Madagaskar’da Sosyo-Siyasi Çalkantılar ve Uçuş İptalleri
Madagaskar’da 25 Eylül’den bu yana devam eden su ve elektrik kesintilerine tepki gösterileri, ülke genelinde yaygın protestolara dönüştü. Başkent Antananarivo’da başlayan gösteriler kısa sürede büyük halk tepkisine dönüşürken, protestocuların bazı ordu birlikleriyle dayanışma içine girdiği bildiriliyor.
12 Ekim itibarıyla ülkenin özel ordusundan CAPSAT (Corps d’Armée des Personnels et des Services Administratifs et Techniques) birimi, yönetim emirlerine karşı çıkıp protestocularla birlik oldu. Aylar süren gerilimlerin ardından, 14 Ekim’de bir kolordu temsilcisi ordunun ülke yönetimini devraldığını ilan etti. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina’nın da ülkeden ayrıldığı bildirildi.
Havayolu Uçuşlarında Durum
- Air France, Paris CDG – Antananarivo hattındaki seferlerini 14–17 Ekim tarihleri arasında askıya aldı; operasyonların yeniden başlaması için durumu günlük olarak değerlendireceğini açıkladı.
- Emirates, Dubai – Antananarivo uçuşlarını, Seyşeller aktarmalı EK 707/708 seferleri dahil, belirsiz bir süreyle iptal etti.
- Air Mauritius, ülkede güvenlik hassasiyetlerini gerekçe göstererek 13 Ekim’de planlanan iki uçuşunu iptal ettiğini duyurdu.
- Air Austral ve Ethiopian Airlines gibi diğer hava taşımacıları bazı seferleri erteledi ancak Air Austral 12 Ekim’de yeniden uçuşlarına başladı, Ethiopian da 13 Ekim itibarıyla operasyonları sürdürdü.
- Airlink ise duruma rağmen uçuş programını değiştirmediğini açıkladı.
- Madagaskar iç hatlarda faaliyet gösteren Madagascar Airlines bazı seferleri yön değişikliğine uğrattı; özellikle Tolagnaro hattında bir uçuş yön değiştirdi.
Güvenlik Önlemleri & Uyarılar
- Hükümet başkentte bazı bölgelerde sokak sokağa kısmi sokağa çıkma yasakları ve curfew (gece sokağa çıkma kısıtlamaları) uygulamaya başladı.
- Ülke içinde ve dışındaki resmi kuruluşlar vatandaşlarına Madagaskar’a acil ve zorunlu olmayan seyahatlerden kaçınma çağrısı yaptı.
Analiz & Yansımalar
Bu kriz, uzun süredir görmezden gelinen altyapı sorunlarının (özellikle su ve elektrik kesintileri) halkta birikmiş rahatsızlığı tetiklemesiyle başladı. Genç nüfusun sosyal medya çağrılarıyla sokaklara çıkışı, ordunun birimlerinin bu hareketle dayanışma içine girmesiyle daha geniş bir siyasi krize dönüştü. Cumhurbaşkanının ülkeyi terk etmesi, yönetim boşluğu tartışmalarını gündeme taşıdı.
Havacılık sektörü açısından bakıldığında, kriz ortamı hemen uluslararası hatlarda geniş çaplı iptallere yol açtı. Operasyonların ne zaman normale dönebileceği, güvenlik durumu, hükümet kontrolü ve uluslararası tanınma gibi çok sayıda değişkene bağlı görünüyor.