spot_img
spot_imgspot_img
28.9 C
İstanbul
Pazartesi, 17 Haziran 2024

TUSAŞ HÜRJET, İspanya’nın Yeni Nesil Eğitim Uçağı Adayları Arasında

Seçtiklerimiz

İspanya Hava Kuvvetleri, F-5 Uçaklarının Yerine HÜRJET’i Değerlendiriyor

İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri, mevcut F-5 uçaklarının yerine yeni uçaklar arayışında. Bu arayışta öne çıkan adaylardan biri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRJET oldu. İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin Yeni Nesil Silah Sistemi çalışmalarından sorumlu operasyonel başkan yardımcısı Yarbay Hugo Garcia Galán, Kraliyet Havacılık Topluluğu toplantısında yaptığı konuşmada, F-5 uçaklarının yerine düşünülen uçaklar arasında HÜRJET, Boeing T-7, Korea Aerospace Industries T-50 ve Leonardo M-346 gibi seçeneklerin bulunduğunu belirtti. Ayrıca Fransa, İtalya ve İngiltere’nin uçaklarının da seçenekler arasında olduğunu ifade etti.

HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, tek motorlu, tandem ve modern aviyonik suite sahip kokpiti ile üstün performans sunarak eğitim ve muharebe görevlerinde önemli bir rol oynamak üzere tasarlanmıştır. Silahlı varyantı ile geniş görev yelpazesi ve üstün faydalı yük kapasitesi sunan HÜRJET, T-38 ve F-5 uçaklarının yerine geçmek üzere Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmiştir.

HÜRJET’in özellikleri arasında:

  • 20 yılı aşkın süredir hizmet veren Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılabilmesi,
    1. nesil uçaklar (TFX, F-35 vb.) ve güncellenen konfigürasyonlarına hitap edebilmesi,
  • TUSAŞ’ın eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik olarak geliştirilmiş olması bulunmaktadır.

HÜRJET’in teknik özellikleri ise şu şekildedir:

  • Uzunluk: 13,6 metre
  • Kanat Açıklığı: 9,5 metre
  • Yükseklik: 5,1 metre
  • Kanat Alanı: 35 m²

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika