spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Say,Havacılık Kaptan sıkıntısı çekiyor

Seçtiklerimiz

Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Türkiye’de sivil havacılığın gelişiminin Avrupa’nın çok üzerinde olduğunu, yılda yüzde 10’un altına düşmediğini, bu nedenle kaptan sıkıntısı yaşandığını bildirdi.

       

Hacı Say, bir toplantıya katılım için geldiği Adana’da, yaptığı açıklamada, Sun Express’in, her ikisi de dünyanın en önemli havayolu şirketlerinden olan Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın eşit ortaklığında, 1989 yılında kurulduğunu, güçlü hissedar yapısından gelen Alman ve Türk havacılığının zengin bilgi birikiminden faydalanarak büyüdüğünü belirtti.

       

Türk sivil havacılık sektörünün yıllık büyüme hızının yüzde 10’un altına düşmediğini ifade eden Hacı Say, şunları kaydetti:

       

”Bu gelişime firmamdan örnek verecek olursam, 2009 yılını şirket tarihinde rekor büyüme rakamlarıyla kapattık.

       

Sun Express, 2009’da yolcu sayısını yüzde 323 artırarak 5 milyon 593 bin 199’a çıkardı. Aynı dönemde gelirleri yüzde 4,8’lik artışla 429,6 milyon Avro’ya yükselten Sun Express’in, uçuş sayısı yüzde 30,7 artışla 39 bin 563’e, uçuş saati ise yüzde 19,9 artışla 93 bin 500’e ulaştı. Sektörde 20. yılını kutlayan Sun Express 2009 yılında yüzde 77,5 doluluk oranıyla uçtu.”

       

Say, bu olumlu gelişmelerin yanı sıra yaşanan en önemli sorunlarından birinin ”kaptan sıkıntısı” olduğunu belirterek, ”Kaptan bulmakta zorluk çekiyoruz.

       

Bu yüzden yurt dışından kaptan getiriyoruz. Ancak, hostes istihdamında böyle bir sıkıntı yok. Çünkü, hosteslik prestijli meslek oldu. Yüzde 90’ını üniversite mezunları oluşturuyor ve tamamı en az bir dil biliyor” dedi.

       

Sektörde faaliyet gösteren birçok firmanın bulunması, artan yolcu talebiyle rekabetin boyutlarının büyümesinin sektörde kaliteye olumlu yansıdığını ifade eden Say, bazı firmaların uçaktaki ikramdan ücret almamasının yarattığı sıkıntının da aşıldığını ifade etti.

       

Sun Expres’in uçaktaki ikramlarını ücrete tabi tutmasındaki amacının, koltuk başına yolcu maliyetini düşürmek olduğunu belirten Say, şöyle devam etti:

       

”Yolcularımızın bu konuda son derece anlayışlı, tepki kalmadı. Uygulamanın ilk gününde tepki almıştık. Ancak, daha sonra müşteri bir başka firmanın bilet ücreti ile bizim aldığımızı karşılaştırdığında bu uygulamanın yerinde olduğunu anlıyor.”

       

Say, müşterilerinin de sivil havacılıktaki gelişimin güzellikleri yaşadığına dikkati çekerek, ”Bizi en fazla memnun eden konu, özellikle yaşlılarımızın, otobüsle ya da başka araçlarla 10-12 saat süren bir yolculuğu ortalama 1 ya da 1,5 saatte tamamladığında yüzlerinde gördüğümüz tebessümdür. Yaşlılarımız yolculuklarını bize dua ederek sonlandırıyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika