TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Rusya krizi bizim için fırsat. Havayolları bize destek olsun, ucuzlayan akaryakıt fiyatlarını uçak biletlerine yansıtsın” dedi.
Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 20’si kadar döviz girdisi sağlayan turizm sektörü, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği organizasyonda biraraya geldi. Organizasyona Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Profesör Haluk Dursun, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı. Turizm sektörünün Türkiye’nin göz bebeği olduğunu ifade eden Vuslat Doğan Sabancı, “Son 10 yılda turizm sektörü 10 katı büyüklüğe ulaştı. Türkiye’ye sağladığı ekonomik girdilerin yanı sıra turizm sektörünün sosyokültürel olarak da katkısı çok büyük” diye konuştu. Yapılan organizasyonda Türkiye turizminin yüzde 90’ını temsil eden turizm sektörünün temsilcilerini ağırlamaktan çok memnun olduklarını dile getiren Vuslat Doğan Sabancı, “Türkiye’de turizm sektörü gibi bir sektör yok. Turizm demek medeniyet demek, turizm demek gelişim demek, barış demektir” dedi.
KOZUMUZ ERDOĞAN
Önceki gün Venedik Sarayı’nda gerçekleşen organizasyonda konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise, 2015 yılı için değerlendirmelerde bulundu. Gelecek yılın hem kolay hem de zor bir yıl olacağının altını çizen Başaran Ulusoy, “Gelecek yıl turizmde Rusya krizi olacağı ifade ediliyor. Ancak 2015’te Türkiye gelen turist sıralamasında Ruslar ilk sıraya yerleşecek. Krizde olan Ruslara en yakın yer Türkiye. AB ülkeleri ile de problemleri olduğu için Türkiye’yi tercih edecekler. Kolay olmayacak ancak bunu başarabiliriz. Rusya ile ilişkilerin de güzel ilerlemesi bizim için büyük avantaj. Bu konuda en büyük kozumuz ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Rusların Türkiye’ye gelmesi konusunda çok büyük katkısı olacak” dedi. Düşen petrol fiyatları ile beraber havayolu firmalarının da uçak biletlerinde indirime gitmesi gerektiğine değinen Ulusoy, “Özellikle Rusya konusunda yapılacak indirimlerin çok büyük etkisi olur. Düşen petrol fiyatları ile beraber indirimlerin de gelmesi gerekiyor. Bu sayede gelen turist sayısını arttırabiliriz. Ayrıca iç turizm için de çok büyük faydası olacaktır. Türkiye’nin dört bir yanında açılan havalimanları ile beraber seyahat eden sayısı hızla artıyor. Bilet fiyatlarının düşmesi bu durumu hızlandırır. Havayolu şirketlerine çağrıda bulunuyorum” diye konuştu. Filistin’de yaşanan olaylar nedeniyle 2015’i Filistin yılı ilan ettiklerini hatırlatan Ulusoy, “Şimdi Filistin’in yanına bir de Rusya’yı eklemeye hazırlanıyoruz” dedi.
Kültür farklılığını iyi anlatmalıyız
KÜLTÜR ve turizm alanını birbirinden ayırmadan büyüme konusunda ciddi adımlar attıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Profesör Haluk Dursun da, “Türkiye deniz, kum, güneş turizminde çok iyi noktalara ulaştı. Bunun yanına kültür turizmini de eklememiz gerekiyor. Türkiye’yi geçmişine yönelik birikimiyle, kültürel farklılığıyla tanıtmak için çalışmaları hızlandırdık. Bu alanda müzelerimizle ilgili de önemli gelişmeler oldu. Özel sektör girişimiyle oluşturulan müze sayısı devlet müzelerinin sayısını geçti. Türkiye kültüre yatırım yapan bir ülke konumuna geldi. Bunların dışında sağlık, ileri yaş ve kış turizmi gibi alanlarda da çeşitlenme açısından çalışmalar yapıyoruz. Geçmiş yıllarda Galler Prensi Charles Türkiye’ye sadece kahve içmek için geldi. Ona bir sunum yapıldı. Bu örnekler giderek çoğalıyor. Bu konularda daha fazla tanıtım yapılırsa kültürel farklılığımızı daha fazla ortaya koyabiliriz. Gelen turist sayısını da hızla arttırırız. Şimdi de Topkapı Sarayı’nda bir bölümü daha açmaya hazırlanıyoruz. Ziyaretçilere açık olmayan bazı bölümler var. Bunları da turizme kazandırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Turizm en önemli paydaşlarımızdan biri
HÜRRİYET Gazetesi’nin turizm sektörünün en önemli paydaşlarından biri olduğunu ifade eden Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin şunları söyledi: “Hürriyet Gazetesi turizm sektörünün aktörleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla bu sektörün nasıl geliştirilebileceği konusu bizleri de ilgilendiriyor. Yapılan bu toplantı Hürriyet Gazetesi’nin sektör tarafından nasıl algılandığını da bize gösterdi. Sektöre sağladığımız katkının turizm sektörü tarafından takdir edildiğini görmek bizleri fazlasıyla memnun etti. Ayrıca basılı gazetenin ne kadar etkili bir mecra olduğunu da görmüş olduk. Sadece yazılı basın değil, dijital medyanın da ele ele tutuşarak ilerlemesi gerekiyor.”
Ortaklığımız güçlenerek devam edecek
HÜRRİYET Gazetesi olarak 1 milyon kişiye, dijital kanallarla da 2.2 milyon kişiye ulaşıldığını belirten Vuslat Doğan Sabancı, “Hürriyet olarak uzun yıllardır turizm sektörü ile beraber çalışıyoruz. Bundan 12 yıl önce ‘Seyahat’ eki için ilk fikir ortaya atıldığında yine bir araya gelmiştik. Bu ekin nasıl olacağı, tutup tutmayacağı konusunda tartışmıştık. Bu konuşmalar sonucunda hem turizm sektörü hem de biz risk aldık. Bu yatırımı gerçekleştirdik. Sonuç olarak turizm sektörü için çok başarılı bir mecra doğdu. Bunu çok önemsiyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de yarın da yanınızda olmak istiyoruz. Hürriyet sadece bir gazete değil. Büyük bir dünya. Umuyorum ki gelecekte de bu iş ortaklığımız güçlenerek devam edecek. Türkiye’ye hizmet devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
6-7 Ekim olayları bir daha olmamalı
TURİZM sektörünün Türkiye ihracatının yüzde 21.3’üne denk gelen döviz girdisi sağladığını dile getiren Başaran Ulusoy, “Dış ticaret açığının da yüzde 34.2’sini karşılayan bir sektör. 850 bin kişiye istihdam yaratılıyor. Bu yüzden seyahat acentelerinin desteklenmesi gerekiyor. Türkiye’nin her yeri turizm cenneti. ‘Dünyanın en büyük müzesi’ Türkiye’dir. Diyarbakır’dan Antalya’ya, İstanbul’dan Van’a kadar her yerde turizm yapılabiliyor. Ancak barışın en büyük destekçisi turizm sektörünün çalışmalarını rahat yapması gerekiyor. Özellikle GAP turları büyük rağbet görürken, o bölgede 6-7 Ekim olaylarının olması bizleri etkiledi. Bu olayların son bulması gerekiyor” dedi.