spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Sydney Airport Gn. Bşk: Max Moore-Wilton

Seçtiklerimiz

S: Bugün havaalanlarının özellikle Sydney ve Avusturalya’daki diğer havaalanlarının karşılaştığı önemli problemler sizce nelerdir?

MM-W: Havaalanlarının karşılaştığı önemli sorun bir dizi servisleri kullanarak seyahat etmek isteyen büyüyen bir topluma güvenli ve etkili servis sunabilmek. Seyahat gerekliliklerinin artan farklılığı bir zorluk. Endüstrideki dış sarsıntıların etkisi – örneğin terörizm, resmi kısıtlamalar – giderek artan önemli bir faktör.

S: Toplumun farklılaşmasından bahsederken, hangi şeylerden bahsediyorsunuz ve bunun için nasıl hazırlanıyorsunuz? Bununla nasıl başa çıkıyorsunuz?

MM-W: Bence havaalanlarını çok kullanıcıya sahip tesisler olarak görmeniz gerekiyor, havacılık servisleri sağlayıcıları ve havacılık servisleri müşterileri konusunda. Gelişmiş ülkelerin yaşlanan toplumu var, gelişen ülkelerin çok genç toplumu var. Havayolu seyahati için gerekli olan şeyler en genç yolculardan gelişmiş ülkelerdeki yaşlanan topluma kadar herkesi kapsamak zorunda.

Yolcuların alım gücü, düşük ücretli taşıyıcaların artışı gibi büyük farklılık gösteriyor. Bu, tek bir etkili çerçeveyle bağdaştırılmalı. Ortak tesisler hareket ve inişler için havaalanları tarafından sağlanıyor, ama müşteri temelli sağlanan servislerin geri kalanı hükümet ve yolcu talepleri tarafından istenen bir dizi gerekliliklerin kapsanması gerekiyor.

S: Sydney Havaalanı’nda bir çok yenilik uyguladığınızı ve bir çok projeniz olduğunu biliyorum. Teknoloji ve yolcu süreciyle neler yaptığınızı anlatabilir misiniz?

MM-W: Havaalanlarının işletmelerine, işletimcilerine ve havayollarının hepsine bakarsanız, hepsi daha etkili çalışabilecekleri tarafa bakıyorlar. Hava navigasyon sisteminin çalıştığı şeklin tüm yönleri havayollarının ve havaalanlarının daha etkili çalışabilmesi için mercek altında. Denemeler ulusal hava navigasyon otoriteleri ve havayollarıyla devam ediyor. Havayolları bu konuda çok destekçi çünkü bu havayolu ücretlerini düşürecek ve havaalanlarının daha etkili kullanımını sağlayacak. Bu teknolojinin yolcuların işlemlerinde modern ve güncel olduğundan emin olmalıyız:

Terminallerin ortak kullanımı, wifi kullanımı, bagaj için RFID kullanımı. Tüm bu yeni teknoloj,ler şu anda deneniyor ve havaalanı çevresine uygulanıyor. Dahası, değişen güvenlik ve çevre gereklilikleri yeni zorluklar doğuruyor. Kargoya gelince: Hangi seviyedeki kargo taraması kullanılacak ve bunun ücreti ne olacak? Tabi ki çevre sorunu da var, havaalanlarındaki tüm yeni gelişmeler çevresel sürdürülebilirliğe yakından bakacak. Sydney Havaalanı’nda tuvaletlerde ve havalandırma sistemlerinde kullandığımız suyu dönüştürerek su kullanımı oldukça azalttık. Önemli havaalanlarının çevreye etkilerini azaltmak için yeni sistemler kullanmalılar.

S: Havaalanlarının özelleştirilmesinden konuşalım. Bu iyi bir şey mi? Bunu daha fazla havaalanı yapmalı mı?

MM-W: Özelleştirme havaalanlarının etkili çalışması için mevcut olan bir yoldur. Avusturalya’da iyi çalışır çünkü hükümetin diğer yerlerde önemli servisleri kullanması için fon kullanması konusunda özgürleştiriyor. Sydney’in durumunda, havaalanın özel merkezi için milyar dolarlar harcadık ve işleri büyüttükçe bunu yapmaya da devam edeceğiz. Yani bizim için, bunun güzel bir örnek olduğunu düşünüyoruz.

Diğer ülkelerin hangi modelin kendilerine en iyi uyduğu konusunda karar vermeleri karar vermeleri gerekiyor ve bazı durumlarda, özelleştirme uygun olmayabiliyor. Ama hükümetlerin havaalanlarına sahip olmasını ya da havaalanlarını yönetmesini gerektirmesi konusunda o kadar d gerekli bir şey yok. Hükümeti yönetimden ne kadar kaldırırsanız, bence genellikle havaalanınız daha etkili olur. Ama yine de, her ülke kendi durumuna uygun Havaalanı işletim modelini uygulamalı.

S: Havayolu endüstrisindeki ve birliklerindeki konsolidasyon hakkında konuşalım. Bu havaalanlarını nasıl etkiliyor ve havaalanları bu değişiklerle nasıl başa çıkmalı?

MM-W: Havayolları havaalanlarının müşterileri ve havaaalanlarının iş ilişkilerinde esnek olmaları lazım. Havaalanıyla nasıl bağlanacakları ise havayollarına kalmış. Havayolu gruplarının bir ağ sunmasına izin veren anlaşma grupları var ve genellikle anlaşmalara dahil olmayan Orta Doğu havayolları gibi bireysel havayolları var. Doğru ya da yanlış bir model yok. İhtiyaçlarını karşılayan bir dizi esnek servisler sunmak için uğraşmalıyız.

S: Serbestleşme konusundaki düşüncelerinizi de öğrenmek istiyorum. Serbestleşme iyi bir şey mi? Hala bugün bunun gerçekleşmediği bir çok yer var.

MM-W: Kesinlikle. Tecrübenin piyasada büyümeye yol açtığını, daha fazla insanın seyahat etmesine olanak sağladığını, daha fazla esneklik, daha fazla verimlilik ve özellikle daha etkili yolcu odaklı endüstri sağladığına inanıyoruz. Yani, serbestleşmeyi kesinlikle destekliyorum çünkü biz küresel bir pazarla uğraşıyoruz, ulusal bi pazarla değil.

S: Okuyuculara iletmek istediğiniz herhangi bir özel mesaj var mı?

MM-W: Bence havaalanlarının ve havayollarının çıkarları beraber var oluyor. İkimiz de birbirimize güveniyoruz ve diğerini tamamlıyoruz. Önemli idare planlarında IATA ve ACI arasındaki artan işbirliğinin bir destekçisiyim. Endüstrinin ortak çıkarları olduğu yerlerde güçlü bir sesle konuşması isteniyor ve ortak ilgi alanlarımızı tanıtmak için yollar aramalıyız.

Önemli hissedarlar, ister havaalanı, ister havayolu veya ister servis sağlayıcısı olsun, hepsinin bu endüstride önemli destekleri var. Bu büyük bir endüstri ve bölünmek oldukça önemli.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika