spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

TEC İşçileri Birlik Oldu Kazandı

Seçtiklerimiz

Hava-İş sendikası böylelikle Sabiha Gökçen Havalimanında ilk toplu iş sözleşmesini de imzalamış oldu.

Türkiye Motor Merkezi (TEC) Pratt & Whitney Global Service Partners ile THY Teknik A.Ş.’nin ortaklığıyla CFM56 ve V2500 motorlarına bakım hizmeti vermek üzere Sabiha Gökçen Havalimanında kurulmuş olan bir uçak motoru bakım merkezidir.

200’e yakın sendika üyesinin çalıştığı şirkette Hava-İş sendikası üyesi işçiler önemli mücadeleler verdiler.

İşverenler ilk kez toplu iş sözleşmesi imzalanan işyerlerinde çalışanların haklarının garanti altına alınmasına karşı her oyunu oynayabilirler. Ancak sendikalı ve toplu iş sözleşmeli olmak uzun soluklu sabırlı bir mücadele gerektirir.

TEC işyerinde de işverenler bunu yapmış ancak başarısız olmuştur. Önce işkoluna itiraz etmişler işçilerin direncini kırmak istemişlerdir. Bu engel aşıldıktan sonra işveren 111 gün toplu iş sözleşme pazarlığını uzlaşmaz tutumla kilitlemiş, sonrasında grev oylaması ile işçilerin birliğini bozabileceklerini sanmıştır. Ancak işçiler yapılan grev oylamasında kapsam dışı personel dışında %100 oranında GREVE EVET demiştir.

İşçiler son ana kadar mücadelelerini sürdürmüş Grev pankartlarını işyerinde gören işveren son anda uzlaşmak zorunda kalmıştır.

Bu işyerinde ilk kez imzalanan bu toplu iş sözleşme ile yürürlük tarihi yetki belgemizin alındığı 26.10.2010 tarihinden itibaren 2,5 yıl olarak belirlendi.

Ücret sistemi bireysel iş sözleşmesi kapsamından çıkarılarak Kıdem Ücret İş Tazminatı skala sistemine dönüştürülmüş, bu ücret artış sistemi ile Kasım 2009 dan 01.01.2011 tarihine kadar olan kısım ile ilgili üyelerimizin ücretlerine 14 aylık kümülatif % 20,6 oranında zam uygulanmış oldu. Bu döneme ait ücretlerle ilgili tüm üyelerimize işe giriş tarihine bakılmaksızın üyelerimizin 26.10.2010 tarihindeki ücretlerinin 2 katına, 2000TL ilave edilerek 2011 Haziran ayı bordrolarında ödeme yapılacaktır.

01.01.2011 tarihinden imza tarihine kadar olan farklar ise 26.10.2010 tarihindeki ücretler temel alınarak, ücret ve ücrete bağlı diğer ödemeler üzerinden ayrıca hesaplanarak 2011 Haziran ayı bordrolarında ödenecektir.

1. yıl 2 altı ay ücret zammı %3, 2.yıl 1. Altı ay %4 2. Altı ay %3 3.yıl 1. Altı ay ise %4 oranında artış yapılacak, ancak bu altı aylarda enflasyon bu rakamları aştığı takdirde aşan kısım bu altı aylık kısımlara geriye doğru yansıtılacaktır. Bu zamlar ayrıca vardiya primlerine de uygulanacaktır.

Yapılan anlaşma ile sosyal haklarda önemli artışlar sağlandı. Aylık sosyal yardım TİS süresince 130 TL/AY’dan 280 TL/Ay’a yükseltildi.

Evlenme Yardımı 800 TL, İş Kazası Maluliyet ve Ölüm Yardımı 4.500 TL, Doğum Yardımı 375 TL, Ölüm Yardımı 1000 TL olarak belirlendi. Ayrıca bu işyerinde yılda 4 ikramiye hakkı da garanti altına alındı.

TEC’de Kazandık Sıra İSG’de!

Sabiha Gökçen Havalimanında diğer sendikal mücadelesini neredeyse 2 yıldır sürdüren İSG işçileri de artık toplu sözleşme masasına oturmak üzeredir. İşveren her yolu denemiş ancak örgütlülüğümüzü kıramamıştır. Sendika bu işyerinde çoğunluğu sağlamış sadece Yargıtay onayı beklenmektedir. Bu işyerinde de toplu iş sözleşmesi yakındır. İSG işçileri onurlu mücadelelerini her şartta sürdürmeye kararlıdır.

Sendikasız Tüm İşçilere Çağrımızdır!

Ücretli köleler olarak kalmak istemiyorsak, 12 saat mesai almadan çalışmak istemiyorsak, insanca çalışma ve saygı istiyorsak, 3 aylık 6 aylık geçici sözleşmeler istemiyorsak, alın terimizin değerini istiyorsak adres HAVA-İŞ sendikasıdır. Korku ile yaşamak onursuz bir hayata razı olmaktır. Siyasi görüşümüz, mezhebimiz, bölgemiz, kimliğimiz ne olursa olsun biz ekmek ve hak mücadelesinde bir olmalıyız. Birlikte ve birlikle kazanırız. Kazanacağız. Haydi Hava-İşe toplu iş sözleşmesine insanca yaşama….HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika