spot_img
spot_imgspot_img
28.9 C
İstanbul
Pazartesi, 17 Haziran 2024

Southwest Airlines Pilotuna İspanyolca Konuştuğu İçin İşten Çıkarma Davası

Seçtiklerimiz

Southwest Airlines, Acil Durumda Yolculara İspanyolca Konuşan Pilotu İşten Çıkardı

Southwest Airlines pilotu David Legeros, 2023 yılında bir motor yangını acil durumu sırasında yolculara İspanyolca konuştuğu gerekçesiyle işten çıkarıldıktan sonra havayoluna karşı dava açtı. Legeros, 15 Ağustos 2023 tarihinde Houston, Teksas’taki William P. Hobby Uluslararası Havalimanı’ndan Cancun Uluslararası Havalimanı’na doğru kalkış yapan B737-700 uçağının kaptanıydı. Uçak, kalkıştan 20 dakika sonra sağ motorundan alevler çıkması nedeniyle Houston’a geri döndü.

Uçak güvenli bir şekilde indi ve kimse yaralanmadı. Ancak mahkeme belgelerine göre, Legeros uçuş kontrolünü kendisi yapmak yerine Birinci Subay’a bıraktı ve Houston hava trafik kontrolüyle acil iniş için iletişim kurdu. Ayrıca, yolcuları rahatlatmak amacıyla İspanyolca ve İngilizce olarak anons yaptı.

Southwest Airlines yönetimi, acil durumlarda kaptanın uçağın kontrolünü alması gerektiği şeklindeki standart işletim prosedürlerine uymadığı gerekçesiyle Legeros’u eleştirdi. Legeros, uçağın kontrolünü kendisi alması durumunda motorun ayrılma riskinin bulunduğunu belirtti.

Mahkeme belgeleri ayrıca, Southwest yönetiminin Legeros’un yolculara İspanyolca konuşmasını da eleştirdiğini, oysa uçaktaki yolcuların çoğunluğunun Hispanik olduğunu iddia ediyor. Soruşturmalar sonucunda Legeros’un ciddi suistimalde bulunduğu iddia edildi ve kendisine “Son Şans Anlaşması” imzalatıldı.

Legeros, Southwest Airlines’ın kendisine karşı ırk temelli bir ayrımcılık yaptığını öne sürerek dava açtı. Ayrıca, Ocak 2024’te bir ‘Göreve Uygunluk’ psikolojik değerlendirmesine katılması istendi, ancak babasının hastanede olması nedeniyle katılamadı. Southwest Airlines şimdi Legeros’un istifa etmesi ya da işten çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Legeros, psikolojik değerlendirmenin yapılmasını engellemek için hukuki tedbir talep ediyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika