spot_img
spot_imgspot_img
13 C
İstanbul
Salı, 30 Nisan 2024

Havada ‘alo’ya yurtdışı tarifesi

Seçtiklerimiz

Sistemin yaşama geçmesi halinde görüşmeler uydu üzerinden yapılacağı için 1-2 saniye gecikmeli olacak. Türk Hava Yolları THY beklemede, Pegasus ve Atlasjet şimdilik ‘cep’ten görüşmeye çok fazla sıcak bakmıyor.

AVRUPA Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), uçaklardaki internet ve telefon yasağının kaldırıldığını bildirmesiyle gözler havayolu şirketlerine çevrildi. 2010 yılından bu yana Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TAI ile beraber bu konuda testler yapmış olduğu bilinen THY ’nın ne vakit faaliyete geçeceği merak konusu. TTNET ile beraber uçakta internet hizmeti vermeye başlayan Türk Hava Yolları THY , uçakta cep görüşmesine başlaması durumunda bir lazım gelen şey uçak içine kurulacak bir baz istasyonu ve uydu bağlantısı olacak.

İKİ YOLU VAR

EASA üyelerini, AB üyesi ülkeler oluşturuyor. Bu sebepten ötürü Türkiye EASA’ya üye değil. Ancak alınan kararlar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından takip edilerek Türk havacılık sektörüne uygulanıyor. Bu konuda havayolu şirketleri, SHGM’den gelecek kararı bekliyor. SHGM’nin izin vermesi durumunda yolcuların cep telefonlarını aleni tutmalarına izin verilebilecek. ABD Birleşik Devletleri (ABD) hava sahasında bir kısmı kullanılan cep telefonları, Avrupa’nın da gündeminde. Türkiye’den uzmanlar uçakta cep telefonu kullanmanın iki yolu olduğunu belirtiyor. Birincisi uçak içine düşük güçlü bir baz istasyonu yerleştirilmesi ve uydu bağlantısıyla karayla irtibat kurulması. Öne çıkan bu sistemin kullanılması halinde, sinyallerin uzaya giderek bir daha yere inme zamanı dolayısıyla konuşmaların 1-2 saniye gecikmeli olabileceği vurgusu yapılıyor. En merak edilen konuların başında gelen ücretlendirme için ise genel kanı, roaming (dolaşım) uygulamasıyla yurtdışı tarifesi gibi değerlendirileceği.  

2. yol ise karadan gelen sinyallerin havada kullanılması. Amerikalı AT-T operatörü şu anda bunu ABD hava sahasında 4G teknolojisi ile deniyor. Türkiye’den GSM sektörü temsilcileri bu kullanımı yakından izlediklerini ortaya koyarak , “Başarılı olması halinde bizde bu konuda yatırım yapabiliriz” sinyalini veriyor. Esasen şu anda da havada cep telefonları aleni olsa sinyaller 30 bin feette bile alınabiliyor. Ancak, kesintisiz bir iletişim için yerdeki baz istasyonlarının güçlendirilmesi lazım geliyor .

Küçükde olsa yenilik var

TÜRK Hava Yolları ( Türk Hava Yolları THY ) Basın Müşaviri Ali Genç, geçtiğimiz günlerde yeni bir uygulamaya geçtiklerine ilgi topladı : ‘Şu lahza geçerli uygulamada yolcular uçağın kapısı kapanıncaya kadar cep telefonları ile konuşabiliyor ve taşınabilir elektronik aletleri kullanabiliyor. Ancak kapı kapatılıp traktör çalıştırılınca, uçak havalanıp kemer ikaz lambaları söndürülünceye kadar tüm elektronik aletler kapalı durumda tutuluyor.”

Sıcak bakmıyoruz

PEGASUS Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ise uygulamayla ilgili SHGM’den alınacak kararı beklediklerine önem arz ediyor . Haybat, “Bir çok fazla yolcu uçakta başka yolcuları cep telefonu ile konuşmaya başladığını görünce tedirgin oluyor. Otoritenin kararını bekliyoruz. Önümüzdeki senelerde yeni sipariş verdiğimiz Airbus A320neo uçaklarımız teslim edilmeye başlandığında bu uçakların kabinlerinde kablosuz internet hizmeti vermeye başlayacağız” diye açıkladı .

Kapı kapalı iken kullanılmaz

ATLASJET Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise şunlara önem arz ediyor : “Bizim kuralımız şu anlık uçak kapısı kapalıyken elektronik aletlerin kullanılmaması yönünde. Ancak otoriteden gelecek olan kurallara göre bazı farklılıklara gideceğiz. Atlasjet olarak uçakta kablosuz internet hizmeti gibi konulara şu lahza soğuk bakıyoruz. Nedeni ise uçakta satışın konseptimizde bulunmaması. Ancak ek aygıt konulması gibi yatırımları ilerki zamanlarda planlayabiliriz.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika