spot_img
spot_imgspot_img
22.2 C
İstanbul
Pazartesi, 7 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın uçağı davalık oldu

Seçtiklerimiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bin odalı sarayı ile ilgili tartışmalar devam ederken yine Erdoğan için alınan 420 milyon liralık VIP uçak da kamu kurumları arasında yeni bir krize yol açtı.

Uçağın bedeli THY tarafından ödendi. Böylece, halka açık şirket olan THY’de, küçük yatırımcılar zarar etti.

Küçük yatırımcılar da THY yönetimini şikâyet ederek, yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise, ortada kaldı. Sermaye Piyasaları Kanunu’nun 21. Maddesi uyarınca THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında, örtülü kazanç aktarımı suçundan dava açılması gerekiyor. Suç duyurusu işlemlerinin tamamlanması hâlinde Topçu ve yönetim kurulu üyeleri, 3 ile 7 yıl hapis istemiyle yargılanacaklar.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre Erdoğan’ın uçağı ile ilgili yaşanan tartışmanın ayrıntıları şöyle:

ŞİMŞEK ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Kamudaki “uçak kavgası”, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, uçak alımının THY üzerinden yapıldığını bildirmesiyle başladı. Şimşek, Erdoğan için alınan uçağın bedelinin de yaklaşık 420 milyon lira olduğunu da kamuoyuna açıkladı. Şimşek’in bu açıklamalarının ardından, küçük yatırımcılar adeta ayaklandı. Konuyla ilgili olarak hem SPK’ya, İMKB’ye ve THY yönetimine birçok eleştiri ve şikâyet gönderildi. Halka açık olan bir şirketin, Cumhurbaşkanı için uçak alamayacağı öne sürüldü. SPK Kanunu’nun 21. Maddesine göre de bu durumun örtülü kazanç aktarımı olduğu ve konuyla ilgili olarak da inceleme yapılması talep edildi. Yerli ve yabancı birçok yatırımcının konuyla ilgili şikâyetleri üzerine konu gayri resmî olarak SPK’da ve İMKB’de değerlendirildi. Ve küçük yatırımcının mevzuat açısından haklı olduğu görüldü. SPK’nın, konuyla ilgili olarak inceleme başlatması gerekiyor. AKP Hükümeti’nin tepkisini çekmek istemeyen yönetim ise, “uçak krizini” aşmak için formül arıyor. SPK, THY yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunursa, THY yöneticileri koltuklarını kaybedecek ve 7 yıla kadar hapisle yargılanacaklar.

THY’NİN “GÖREVİ” DEĞİL

Taraf’ın, SPK ve İMKB kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık için uçak alımı, THY’nin görevleri arasında yer almıyor. Sermaye Piyasası Kanunu’nun 21. Maddesi uyarınca, “halka açık bir şirketin söz konusu maddede belirtilen işlemleri yapmak suretiyle kârını veya malvarlığını azaltmak ya da kâr veya mal varlığının artmasını engellemek örtülü kazanç aktarımı suçuna” giriyor. Üstelik 420 milyon lira gibi rekor düzeyde bir kaynağın, şirketin amacı dışında kullanılması da söz konusu. Yasaya göre, SPK’nın öncelikle gelen şikâyetleri ve haberleri değerlendirerek, THY yönetimi hakkında inceleme başlatması gerekiyor. İnceleme sonucunda da, THY yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulacak. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve arkadaşları, aynı maddeden dolayı 3 ile 7 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Yargılama sonunda THY yöneticileri hakkında mali sorumluluk davası açılacak.

Taraf

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika