spot_img
spot_imgspot_img
16.5 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

İnsansız F-16’lar geliyor

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin milyar dolarlık silah projelerini yöneten Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’e açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İsmail Demir, bir sonraki nesilde insansız savaş uçakları olabileceğini belirterek, F-16’ların da insansız olarak uçmasının teknik olarak mümkün olduğunu ve Hava Kuvvetleri’nin deneme amaçlı insansız uçuş planladığını ifade etti.
 
Teknik olarak Türkiye’den uydu fırlatılabilir mi?
 
Evet bazı sınırlamalar olsa da bazı yerler tespit ettik. Birçok parametre var bunun için. Uyduyu attığınız zaman hangi ülkelerin üzerinden geçeceği, devrelerin nereye düşeceği önemli. Sanıldığı kadar basit bir olay değil.
 
Sizin temel hedefiniz nedir?
 
Amacımız teknolojik bağımlılığımızı azaltmak. En basitinden çiplerden (yongalar) başlamak zorundayız. Siz şu an çip bile tasarlamıyoruz, kullandığımız bütün ürünlerin çipleri dışardan geliyor. Biz istediğimiz kadar görünür platformlar yapalım bu alt kırılmalarda ilerleme sağlayamazsak hedeflere ulaşamayız.
 
Optik ve malzeme bilgisi için de aynı şeyi söyleyebilirim. Buralarda ilerleyemezsek başka ülkelerin birkaç nesil önce eskittiği teknolojileri kullanmak zorunda kalırız. Bu nedenle üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarımızın performansı çok önemli.
 
"Füze sistemi, denizaltılar ve F-35, savunma sanayiinde en pahalı projeleri arasında."
 
Savunmaya ayrılan kaynaklarımız yetersiz mi? Bu işe ayırdığımız para yeterli mi?
 
Hayır; şu anda bir kaynak sorunumuz yok.
 
Türkiye hangi alanlarda öne çıkabilir?
 
İnsansız sistemler önemli biz bu nedenle Akıllı Sistemler Daire Başkanlığı kurduk. Malzeme, yazılım ve elektronik alanı da böyle. Yazılım dediğiniz şey makinayı akıllı hale getirmek. Bu alanda koşmaya başlamamız lazım. Şu an kullanılmaya başlanan ATAK dışında bir milli helikopter projemiz var.
 
Fırkateyn projemiz devam ediyor mu?
 
TF2000 serisi adıyla yeni bir proje yürütüyoruz. Tasarımıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İnsansız deniz araçları projemiz var. Hem denizaltı hem deniz üstü platformları kastediyorum. Prototip ve ARGE (araştırma – geliştirme) bazlı projeler başlatıyoruz.
 
Türkiye kendi yolcu uçağını yapabilecek durumda mı?
 
Bu projeyi SSM olarak biz yürütmüyoruz. Belli bir olgunluğa ulaştı bu proje. Patronajı da Ulaştırma Bakanlığı. Bölgesel jet tanımına giren bir başlangıç uçağımızın olmasını istiyoruz. Burada imal edip, bütün haklarını alabileceğimiz bir uçak planlıyoruz. Bu sayede uçak üzerinde mühendislerimizi de yetiştirebileceğiz. 35 kişilikten 100 kişilik uçaklara kadar olan kategoriyi kastediyorum. Bu alanda dünyada üretici konumunda olan 6 ülke var. 70- 100 uçak arasına baktığımızda Rusya, Çin, Japonya, Kanada, Brezilya ve Ukrayna. Yani oldukça kalabalık bir pazardan söz ediyoruz. Bu uçakların dünya yolcu taşımacılığındaki pazar payı ise yüzde 15’lerde.
 
Şansımız var mı bu alanda?
 
Havacılık bir itici güçtür. Çarpan etkisi çok fazla. Karlılık ve pazar payı kadar sanayimizi nereye götüreceği de çok önemli. Mümkün oldukça pazar şansı olan, içerde kullanılabilecek özellikleri olmalı. Hatta gerekiyorsa askeri amaçlarla kullanılabilmeli. Geçen yıl Brezilya sırf bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi için 500 milyon dolar sübvansiyon kararı verdi.
 
"2023’te 25 milyar dolarlık savunma sanayi ihracatı hedefliyoruz. Şu an 1.8 milyar dolardayız. Bir saldırı helikopteri 50 milyon dolar civarında. 100 helikopter ihraç ederseniz 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmış olursunuz."
 
Ne kadar yerli olabilir bu uçağın?
 
Başlangıç aşamasında en az yüzde 50’lik hedefleniyor. Bu uçağı en geç 5 senede ortaya çıkarmamız lazım. Sertifikasyon aşamasında takılmamak ve hızlanmak için dünyada rüştünü ispatlamış bazı parçaları monte etmemiz gerekir. Bu uçak 2020’de uçmalı. Bundan beş sene sonra da bütünüyle kendi özgün uçağımızı uçurmalıyız. Bu hedeflere ulaşmak içir uçak (Jet) motoru çalışmamızı başlattık. İlk hedefimiz en geç dört yıl içinde helikopterlerde kullanılan motoru yapmak. General Electric, Rolls Royce, Honeywell, Pratt and Witney gibi oyuncular var. Bunlardan biriyle ortak bir geliştirme yapabiliriz.
 
Geleceğin savaş uçakları nasıl olacak?
 
Teknoloji o kadar gelişti ki kokpitte bir insanın bulunması bazı güçlükler doğuruyor. Çünkü bir insanın dayanabileceği bazı şartlar var. Bunları geçmek mümkün değil. Bir sonraki nesilde insanlı savaş uçağı olmama ihtimali var.
 
Biz de bir F- 16’yı insansız olarak uçurabilir miyiz?
 
"İsrail ile teknolojik işbirliğimiz yok. Sadece daha önce temin ettiğimiz sistemlerle ilgili zorunlu bir parça temini vb. gerekirse bu süreçler yürüyor. Onun dışında İsrail ile ortak projemiz yok."
 
Teknik olarak mümkün. Hava Kuvvetlerimiz deneme amaçlı insansız uçuş planları yapıyor.
 
F- 16’ların yerini alacak yeni nesil F- 35 uçaklarından kaç tane alacağız? Hangi tipte olacaklar?
 
100 adet uçak alınması söz konusu. Bunlar büyük oranda klasik pistlere yani karaya inip karadan kalkan uçaklar. Ancak bir miktar uçağın uçak gemilerine inen versiyonlar olma ihtimali var. Şu an bu opsiyonlar tartışılıyor.
 
Uçak gemisine ihtiyacımız var mı, bu alanda çalışıyor muyuz?
 
Havuzlu çıkartma gemisi projemiz var. Fakat süreç biraz uzun sürdü. Proje bu yıl başlıyor. Üzerine helikopter inebilecek tipte bir gemi bu. Gerekirse belli tipte uçaklar da inebilir buraya.
 
İnsan hatasını ortadan kaldırmak için insansız yolcu uçağında ne durumdayız?
 
Teknolojik olarak garanti bile verseniz yolcuları rahat ettiremezsiniz. Bugün teknik olarak makinalar kendi başlarına iniş ve kalkış yapabiliyor fakat ben kokpitte bir insan olmasını destekliyorum. (haber10)

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika