spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Mastercard’ın Raporu Açıkladı: Türkiye’ye Yapılan Ziyaretlerde yüzde 15 Artış

Mastercard, 2023 Türkiye Turizm Raporunu Yayımladı

Seçtiklerimiz

Mastercard, Türkiye’de gerçekleştirilen POS harcamalarına dayanarak 2023 turizm raporunu açıkladı. Yabancı menşeli kartlarla yapılan işlemlerde 2023’te adet bazında yüzde 12, ciro bazında ise yüzde 63 büyüme kaydedilirken, turist sayısındaki yıllık büyüme yüzde 15 olarak gerçekleşti. Banka kartlarının (debit) işlem hacmi ve sayısı, kartlı turizm harcamalarında lokomotif oldu.

Yabancı kartların büyüme hızının Türkiye’nin batısında yoğunlaştığı belirtilirken, İstanbul, Antalya, ve Muğla’nın şehir bazlı ciro dağılımında öne çıktığı ifade edildi. Sektör bazlı ciro dağılımında mücevherat/duty free/deri ürünleri yüzde 20 ile lider oldu. Turistlerin çeyrek spesifik harcama alışkanlıklarında büyük bir değişiklik olmadığı gözlendi. Türkiye’ye en fazla ziyareti yüzde 42 ile yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleştiren turistler, genel olarak sağlık, mücevherat/duty free/deri ürünleri, restoran, giyim ve otel gibi sektörlere harcama yaptı.

İngiltere menşeli kartlar ciroda zirvede yer alırken, Almanya, Amerika, Hollanda ve Suudi Arabistan da sırasıyla en fazla harcama yapan ülkeler olarak öne çıktı. İngilizlerin market, restoran, giyim; Almanlar’ın giyim, otel, restoran; Amerikalılar’ın otel, restoran, market; Hollandalılar’ın benzin, restoran, giyim; Suudi Arabistanlılar’ın ise mücevherat/duty free/deri ürünleri, giyim, otel sektörlerine yoğun talep gösterdiği belirlendi. İngiltere menşeli kartlarda debit kartlar hacmin büyük kısmını oluştururken, Almanya menşeli kartlarda hacim çoğunlukla debit kartlardan geçti. Amerika menşeli kartlarda ise hacim kredi kartlarından oluştu. Hollanda ve Suudi Arabistan menşeli kartlarda ise debit ve kredi kartlarının kullanımı daha dengeli bir dağılıma sahipti. İstanbul, Antalya ve diğer şehirlerde öne çıkan sektörler ve ciro büyüklükleri de raporun detayları arasında yer aldı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika