spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

ISG, Anadolu’nun en avantajlı havalimanı

Seçtiklerimiz

Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen’in Anadolu’dan yurt dışı ve yurt içi uçuşlarda avantajlı ve ucuz havalimanı olduğunu vurguladı. Hedef olarak 2013’de hizmete girmesi planlanan ikinci piste şu anda dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus 380’in inebileceğini hatırlatan Buğday, yıl sonuna kadar 11 milyon yolcuyu ağırlamayı planladıklarını söyledi.

       

Gökhan Buğday, yaptığı özel açıklamada, "atıl, hayalet" diye eleştirilen havalimanına; 500 milyon doların üzerindeki yatırım ve tanıtım çalışmaları ile bugün 48’i sürekli olmak üzere 100’ün üzerinde havayolu şirketinin kullandığı bir hale getirdiklerini ifade etti. Buğday, Sabiha Gökçen’in çok doğru bir konumu bulunduğunu anlatarak, "İhaleden bir yıl sonra 1 Mayıs 2008’de operasyonu devraldık. Eski terminaldeki iyileştirmelerin yanında yeni terminal ve eklerini yaptık. Bunları yaparken havalimanımızı tanıtım atağına geçtik. Ortaklarımızın katkısıyla büyük bir ivme yakaladık. Sabiha Gökçen’i, uzaklık algısından çıkardık. Hep birlikte doğru yerde olduğunu ve Türkiye’nin ve Anadolu’nun ihtiyacı olduğunu ortaya çıkardık. " bilgisini aktardı.

       

Taksilerin yanı sıra, Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerin her 20 dakikada bir 7 semte havalimanından karşılıklı sefer düzenlediğini anlatan Buğday, oluşmuş yada oluşacak diğer alternatifleri de şöyle sıraladı: "HAVAŞ’ın otobüsleri var. Deniz otobüsü ile Pendik, Bostancı’ya gelip oradan taksiyle ulaşabilirsiniz. Marmaray bitiği zaman hemen yakınımızdan geçiyor. Kadıköy- Pendik metro hattı 2013 yılında bize bağlanacak. Marmaray ayrı bir avantaj olacak. Havalimanı TEM ile E-5’in arasında. Köprüye 20, Kadıköy’e 30 dakika kadar. Kilometre olarak bakıldığında uzak gibi geliyor ancak doğru konumu nedeniyle hiç kırmızı ışığa takılmadan gelinebiliyor." Buğday, Sabiha Gökçen’in hızla değer kazanmasında Türkiye’nin, özellikle İstanbul’un tarihsel ve jeopolitik konumunun avantajlarından istifade ettiklerine dikkat çekti.

       

Gökhan Buğday, "Biz artık iş yapılabilecek ülke haline geldik. İran’da bir yabancı ile İranlı’yı buluşturmak çok zor. Ama biz, İranlı ile bir yabancıyı İstanbul’da buluşturup iş anlaşmasına aracılık yapabiliyoruz. Doğuya baktığınız zaman doğuyu, batıya batağınız zaman batıyı görebildiğiniz bir ülke olmanın avantajını yaşıyoruz. İstanbul’un merkez olma hali her geçen gün artıyor. Geçen yıl 8 bu yıl 10 milyon turistin dünya şehrine gelmesini bekliyoruz" dedi.

       

        "ANADOLU’NUN HAVALİMANIYIZ"

       

Sabiha Gökçen’den en fazla Almanya yolcusu ardından İngiltere, Hollanda, Belçika, Fransa uçuşlarının yapıldığını kaydeden Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan doğuya doğru bakıldığında kendileri kadar uluslararası uçuşa imkan veren bir havalimanı bulunmadığını savundu.

       

Buğday, "Biz ‘Anadolu’nun havalimanıyız’ diyoruz. Çünkü, Türkiye’nin nüfusunun en büyük bölümü Anadolu yakasında. İstanbul’un Anadolu yakasında 6 milyon, 2 saatlik mesafede ise 20 milyona yakın yaşayanımız var. Anadolu yakasından gelecek yolcularımızı alıp Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkelerine götürecek bir noktadayız. Dış hat uçuşlarımız bugün 60 noktaya devam ediyor." dedi.

       

Üst yönetici Gökhan Buğday, Sabiha Gökçen’de yapılması planlanan ikinci piste de değinerek, pistin şu anda dünyanın en büyük uçağı olan Airbus 380’in inebileceği şekilde yapılacağını dile getirdi. Buğday, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın master planı uyarınca, altyapı gereksinimi olarak gündeme gelen 60 metre genişliğindeki pistin en geç 2013 yılında hizmet vermeye başlayacağını belirtti.

       

Sabiha Gökçen’de şu anda günlük 350 uçağın iniş-kalkış yaptığını gelecek bir kaç yıl düşünüldüğünde hava trafiğinin günlük 600’lere kadar çıkacağına dikkat çeken Buğday, amaçlarına ulaşmak için proje hedeflerini 4.5 yıl önceye çektiklerini vurguladı.

       

Ulaştırma Bakanlığı’nın ‘herkes uçağa binecek’ yaklaşımının çok doğru olduğunu söyleyen Gökhan Buğday, Türkiye’deki hava ulaşımının gelişiminde; iç hat uçuşların tüm özel havayollarına açılması ve vergilerin indirilmesinin çok etkili olduğunu ifade etti. Buğday, bugün 39 lira, hatta önceden yapılan planlamalarla 9 liraya bile uçak bileti alınabileceğini, Sabiha Gökçen’deki havayolu şirketleri ile Anadolu’nun bir köşesinden gelip 49,79 ve 99 dolara Avrupa’ya uçulabildiğine işaret etti.

       

        "ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI İÇİN İSTANBUL’DA 55 MİLYON YOLCUYA ULAŞILMASI LAZIM"

       

Üçüncü havalimanı söylentilerine cevap veren Sabiha Gökçen CEO’su Buğday, üçüncü havalimanı için bir şehirde 55 milyon yolcu rakamına ulaşılması gerektiğine dikkat çekti. Buğday, "İstanbul’un üçüncü havalimanına ihtiyacı olup olmadığı tanım meselesi. İstanbul’un önümüzdeki dönemdeki gelişimine bağlı. Ne kadar yolcuya hitap edeceği önemli. Dünyadaki örneklerde yolcu sayısı 55 milyona geldiğinde üçüncü bir havalimanı gündeme gelmesi önermesi var. İstanbul’da şu anda 11 milyon Sabiha Gökçen, 30 milyon yolcu da Atatürk Havalimanı’ndan gelip geçiyor. Üçüncü havalimanının gündeme gelmesi için daha 14 milyon yolcu sayımız var. Üçüncü havalimanının Silivri’ye yapılacağı söylentileri, yer sorunundan dolayı ortaya atılmış olabilir. İstanbul’da belli projeler için uygun alan bulmak zorlaştı."izahını yaptı.

       

Başarının sırrını ise, koordinasyon, yönetim anlayışı ve hissedebilmede olarak tanımlayan Buğday, " Yaşamak hissetmektir. Ekibimizle hep beraber gece gündüz koşturuyoruz. Çok mucizevi bir ortamda her geçirdiğimiz dakika çok müthiş şekilde geçiyor. Şöyle hissediyorum. Uzay gemisindeyim. Saatte 1.5 milyon kilometre hızla giden bir dünyanın içindeyim. Böyle baktığımız zaman o kadar mucivevi bir sismetemin içindeyiz. Ortaklarımızın yaklaşımı ve destekleri var. Türk mantığı, uzakdoğu mantığı, malezya mantığı var. Bunları birleştirdiğiniz zaman kattığı değer çok fazla." diyerek çalışma felsefelerini anlattı.

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika