spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Türk uçağı 2023’te semalarda olacak

Seçtiklerimiz

Ulaştırma Bakanlığı’nın 1 yıldır sürdürdüğü "Türk Uçağı" projesi için en önemli adımı attı. Brezilya’nın uçak üreticisi Embraer’dan lisans alma teklifinde bulunan Türkiye, 2015 yılına kadar montaj yöntemiyle uçak üretecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında ise tamamen özgün Türk yolcu uçağın semalarda olacak."Türk uçağı" yapma hedefi için ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) karar çıkarılarak siyasi destek sağlanacak.

       

Daha sonra Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir şirket kurulacak. Kamu ve özel sektörden ortakları olacak şirket, İstanbul veya Eskişehir’e bir fabrika kuracak. Fabrika’da ilk olarak Embraer’ın uçaklarının montajı yapılacak.

       

ÖNCE MONTAJ

       

Bu şekilde Türkiye’deki Embraer’ın 70-100 kişilik uçakları üretilmeye başlayacak. Türkiye’de üretilen ilk uçağın 2015 yılında Türk semalarında olması planlanıyor. Bölgesel uçuşlar için kullanılacak uçaklar ile Sivas-Divriği, İskenderun, Ordu-Gülyalı, Kastamonu, Bodrum-Ismık, Aydın-Çıldır, İzmir-Efes, İstanbul-Samandıra, Yalova gibi şu an kullanılmayan havaalanlarına seferler yapılabilecek.

       

Öte yandan üniversiteler, kamu ve özel sektör çalışmalarıyla tamamen özgün, lisans ve sertifikasyonları uluslar arası kabul gören Türk uçağının tasarım çalışması başlayacak. Ar-Ge çalışmaları için 1 milyar dolarlık bir bütçe ayrılması planlanıyor. Türk uçağı için ayrıca pazarlama çalışması da sürecek. Tamamen özgün ilk Türk uçağı ise Cumhuriyetin 100. yılı kutlamalarında 29 Ekim 2023 tarihinde gökyüzünde olacak.

       

DEVLET SEFERBER OLDU

       

Türk uçağı için Türkiye’nin özel ve kamu kurum ve kuruluşlarının tamamı işbirliği için kolları sıvadı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, HAVELSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Tusaş Motor Sanayi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ve THY, üniversite ve özel şirketler de projeye destek verecek.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika