spot_img
spot_imgspot_img
11.3 C
İstanbul
Perşembe, 16 Mayıs 2024

Rötarlı günler çıldırtacak

Seçtiklerimiz

Atatürk Havalimanı’na yapılması düşünülen 4. pist projesinin rafa kalkması, başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere havayolu şirketlerini zora soktu.

Uçak sayısının her geçen gün artmasına karşın, pistlerdeki kapasite darlığı nedeniyle iniş ve kalkışlarda uğradığı rötarlarla sorun yaşayan Türk Hava Yolları, bu projenin iptal edilmesinden en çok etkilenecek havayolu şirketi olacak. Paralel pist ve sonrasında pistlerdeki iyileştirme ve uzatma çalışmaları da havalimanına iniş-kalkış kapasitesini saatlik olarak ancak 50 uçağa çıkarabildi.

Sorunlar için çözüm arayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve havayolu kuruluşları Atatürk Havalimanı’na 4. pist yapılması konusunu masaya yatırdı. Bir süredir kamuoyunu meşgul eden bu proje, DHMİ’nin verdiği olumsuz görüş nedeniyle gündemden kalktı. 4. pist projesini kalıcı bir çözüm olarak görmeyen, orta vadeli ve çok yüksek maliyetli bulan DHMİ, bu proje yerine uçak park sorununu ortadan kaldıracak çözümler üzerinde çalışmaya başladı.

Kendilerine havayolu şirketleri ve terminal işletmecisi kuruluşlardan ulaşan 4. pist projelerini değerlendiren DHMİ, kamulaştırma ve inşaat maliyetiyle, 3 ila 6 milyar dolar arasında değişen bu projeyi “Yüksek maliyetli” ve “Uzun vadeli olmayan bir çalışma” olarak buldu ve dikkate almadı.

DHMİ bu proje yerine, kısa vadeli olarak Atatürk Havalimanı trafiğini rahatlatacak yatırımların gecikmeksizin gerçekleştirilmesinin en uygun çözüm olacağı görüşüne vararak, bu çalışmaların hızlandırılacağını bildirdi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika