spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Helikopterler Ankara’da üretilecek

Seçtiklerimiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı’nda, Genel Maksat Helikopter Projesi karara bağlandı. Türkiye’de genel maksat helikopter üretimi altyapısının kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurumlarının uzun vadeli helikopter ihtiyacının yerli üretimle karşılanması amacıyla başlatılan projenin ihalesi Amerikan Sikorsky’nin oldu. TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tarafından yürütülen proje kapsamında 121 helikopter üretilip Türkiye’ye teslim edilecek.

 

İKİ FİRMA ÇEKİŞTİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük ihalelerinden biri olan genel maksat helikopter projesinde, Sikorsky ile AgustaWestland çekişti. Sikorsky Türkiye’ye T-70 Blackhawk’ı, Agusta- Westland ise TUHP 149’u öneriyordu. Proje kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı’na 30, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 20, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 6, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 6, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 6, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’na 2, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na 11, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 20, Çevre ve Orman Bakanlığı’na 20 adet helikopter tedarik edilmesi planlanıyor.

 

Yerli üretim

Helikopterin bakım ve eğitim üssünü bünyesinde bulunduracak olan Türkiye, helikopterin üçüncü ülkelere satış haklarını da alacak. Helikopterler, TAI’nin Ankara’daki mevcut tesislerinde üretilecek. Söz konusu helikopterler, muharebe sahasında personel ve malzeme naklinin yanı sıra; insani yardım, doğal afetlerde arama- kurtarma, elektronik harbe karşı koyma ile ambulans gibi özel görevlerde de kullanılabilecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika