Güney Kore’ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş’un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti
Güney Kore’de yayın yapan JoonGang Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye ve uçağı imal eden KAI şirketi 4 Aralık’ta 150 milyon dolar tutarındaki anlaşmayı imzalayacak.
Tek motorlu KT-1’ler, 2007’de Hava Kuvvetleri’nde hizmet ömürlerini doldurmaya başlayan T-37 uçaklarının yerine seçilmişti. Toplam 40 uçak için varılan anlaşmaya göre teslimat 2010’da başlanmıştı. Ancak bu uçakların göreve hazırlık oranı beklenenden düşük çıkmıştı.
KT-1 Projesi sürerken Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Özgün Başlangıç Uçağı Projesini hayata geçirilmesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne (TAI) görev vermişti. Özgün tasarımı TAI mühendisleri tarafından gerçekleştirilen uçağa, Türk havacılık tarihinde bir çok ilke imza atan Vecihi Hürkuş’a atfen ’Hürkuş’ adı verilmişti. Çok güçlü motora sahip uçak ilk uçuşunu geçen yıl yapmıştı. İki uçakla test çalışmaları süren projede sertifikasyon çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacak olan ’Hürkuş’, uzun yıllar sonra ilk Türk tasarımı uçak unvanını taşıyor.
YERLİ UÇAK HÜRKUŞ’U ETKİLEYECEK
Güney Kore’ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş’un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti. Türk Hava Kuvvetleri, geçen yıl Hürkuş’a ilk siparişi vermişti.
İmzalanan anlaşmaya göre B modeli olarak adlandırılan askeri eğitim amaçlı tasarlanacak uçakta ilk teslimat 2017 yılında yapılacak. Kalan uçaklar 2018’de teslim edilecek. Güney Kore’ye verilecek siparişle birlikte KT-1’lerin de 2017-2018’de Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.
Uzmanlar, Hürkuş’un önümüzdeki yıl dünyanın en büyük havacılık fuarı Paris Air Show’da sergileneceğine dikkat çekerken, Türkiye’nin ek KT-1 siparişi vermesinin Hürkuş’ın gelecekte satışını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.