spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Mango Airlines CEO’su Nico Bezuidenhout

Seçtiklerimiz

S: Bu yıl Afrika’da FIFA dünya kupası vardı. Bu önemli olayı düşündüğümüzde Mango’nun bundaki katılımı neydi?

NB: Mango’da bu dönem boyunca mevcut bulunan koltuk kapasitemizi en iyi hale getirmeye çalıştık, bu yüzden 7/24’lük bir çalışma programı hazırladık. Program, ilgili şehirlerin önemli maçlarının başlangıç ve bitiş sürelerine göre ayarlandı. Bu da bize, Dünya Kupası çerçevesinde, piyasada sahip olduğumuz koltuk kapasitesini belirli bir biçimde arttırmamıza olanak veriyor.

 

S: Herhangi bir resmi katılımınız bulunuyor muydu?

NB: Hayır, resmi bir katılımımız yoktu, sponsor havayolu değildik.

 

S: Peki Güney Amerika’da var olan diğer iki düşük ücretli taşıyıcı hakkında ne düşünüyorsunuz? Böyle bir ortamda çalışmak ne kadar zor olacak?

NB: Sizin de belirttiğiniz gibi gerçekten çok rekabetli bir piyasa. Bu da, bizim fiyatlarımızın rakiplerimizden daha düşük olmasını, uçaklarımızın daha çok çalışmasını ve daha yeni olmasını garanti etmemiz anlamına geliyor.

 

S: Bir uçak eklemesi planlıyor musunuz?

NB: Evet, Mango daha geçenlerde Johannesburg – Bloemfontein arasında yeni bir güzergah başlattı. Bu güzergahı ağımıza ekledik. Ek uçak kazancını haklı çıkaran, dünyadaki ve Güney Amerika’daki ekonomik koşulların geliştiğini görüyoruz. Ekstra uçak ve güzergah eklemek için 2011’in ilk üç ayını bekliyoruz.

 

S: Bu bir uçağın aynı tip olan eklemesi anlamına mı geliyor?

NB: Şimdilik tercihimiz 737-800 tipi uçaklar. Takım ortaklığı için korunacak çok şey var ve biz aynı uçaklarla devam etmek isteriz.

 

S: Güney Amerika’daki diğer havayollarıyla ya da uluslar arası taşıyıcılarla bir code share anlaşmanız var mı?

NB: Yabancı bir taşıyıcı ile bir interline anlaşması yapma yolundayız ve masadaki her türlü seçeneği değerlendiriyoruz. Yani kategorik olarak, code share anlaşmasına geçiş yapmaktayız.

 

S: Hem Düşük Ücretli Taşıyıcılar hem de Uluslar Arası Taşıyıcılarla mı?

NB: Şu anda en çok teklifin diğer tam hizmetli havayollarından gelmesi ilginç. Güney Afrrika’nın, Afrika’nın altında isole olmuş olması gerçeği ile yapılacak çok şey var. Şu anda sıklıkla konuştuğumuz taşıyıcılar uluslar arası olanlar.

 

S: Gelecekte uluslar arası güzergahlar düşünüyor musunuz yoksa sadece iç hatlar piyasasında mı kalacaksınız?

NB: Mango şu anda bölgesel lisanslar için başvuru sürecinde. Güney Afrika ve ülkeler arasında mevcut bulunan ikili anlaşmalar ışığında, bölgesel güzergahlar işletiyor olacağız.

 

S: Güney Afrika piyasasında, pazarın %17 hissesine sahipsiniz. Mango’nun hedefi nedir?

NB: Şu anda var olan takım boyutumuzla çok kısıtlandığımızı düşünüyorum. Bu yüzden ekstra uçaklar eklemek, pazar hissesinde, zamanla bize %25-30’luk bir pay verecek. Ama açıkça görülüyor ki, bunu gerçekleştirebilmek için takımımızı büyütmemiz gerekiyor.

 

S: Sadece dört uçağınız var ama %17’lik pazar hissesine sahipsiniz. Bu nasıl mümkün oluyor?

NB: Uçak kullanımı, Güney Afrika’da açık arayla en yüksek, en azından diğer herkesten %30 daha fazla. İlk uçuşumuz sabahın erken saatlerinde, en son uçuşumuz ise akşamın geç saatlerinde gerçekleşiyor. Her uçağın 186 koltuğu var. Yüksek koltuk konfigürasyonu ve yüksek kullanım ile, rakiplerimizin 11 uçakla her yıl taşıdıkları yolcu miktarını, biz 4 uçakla gerçekleştiriyoruz.

 

S: İç hatlarda uçuş gerçekleştirseniz bile uçakta bir eğlence sisteminiz mevcut bulunmakta. Bunun Mango için önemi nedir?

NB: Şu andaki en uzun uçuşumuz 2 saat sürüyor. Sunduğumuz uçuş eğlence sistemi, sadece bir gelir akışından fazlasıdır, tamamen misafirlerimiz için bir eğlence kaynağıdır. CNBC Afrika ve Mango TV ile bir iş ortaklığımız var. Bu üründe, yolcularımıza reklam tahtasına ek olarak günlük haberleri sunuyoruz. Bu da bize bir gelir akışı sağlıyor.

 

S: Eğlence sektörü gelirinizin ne kadarını oluşturuyor?

NB: Küçük bir pay, sanırım toplamda %7-8’ini oluşturuyor.

 

S: Mango’nun gelişimi için sosyal medya ne kadar önemli?

NB: İki medya tipine de önem veriyoruz: geleneksel internet içerikli olan ve sosyal medyaya bağlı mobil telefon tipi. Şu anda hem Facebook hem de Twitter Mango kurulumu devam etmekte. Geçen sene Eylül ayında Güney Afrika’daki en büyük Pazar gazetesi – Sunday Times – okurları, Generation X anketinde Mango’yu genç insanlar için en cool havayolu markası olarak oyladılar. Bu genç insanlar, sosyal medya ile bağlantı kuruyorlar, bu yüzden internette var olmak önemli ve bu da gittikçe büyüyen bir önem taşıyor.

 

S: Mango çevre için hangi girişimlerde bulunuyor?

NB: Mango Birleşmiş Milletler’le küresel bir organizasyon başlattı, Copenhagen Accord’dan yayımlanan Live The Deal organizasyonunun kurucu üyesiyiz. Biz bu duyuruyu, Güney Afrika Sport ve Mega Olayları ile ilgili küresel bir konferansa ev sahipliği yaparken, 23 Şubatta yaptık. Biz buna gerçekten inanıyoruz ve bu uygulamaya göre, misafirlerimizden her biri, dengeleme emilimleri için bağış olarak güney afrika parasıyla katkıda bulunuyor. Bağışların bazılarını alıyoruz ve örneğin, imkanları az olan toplumlara yeniden yatırım yapıyoruz. Bu yüzden inanıyoruz ki, çevreyle alakalı olarak yerine getirmemiz gereken görevlerimiz ve sorumluluklarımız var. Şu anda Güney Afrika’da en çevre dostu uçağı kullanmaktayız.

Air News Times / Seçil DUMANOĞLU

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika