spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Salı, 30 Nisan 2024

THY, Business yolcu peşinde

Seçtiklerimiz

Türk Hava Yolları (THY)yaşanan finansal krizde sayıları giderek azalan business yolcu sayısını artırmak için harekete geçti. Almanya'nın ilk 500 şirketininyöneticilerini Türkiye'ye getiren THY, tüm hafta sonu Türkiye ve THYtanıtımı yaptı.

THY Genel Müdürü Temel Kotil, gelenlerin büyük kısmının daha öncehiç THY ile uçmamış orta ve üst düzey yöneticiler olduğunu belirterek,”Amacımız Almanya'nın büyük firmalarının bizi tanımalarını sağlamak.

Kurumsal kontratlar alanında gidecek çok yolumuz var. Bu pastadan dahafazla pay kapmak istiyoruz” dedi. Kotil, Almanya ile bu projeyitamamlandıktan sonra aynı tanıtımları İngiltere ve Fransa ile deyapmayı planladıklarını söyledi.

THY tarafından hafta sonu düzenlenen “Next in Corporate Travel2009″ toplantısı kapsamında 500'e yakın Alman yönetici İstanbul'ageldi. Bu tür programların THY'nin şirketlere yaklaşmasını ve kurumsalanlaşmalar imzalamasına imkan sağladığına dikkat çeken Kotil,”Hedefimiz Türkiye'den sonra Almanya ve diğer pazarlarda da ilk 500 şirketi bağlamak” dedi.

Avrupa'da THY'nin marka değerini artırmanınpeşinde olduklarını da belirten Kotil, şunları söyledi: “AB dünyapazarının yüzde 26'sı. Almanya'ya haftada 220 uçuşumuz var, 9şehirdeyiz. Toplam gelirimizin yüzde 60'ını da Almanya'dan eldeediyoruz. Bunun için Almanya çok önemli bir pazar.”

Pazarlama ve tanıtım bütçesinin bu yıl 40 milyon dolar olduğununda altını çizen Kotil, bu rakamın 2006'da 5 milyon dolar olduğunusöyledi. Hedeflerinin dünyada daha iyi tanınmak olduğunu belirtenKotil, “Bu uğurda gerekirse kapı kapı dolaşmaya da razıyız” dedi.Bütün şirketlerin geri vitese taktığı bir dönemde THY'nin atılımadevam ettiğini kaydeden Kotil, “Biz en büyük krizi 2006'da yaşadık.

Özelleştirildikten sonra kapasiteyi yüzde 24 artırdık. Bu yıl isesadece Türkiye pazarıyla değil dünyayla çalışıyoruz. Biz balıkavlamaya başka yerlere gidiyoruz. Bu süreçte Şam pazarını ikiyekatladık. Bütün yakın pazarlara giriyoruz. Mısır'ı ikiye katladık.Stratejimizi yakın pazarlarımız üzerinden kurduk” dedi.

THY'nin bu yıl çok şanslı olduğunu da anlatan Kotil, “Havayollarıkapasiteyi azalttılar ancak biz artırdık ve bizim için bir patlamayılı oldu. Birinci ve ikinci çeyreği kazandık. Üçüncü çeyreksonuçlarımız 3 hafta içinde açıklanacak. Ancak yolcu sayısından çokmemnunuz” dedi. Kotil bütçeyi revize ettiklerini de sözlerine ekledi.

THY'nin business class segmenti satışlarında yüzde 2 ila 3 düşüşolmasına rağmen koltuk satışını yüzde 6 artırdıklarını kaydeden Kotil,”Bunu da geniş koltuk aralıkları ve kaliteyle yaptık ama bu da yetmez.Fiyatla da rekabet etmeyi becereceğiz” dedi.

Maliyetlerini düşürmede düşük maliyetli havayollarına yakınolduklarını da belirten Kotil, uluslararası toplam yolcu uçuş milininyüzde 12 gerilediği bir ortamda kapasiteyi yüzde 25'e yakınartırdıklarını kaydederek, şunları söyledi: “Bu bizim başarımız. Bunuda kaliteyle yapıyoruz. Geçen yıl yemeğe 250 milyon dolar harcadık.

Giderlerimizin 5'te birine tekabül eden bir rakam bu. Ama krizzamanında kaybedenler ve kazananlar olur. Şimdi sınav zorlaştı vekazanmak daha zor ve önemli hale geldi.”

Geçen yıl AirBosna'nın yüzde 49'unu aldıklarını ve şirketi yenidenyapılandırma konusunda çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Kotil,yeni satın almalara sıcak baksalar da asıl hedeflerinin THY'nin organik büyümesi olduğunu söyledi.

Cranfield Üniversitesi profesörü ve Easy Jet'in yöneticilerindenRigas Doganis, mart ayında Pegagus'un yüzde 15,3'ünü satın aldığı AirBerlin'le ilgili olarak şunları söyledi: “Havayolları çok zor bir süreçten geçiyor. Artık bu noktada misyonlarını yeniden tarif etmelerigerekiyor. Merkez operatörü mü olacaklar, yoksa bölgesel taşıyıcı mıolacaklar, oksa düşük maliyete mi dönecekler. Buna karar vermelerigerekiyor. Her yerde olmak isteyen bir şirketin işi zor. Mesela AirBerlin'in kafası karışık. Hem merkeze oynuyor hem bölgesele” dedi.

Şirketlerin bu süreçte kurumsal misyonunu çok iyi tanımlanmasıgerektiğine dikkat çeken Doganis, dinleyicilerle gelecek öngörülerinide paylaşarak, şöyle devam etti: “Büyük şirketler uzun mesafeliuçuşlara odaklanacaklar. Kısa mesafeleri küçük ortaklarıyla yapacaklar ve küçükler de uzun mesafeleri kesecek. 2009'da büyük şirketler kısamesafeli uçuşlarını azalttılar. Maalesef bir süre daha kapasitedüşmeye devam edecek. Yurt içi uçuşlar da azalacak” dedi. Doganis,2008 sonunda yolcu piyasasında yüzde 5 düşüş olduğunu da belirtti.

Alman yöneticiler toplantı esnasında THY ile ilgili şikâyetleriniTemel Kotil'le paylaştı. Belli şehirlerdeki ekipten, check inkuyruklarından yakınan yöneticilere Kotil'in cevabı ise “Ben bubahsettiğiniz şeyleri yaşamıyorum ama belki ben geliyorum diyedüzeltiyorlardır. Arada ansızın ziyaretler yapmak gerekiyor olabilir”dedi.

Referans Gazetesi

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika