçuş planlayabilecek.
Türkiye ile Endonezya arasında trafik haklarında son güncelleme 2010 yılında yapılmıştı. 15 yıl aradan sonra imzalanan bu Mutabakat Zaptı, iki ülke arasında hava taşımacılığı, turizm ve ticaret trafiğinin gelişmesine güçlü bir ivme kazandıracak. Özellikle Bali ve Jakarta gibi popüler hatlarda artacak kapasitenin hem karşılıklı yolcu talebine hem de ekonomik ilişkilere doğrudan katkı sağlaması bekleniyor.
SHGM, son yıllarda Çin, Avustralya, Tayland, Filipinler, Özbekistan, Güney Kore, Hong Kong, Singapur ve Kamboçya ile imzalanan benzer anlaşmalar sayesinde Türk hava yolu işletmelerinin Asya-Pasifik pazarındaki etki alanını büyütmeye devam ediyor. Yeni MoU, Türkiye’nin küresel havacılıkta bölgesel bir merkez olma hedefi doğrultusunda atılmış stratejik adımların bir devamı niteliğinde.
İmzalanan anlaşma kapsamında ortak uçuş iş birliklerinin ve yeni hatların da gündeme gelebileceği, iki ülkenin sivil havacılık otoritelerinin teknik iş birliği alanlarını da genişletmeyi planladığı belirtildi.



