spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Elektrik kesintisine helikopterli çözüm

Seçtiklerimiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “İletim hatlarının sorunları hastalık öncesi koruyucu hekimlik anlayışı ile arızaya dönüşmeden giderilmiş olacak” dedi. Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) açtığı ihaleyi kazanan Amerikan şirketi Air Methods Corparation ile yapılan 25 milyon TL’lik anlaşmayla, bakanlığa bağlı TEİAŞ bünyesinde bulunan toplam 50 bin km 380 kV ve 154 kV enerji iletim hattı termal ve video kameralarla havadan helikopterler kullanılarak kontrol edilecek. Bakan Yıldız, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

HELİKOPTERLE HAVADAN TESPİT

“Bu sistemle, en yeni teknolojiyi ülkemize getirerek, hatlardaki yıpranmayı önceden tespit edip elektrik kesintilerinin önüne geçmeyi, böylece vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve kaliteli bir hizmet sunmayı amaçlıyoruz. Helikopterle arıza tespiti sayesinde, hatların gözlemi insanlar yerine kameralar tarafından gerçekleşecek, böylece çıplak gözle görülemeyen arıza noktalarına ulaşılabilecek. Elde edilen veriler ise bilgisayar ortamında incelenecek. Bu sistemle, hatların bakımı daha kısa sürede yapılacak ve arızaların oluşumu engellenecek. Böylece arızanın neden olduğu uzun süreli elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.”

Enerji faturamız kurla 2 milyar dolar artacak

ORTADOĞU’daki gelişmeler ve döviz kurunda son dönemde meydana gelen keskin artışların etkisiyle Türkiye’nin enerji maliyetinin bu yıl Temmuz-Aralık döneminde yaklaşık 2 milyar dolar ek maliyet getirebileceği ifade edildi. Orta Vadeli Program’da (OVP) Türkiye’nin enerji ithalatının bu yıl 59.6 milyar dolar olması bekleniyor. TÜİK verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin enerji maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 azalarak 31.86 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl enerji ithalatı 60 milyar dolar olmuştu.

Reuters’a bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, Brent petrolün varilinin 101 dolardan 117 dolara kadar çıktığını ve şu anda 115 doların üzerinde hareket ettiğini belirterek, “Dolar kuru 1 Ağustos’ta 1.93 TL düzeyindeydi şu anda 2.05 TL düzeyinde bulunuyor. Hem petrol fiyatı hem de dolar kurundaki artışa bağlı olarak maliyetlerde ciddi artış olacak. Kalıcı olmasına bağlı olarak bu tutar yaklaşık 2 milyar dolar civarında olabilir” dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız Ağustos ayının sonunda, petrol fiyatlarının 113 doları aşmasıyla Türkiye’nin enerji maliyetlerinde 300 milyon dolarlık yük oluştuğunu söylemişti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika