spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

THY’den ücret düzenlemesine ilişkin açıklama

Seçtiklerimiz

THY’den yapılan duyuruda Hava İş Sendikası ile ücret düzenlemesi konusunda yapılan görüşmelerden bahsedilirken, 17 Haziran’da yapılan son toplantı sonrası ücret düzenlemesiyle ilgili mutabakatın Hava İş tarafından kısa bir süre içerisinde beklendiği ifade edildi.
 
Açıklamada, istihdamın korunmasının ücret düzenlemesiyle sağlanacağı da belirtildi.
 
İşte THY’den yapılan açıklama;

 

Değerli Çalışma Arkadaşlarımız,

Hâlihazırda içinden geçmekte olduğumuz Covid-19 küresel salgın süreci, dünyanın tüm ülkelerini ve ekonomik faaliyetlerin neredeyse tüm alanlarını son derece olumsuz ve kaçınılmaz şekilde etkilemiştir. Basından ve diğer sektörel haber kaynaklarından takip edildiği üzere dünyadaki birçok havayolu şirketi küresel salgın sürecinden sektördeki varlıklarını koruyarak çıkabilmek için maliyet azaltıcı önlemler kapsamında toplu işten çıkarma, tek taraflı ve süresiz ücretsiz izin uygulama ve büyük oranlarda ücret kesintilerine gitme gibi, doğrudan istihdama ve çalışanların özlük haklarına dokunan tedbirler almışlar ve almaya devam etmektedirler.

 
Bu kapsamda 1 Nisan 2020-30 Haziran 2020 tarihleri arasında kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılarak, neredeyse hiç uçuşumuzun olmadığı bu dönem uzaktan kısa çalışma yöntemi ile siz değerli çalışanlarımızın özverisi ve Devletimizin de kısa çalışma ödeneği desteği ile tamamlanmak üzeredir.
 
Haziran ayının ilk yarısı itibariyle sınırlı sayıda yurt içi uçuşlarımızı ve ikinci yarısı itibariyle de yine sınırlı sayıda ve çoğunluğu tek yönlü yolcu trafiği olan yurt dışı uçuşlarımızı “Birlikte Başaracağımıza” olan inancımızla yeniden icra etmeye başladık. Özellikle, havayolu taşımacılığı sektörü, sivil havacılık tarihinde benzeri görülmemiş bir şekilde ve tüm öngörü ve tahminlerin ötesinde olarak sekteye uğramış ve küresel salgının yıkıcı etkisine maruz kalmıştır. Havayolu taşımacılığı, gidişatı tam olarak kestirilemeyen zorlu bir sürecin içinden geçmektedir. Dolayısı ile bu döneme uygun kalıcı ortak tedbirlerin çalışanlar ve paydaşlar ile birlikte alınması zarureti ortaya çıkmıştır.
 
Hava yollarının bu mevcut şartlardaki gelir ve gider dengesi ile istihdamı koruyabilmeleri mümkün gözükmemektedir. Ortaklığımız olarak çalışanlarımızın iş güvencelerinin devamı için tüm giderler itina ile gözden geçirilmekte ve tüm paydaşlarımızla müzakere edilmektedir.
 
Bu kapsamda Hava-İş Sendikası ile Ortaklığımız arasında da 4, 10 ve 17 Haziran 2020 tarihlerinde yaptığımız toplantılarda kapsamlı görüş alışverişinde bulunulmuş, karşılıklı sorunlarımız ve çözüm önerileri tartışılmış ve özellikle içinde bulunduğumuz zorlu süreci Ortaklığımızın istihdamı korumak amacı doğrultusunda zorunlu hale gelen yeni ücret düzenlemeleri konusunda görüşmeler yapılmıştır. 17 Haziran 2020 tarihli son toplantımızda da, öncelikli ortak hedefimiz olan istihdamın korunmasının ancak Hava-İş Sendikası’na teklif olarak ilettiğimiz ücret düzenlemesinin yapılması koşuluyla sağlanabileceği açıkça ifade edilmiş, bu ücret düzenlemesi teklifimiz ile ilgili bir mutabakatın en kısa zamanda Hava-iş Sendikası tarafından verileceğini bekliyoruz.
 
Ortaklığımız, istihdamı korumak için zorunlu hale gelen yeni ücret düzenlemeleri ile ilgili uzlaşma henüz sağlanamamış olması, mevcut uçuş tarifemizin çok düşük seyretmesi ve tasarruf sebebiyle; Ortaklığımız ünitelerinde 01.04.2020 tarihinden itibaren uygulanmakta olan ve bugünkü T.C. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma uygulamasının  Temmuz ayında da devam etmesine karar verilmiştir.
 
Temmuz ayı içerisinde yapılacak çalışma sizlere yöneticileriniz/uçuş programınız vasıtasıyla tebliğ edilecektir.
 
Yer personeli için çalışmalarımız belirlenen gün ve saatinde mümkün olduğu ölçüde evden / uzaktan kısa çalışma şeklinde devam edecektir.
 
·Yer personeli için %50 kısa çalışma oranını (haftalık 22,5 saat) geçmeyecek şekilde planlama yapılacaktır.
 
·Uçuş personeli için uçuş frekansları göz önünde bulundurularak planlama yapılacaktır.
 
Temmuz ayı boyunca evden / uzaktan çalışma yapılacağından normal mesai düzeni için personel servisi hizmeti sağlanmayacaktır.
 
Kısa çalışma süreci boyunca özel sağlık sigortası ödemesi devam edecektir.
 
Bunların dışında kalan kısa çalışma ile ilgili Nisan-Haziran dönemindeki uygulamalar aynı şekilde devam edecektir.
 
Sağlıklı günler dileriz.
 
 
Saygılarımızla.
İstihdam Başkanlığı
Turkish Airlines

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika