spot_img
spot_imgspot_img
7.6 C
İstanbul
Salı, 19 Mart 2024

Cargolux icra komitesi başkanı: Dirk Reich

Seçtiklerimiz

Havayolu kargo pazarı ne durumda?

2015 yılındaki genel düşüşün ardından, şu anda daha olumluya yönelik bir eğilim görüyoruz. Ancak kazançlar ve yük yoğunlukları hala yeterince sağlıklı değil.

Hava kargo taşımacılığının geleceği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Hava kargo taşımacılığı döngüsel bir iş ve pazarlar dengesiz hale gelebiliyor ve sene boyunca esneklik talep edebiliyorlar. Bununla birlikte, yüksek kaliteli hava kargo hizmetlerine ve Cargolux gibi uzman şirketlere olan ihtiyaç hiç bir zaman bitmeyecek diyebiliriz. Özellikle çok büyük malların ya da soğuk zincire müdahil ürünlerin ya da özel sıcaklıklarda korunması gereken ürünlerin taşındığı özel pazarlar için hava kargo taşımacılığı hep var olacak.

Ayrıca, kargo şirketleri arasında ortaklıklar da görmeye başladık. En önemli sorun, mevcut kapasiteyi doldururken, kazançları da iş için sürdürülebilir bir seviyede tutabilmek hususunda yaşanmakta. Kapasite aşımı yıllardır var olan bir sorun ve varlığını sürdürecek. Özelikle yüzlerce yeni yolcu uçağı siparişi veren Orta Doğulu taşıyıcıların yolcu uçaklarının gövde kapasiteleri ile birlikte. Yine de hava kargo taşımacılığı kalıcı ve kargo şirketleri, küresel ticaretin bel kemiği olarak kalmaya devam edecekler, nitekim esnek olmayan yolcu uçuş ağlarının, küresel tedarik zincirlerinin esnek gereksinimlerini karşılaması pek de mümkün değil.

2014 yılında göreve atandığınızdan beri neleri değiştirdiniz?

Son iki yılda üzerinde durduğumuz en önemli sorunlardan birisi, Lüksemburg’un Findel Havaalanı ile Zhengzhou kentinin Xinzheng Uluslararası Havaalanı arasında bir ikili aktarma sisteminin oluşturulması oldu. Bu, hissedarımız olan Henan Sivil Havacılık Gelişim ve Yatırım Şirketi (HNCA) ile imzaladığımız ticari işbirliği anlaşmasının oldukça güçlü bir ayağını oluşturuyor. Her iki şirket de, en önemli uluslararası hava kargo pazarlarından birisi olan Asya Pasifik bölgesinde güçlü bir varlığa sahip olacak, gerçekten küresel bir ağ yaratma çabasında. Cargolux icra kurulu yakın geçmişte, Cargolux Çin için 77 milyon dolarlık yeni bir yatırımı onayladı. Bu yatırım, Zhengzhou’daki aktarma merkezimizde konuşlanacak olan yeni bir Çin kargo havayolu ortak girişimi.

Bunun da ötesinde, tüm ilgili ortaklar arasındaki yeni Kolektif Çalışma Anlaşması (CWA) ile karşılıklı iyi niyete dayanan bir anlaşmaya vardık. Tüm çalışanları kapsayan bu yeni anlaşma ile, ilgili herkesin ileriye dönük çalışmaya kendini adamışlığı ifade edilirken, Cargolux’ün de Avrupa pazarındaki liderliğini pekiştirmek için, yeni çift aktarma merkezi stratejisi ile Asya’daki varlığını da hissedilebilir ölçüde artırmak amaçlanmakta. Son olarak da, grubun uçak sayısı 26’ya çıkarken, çalışan sayısı da 1900’e yükseldi. Pazar payımızın arttığını ve olumlu sonuçlar elde ettiğimizi görmek mutluluk verici.

Cargolux’ün mevcut performansı ve 2016 yılı hedefleri nelerdir?

2015 yılındaki işletme performans artışımıza binaen, pazardaki tüm rakiplerimizi geride bırakabildik. Özellikle hem ürün portföyümüz hem de geniş rota ağımız için yapılan muhtelif yatırımlar sayesinde bunu başardık. Toplamda 114,792 blok saat uçarak, 2014 yılından %8.8 daha fazla uçtuk. Bu bizim için bir rekor oldu. Ortalama yük faktörü %66 ile büyük oranda aynı kalırken, filonun büyümesi sebebi ile, 2015 yılında satılan ton miktarları %7.4 artarak 889,746’ya yükseldi.

Bu seneki gelişmelerden oldukça memnunuz, ve 2016 yılını da olumlu sonuçlarla tamamlayacağımızdan eminiz. Büyümeyi başarılı bir biçimde sürdürebilmek için yeni pazarları deniyoruz, ve e-ticaret sektörü gibi yeni alanları keşfetmeye çalışıyoruz. Bu sayede işletme verimliliğimizi geliştirirken, müşteri ihtiyaçlarına karşılık yeni hizmetler sunmaya da çalışacağız.

Cargolux İtalya için planlarınız neler?

Cargolux İtalya, sahip olduğu spesifik trafik hakları sebebi ile, Cargolux grubunun yeni pazarlara girebilmesine olanak sağlıyor. Trafik hakları derken kastedilen, Cargolux’ün normal şartlar altında Lüksemburg’dan uçamadığı Rusya ve Japonya (Narita) hatlarına erişim hakları. Cargolux İtalya sayesinde, belli başlı Afrika destinasyonları gibi, finansal açıdan zorlu olan noktalara da erişmeye ve bu noktalarda iş yapmaya devam edebileceğiz. Düzenli kargo uçuşları ile İtalya ve Lüksemburg arasındaki kara besleme sistemini entegre ederek, %15 pazar payı ile, İtalya’nın en çok tercih edilen hava kargo şirketi olduk.

Yaklaşık 18 aydır devam eden Henan ortaklığı Cargolux için ne gibi faydalar sağladı?

Hissedarımız  HNCA ile yakın işbirliği içinde olarak Xinzheng’de, Lüksemburg’daki aktarma merkezimiz için tamamlayıcı nitelikte ikinci bir aktarma merkezi daha açtık. Bu ortaklık, 2015 senesinde bize Zhengzhou’ya giden ve oradan çıkan toplamda 60.000 tonluk bir hava kargo hacmi sağladı. Bunun da ötesinde, Lüksemburg’dan ve Avrupa’dan yeni ürünleri Çin’deki tüketicilere ulaştıran ve Çin menşeli ürünleri Avrupalı tüketicilere de ulaştırma amacı taşıyan bir e-ticaret platformu olan Luxfresh’i oluşturduk.

Bu olumlu gelişmelerin ışığında, artık Xinzheng’de konuşlanacak olan yeni ortak girişim kargo havayolu şirketimizi kurmaya hazırız. Cargolux Çin, 2017 gibi çalışmaya başlayacak. Trans-pasifik ve Asya içi rotalarda hizmet verecek. Firma, ilk üç yılında 5 adet 747 kargo uçağını bünyesine katacak ve Cargolux grubu şirketlerini, küresel pazar paylarını artırmaları hususunda büyük ölçüde destekleyecek.

Uçtuğunuz Çin havaalanlarının alt yapılarında geliştirme çalışmalarına ihtiyacınız var mı? Var ise neler?

Örneğin Zhengzhou sadece modernize olmuyor aynı zamanda hiçbir masraftan kaçmadan sıfırdan yeni tesisler inşa ediyor. Biz orada gelişen alt yapıdan oldukça memnunuz. Ancak, trafik artış oranlarına bakarsak, hava trafik yönetim sisteminin gelişimi açısından zorluklar olduğunun farkındayız.

Çin’de havaalanları ve hava trafik kontrol sistemlerinin verimlilikleri artıyor ancak daha da geliştirilebilecek bir alan olarak, hava trafik ağının daha fazla direkt rotaya sahip olması, daha fazla İngilizce konuşabilen kontrolörler ve yüksek uçuş seviyeleri örnekleri verilebilir, özellikle alana yaklaşım ve alandan öteye giden rotalar bazında.

Asya-Pasifik bölgesinde başka planlarınız var mı?

Amacımız, Japonya pazarındaki varlığımızı geliştirmek. Cargolux ve Cargolux İtalya olarak, Nippon Kargo Havayolu şirketi ile ortak çalışarak, Japonya’ya giden ve oradan dönen uçuşlarımızı önemli ölçüde artırdık. Şu anda Komatsu’dan Avrupa’ya ve ABD’ye de uçuşlar sunabiliyoruz.

Oman Air ile yaptığınız ortak girişim sayesinde ne gibi kazanımlar elde ettiniz?

Lüksemburg’dan direkt uçuşların yapılamadığı Hindistan pazarına tekrar girebilme fırsatını elde ettik. Kapasitemizi Oman Air ile paylaşmak aynı zamanda riskleri de geniş bir çerçevede dağıtmamızı sağlıyor, ve bizi Oman Air’in kendi ağında hizmet verdiği yeni pazarlara takdim ediyor.

2016 senesi için filonuzu büyütmeyi düşünüyor musunuz? Yeni Boeing 747-8 kargo uçakları alacak mısınız?

2017 senesi için fazladan bir [Boeing] 747-8F siparişimiz daha var ve şu anda farklı seçenekleri de değerlendirerek, filomuzu nasıl büyütebiliriz sorusuna cevaplar arayışı içerisindeyiz. Yakın gelecek için, [Boeing] 747-400, 747-8F uçaklarından oluşan bir filo ile hizmet vermeyi sürdüreceğiz.

Afrika pazarı için umutlarınız neler?

Afrika’nın hala büyük bir potansiyeli var ve oradaki pazar gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Oradaki varlığımızı da güçlendirme çabasındayız, özellikle Cargolux İtalya ile ABD’den Afrika’ya direkt uçuşlar sunmaktayız. Böylece özellikle petrol üreten sanayiler için ilginç olan pazarları birbirine bağlamaya çalışıyoruz. Orta vadede, Çin ve Hong Kong ile Nairobi ve Lagos gibi Afrika destinasyonları arasında direkt bağlantılar oluşturulabilir.

E-kargo teknolojisinin uygulanması alanında ne derece başarılı oldunuz?

E-kargo teknolojisi tek bir düğmeyle açılı kapatılabilecek bir makine gibi değil maalesef. Muhtelif teknik, işletsel ve ticari süreçlerin iyi bir biçimde anlaşılıp adapte olunması gerektiğinde, taşıyıcıların bel kemiği olan teknik hususlarda ve hizmet sağlayıcıların bilgi teknolojileri arka planlarında oldukça ani bir etkiye sahip.

Elektronik konşimentonun (e-AWB) kalitesi daha da artmalı. Mesela olmayan özel taşıma kodunun e-konşimentoyu tanımlamak için kullanılabilirliği. Bunun gibi özellikler, taşıyıcıların kendi içlerinde ve hizmet sağlayıcıların bilgi teknoloji sistemleri dahilindeki oldukça karmaşık çalışma kurallarının doğru biçimde uygulanabilirliğini etkilemekte.

Değişimin yönetilmesi faktörü kesinlikle küçümsenmemeli. Hava kargo taşımacılığının başlangıcından beri var olan ve varlığını sürdüren kağıtla halledilen süreçlerden bahsediyoruz. Ama elbette, kafaları doğuştan “elektronik” çalışan genç bir neslin işleri devralması ile, e-kargo teknolojisinin adaptasyonu da hızlanacaktır.

E-konşimento kullanmayan lokasyonları, havalimanlarını bu teknolojiyi kullanmaya teşvik eden lobi çalışmaları, teknolojinin her yere yayılmasını kolaylaştıracaktır. Bu girişimin başarısı sadece kesintisiz işbirliği, sanayi standartlarının uygulanması ve Gümrük gibi kanunları uygulayan otoriteler ile birlikte çalışarak sağlanabilir. Bu sayede 12 küsür sayfalık renkli karbon kağıdından oluşan konşimentolardan, ya da Montreal Konvansiyonu 99, Montreal protokolü 4 gibi eksiklerde kurtulabiliriz.

Gerçek başarı hikayelerinden de görebildiğimiz üzere, kağıt kullanılmadan da bürokratik işlemlerin halledilmesi mümkün ve bu hem daha verimli hem de hata oranı daha az. Bunların sürekli tekrarlanması henüz ikna olmamış bünyeleri ikna edebilmekte faydalı olabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika