spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

SkyJet Kurucu ve Başkan: M.Sait Yılmaz

Seçtiklerimiz

Sivil havacılık sektöründeki başarı hikayenizden biraz bahseder misiniz

Bu soru geniş bir süreç içerisinde gelişti ancak özetleyebilirim. THY’nin “Uçak Teknisyeni” almak için açtığı sınavlara girdim ve 1990 yılında uçak bakım ERA atölyesinde mesleki hayatıma başladım. O dönemlerde THY’den emekli olarak özel şirketlerde mesleğe devam edilirken ben henüz 6-7 yıl doldurmadan ancak THY ile irtibatımı hiç kesmeden bir çok özel şirkette ve yine 2010  yılında THY/Panasonic’te görev aldım. En son “Uçak Bakım Müdürlüğü” yaptığım bir firmada birçok mesleki kararların alınması, seri hareket edilmesi ve tecrübelerimize yeterli önem verilmesi konusunda yaşadığım sıkıntılardan kendi şirketimi kurma kararı vererek istifa ettim. 2012 yılında SKYJET’i kurdum ve GÖKJET’e tamamı havacılıktan gelen arkadaşlarla 10-12 ortaklı bir yapı altında küçük ölçüde hisse karşılığı ortak olarak işletmeciliğe iki şirket ile birden adım atmış oldum. İlk başlarda tamamen şahıs firmam olan SKYJET’e ağırlık verdim ve çok başarılı işler yaptım.

GÖKJET başlangıçta çok ortaklı bir yapı olması, fizibilitenin iyi yapılmaması veya hiç yapılmaması ve oraya buraya çekiştirilmesi sebebiyle inanılmaz zor günler yaşamaya başladı. Tabiriyle Nasrettin hoca gibi bu tarafta yapayalnız kaldım bazı arkadaşlarım manevi olarak ta olsa belli ölçüde destek vermiş olsa da tırnaklarımla kazıyarak, çok ciddi riskler atlatarak bu günlere taşıyabildim. Eğitim tarafında mesleğe giden yolda henüz altyapıyı tamamlamış olsak dahi eksiklerimiz devam ediyor. Rakiplerimiz var ve çok özel statüsü olan havacılığı bilmeyen bazı velilerimiz daha ziyade kurumun ücretlerine ve fiziksel durumunda bakıyor, tecrübesine ve mesleğin neresinde durduklarına bakamıyor. Sadece Anadolu lisesi diploması ve fiyat farkı ile maalesef çocuklarının geleceğinden çalıyorlar.

Bugün bir İstanbul Büyükçekmece ve Adana/Mersin yolu üzerinde iki tane Gökjet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz bulunmaktadır.

SKYJET olarak SHY-145.099 no’lu ruhsatımız altında IST, AYT, BJV, DLM, GZP, SAW ve ADA’da açtığımız 7 uçak bakım istasyonumuz, ayrıca Florya/Sefaköy D-100 üzerinde SHY/EASA-147 eğitim merkezimiz bulunmaktadır. Geldiğimiz nokta da MEB eğitim kurumları, uçak bakım istasyonları ve eğitim merkezimizle havacılık teknik alanında kompleks bir yapı altında 10 yerleşke de faaliyet  göstermekteyiz.

SKYJET’i 5 veya 10 yıl içerisinde nerede görmek istersiniz?

Bizim bu konuda bir yol haritamız var. Mevcut yakın tarihlerde Uçuş okulu ve yüksek öğrenim alanında birlikteliğimiz olacak çok tanınmış kurumlarla görüşme ve çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Tabi ki mayamız uçak bakım üzerine kurulu olduğu için daha kapsamlı alanda kompleks havacılık yapıyor olsak ta uçak bakımda marka olmak istiyoruz. Hedef derseniz bu vizyon ile yakından alakalı olup ulusal ve uluslararası alanda ülkemizde bulunan açık yada bize bırakılan alanı geçmiş tecrübe ve mevcut yapımızla başarılı bir şekilde doldurmaktır.

Türkiyenin ilk özel havacılık lisesi olan GÖKJET’in geleceği ile ilgili vizyonunuz nedir? Öğrencilerinizin gelecekte iş istihdamı açısından ne tür işbirlikleriniz ve planınız mevcut.

GÖKJET veya SKYJET uçak bakım/eğitim olarak ayrı ayrı düşüncemiz yok biz tamamı bizim kendimizi görmek istediğimiz hem mesleğimizi icra ettiğimiz hem de anahtar teslimi meslek konusunda kompleksin birer parçasını oluşturmak.

Tabi ki mesleğe hazırlamak üzere alt yapımız üzerinde bir yerlere taşımak, bakım kuruluşları ile iletişimde olmak, eksik sertifika, tecrübe sürelerinin tamamlanması ve tip eğitimleri gibi spesifik destekler sunmak planlarımız arasındadır. Türkiye’de bunların hepsini bünyesinde barındıran tek kuruluşuz.

İleriye dönük olarak hangi teknolojik hizmetlerin ve eğitimlerin önem kazanacağını düşünüyorsunuz?

Şüphesiz İHA teknolojisi, Drone’lar, Dikey kalkış teknolojileri ve havacılığın hızla devam edeceği uzun yıllar olduğunu söyleyebilirim. Bizimde Part-107 üzerinde okula adaptasyon sağlanması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Yeni bir havalimanlarına paralel ama farklı notamlar vs gibi yönetimsel olarak ayrıştırılmış insansız havacılık sektörünün oluşacağına inanıyor ve teknolojinin gerisinde kalmamak için kurumsal çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Büyüme hızınıza oranla, karşılaştığınız sorunlar yeterince çabuk çözülüyor mu? ve bu sektörde karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

Büyüme konusunda eğitim tarafında sorunlar mevcut kendi yöntemlerimizle çözümlemeye gayret ediyoruz. Devletimizin açıklamış olduğu bir çok teşvik var ancak bunları almak için oluşturulacak şartlar bir yerde önünüzü kesiyor ve bu imkanlardan maalesef şimdiye dek faydalanamadık. Havacılık tarafında ise hep söylenir ama ayrı bir bakanlığımız maalesef kurulamadı. Bir havacılık şirketi; istihdam sağlar, SGK öder, stopaj öder, vergi öder ama havalimanı içerisinde yüksek maaşlar, DHMI’ye karşı maddi konular, ayakbastı olarak başlayan ağır kiracılıklar ve teknik sorumluluklar, vergiler, SHGM’ye karşı diğer sektörlerden ayıran döviz bazlı yüksek orijinal tool ve ekipman giderleri, ruhsat ve işyeri açma giderleri, vergiler, cezalar ile havacılık resmen zorunlu uzmanlık isteyen ve yanında cezalandırılan bir sektördür.

Maalesef havacılıkta sürekli rekabet için uygulanması gereken bir teşvik olması gerekirken yüksek efor sarf ederek bir gün düzeleceğini ümit ederek her gün günü kurtarmak mücadelesi ile yol alıyoruz.

Üçüncü havalimanı sizin açınızdan ne kadar önemli?

Üçincü Havalimanı bir vatandaş olarak uluslararası havacılık ve siyasi anlamda ne düzeyde önemli ise bizim içinde aynı düzyde önemli, ayrıca asıl iştigalimizin havacılıkta eğitim ve uçak bakım olması sebebiyle bizimde 3. Havalimanının bir yerinde olacağımız ve önümüzdeki yıllarda planlarımız hazırdır.

Küresel havacılık pazarında var mısınız? Sizce uluslararası Pazar ne durumda

Küresel pazarda arzu ettiğimiz ölçüde değiliz. EASA ile olan bağlantılarımızdan, Türkiye’de uçak bakım hizmeti verdiğimiz yabancı firmalardan dolayı bağlantılarımız var, iki ayrı ülkede şirket olarak lokasyon var ancak faaliyetlerimize ilgili anlaşmaların olgunlaşması ve altyapı eksiklerinin tamamlanması ile bizlerde yoğunlaşmış olacağız.

Önümüzdeki yıllarda hangi alanlarda yatırımlarınız olacak? Neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Önümüzdeki yıllarda klişe “inşaat” demek istemem ama Üniversite, bağlantılı uçuş okulu üzerine yatırım değil güç birliğine dönüşecek projemiz mevcut. Uçak bakımda kapsam ve istasyon genişletmelere plan dahilinde devam edeceğiz.

SKYJET ve GÖKJET yönetim kurulu başkanı olarak oldukça başarılısınız ve çok büyük projelere imza attınız. Yönetme şeklinizi nasıl anlatırsınız?

Başarı tabi ki dışardan gözlemlendiğinde nerden nereye gelindiğine, oluşan imaja göre açıklanabilir. Yaşanan zorluklara bakınca bende başarılı buluyorum. işletmecilikte daha tecrübeli olup tecrübe ve vizyonumu daha ekonomik kullanmayı isterdim. Farklı başlangıçlar ve ciddi ölçüde tecrübe olacak hataları çıkarmış olsak daha hızlı ve az hasarlı ilerleme yapabilirdik. Kişiden kişiye değişen bir bakış açısıyla sektöre baktığımızda henüz yapılacak bir çok eksik alan var ve bu alanlar ümit ettiğimiz ölçüde desteklenir ve bizde bu alanların doldurulmasında hem havacılık aşkı hem sektörel menfaatlerimiz ölçüsünde üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.

Yönetim şeklimiz ekibimizle iyi günde, kötü günde birlik olduk, ve misyonumuza giden yolda hep birlikte hareket ettik, terk edenler oldu, ama bize inananlar daha fazlaydı bundan güç aldık ve büyük ölçüde kompleks durağımıza kadar ulaştık. Sonraki aşamamız mevcut standart, insan kaynağı, personelimize verilen değer ve profesyonel kadronun niteliğinin kendi içimizde yükseltilmesi, kalite ve güvenceye verilen önem ile yapıyı geliştirmek, bir soluk alacak ortam oluşturmak ve daha planlı bir şekilde yolumuza devam etmek olacaktır.

Ne tür sosyal sorumluluk faaliyetleri veya hizmetlerini faaliyete geçirdiniz? Ayrıca çevre konusu küresel olarak oldukça büyük bir sorun, çevre konusunda ne düşünüyorsunuz

Ülkemizin bir çok alanında açığı bulunan sosyal sorunlarımız mevcut ve sorunlara duyarlı olmak her dünya vatandaşının da görevidir. Toplumsal olarak çevre ve çevre kirliliği, işsizlik, trafik, yoksulluk, eğitim gibi konular göze çarpmaktadır.

İşsizlik; İşkur kapsamında İşkur’un bizzat üzerinde durduğu ve bu ayki sayısında SKYJET’i konu yaptığı bir projemiz devam etmektedir. İşkur dışında mezun gençlerimizin tecrübe sürelerini tamamlamak ve eğitimlerinde katkı sağlamak amaçlı iş gücü faydası olmasına bakılmaksızın yaklaşık 25 kişi fazladan istihdam yaptık. Başarılı öğrencilerimiz için her okulumuzdan belli bir sayı için yine bu istihdamları devam ettireceğiz.

Eğitim konusunda, benzeri olmayan “modül eğitimleri” beş yol yerleşkemizde katılım sağlayan adaylara ücretsiz sağlanmaktadır. Ayrıca üniversite ve meslek okullarında eğitimci öğretmenlerimize teknik eğitimler sertifikalı olarak verilmekte ve uçak bakım sektöründe benzeri bulunmayan sosyal sorumluluk SKYJET tarafından gösterilmektedir.

Son olarak okullarımız ile paylaşmak istediğiniz konu varmı?

Öncelikle genel bir bakış açısından; Havacılık ülkemizde ve dünyada büyümekte ve gelişmektedir. Son yıllarda hem lise hem de MYO’lar ele alındığında havacılık okullarında bir patlama görülmektedir. İlk özel havacılık lisesini açan kurum olarak biz bundan vicdani rahatsızlık duyuyoruz. Sektör büyümekte ancak istatistiklerin kimse farkında değil ve ticari olarak değerlendirilen bir alana dönüştürülmüş durumdayız. Örn. Sektöre yılda 1.000 yeni personel alınacak ise tüm havacılık okullarından yılda 25-30.000 mezun edilecek. Geri kalan on binlerce öğrenci her yıl üstüne koyarak nerede iş bulacak? Zaten yeterli eğitimci sıkıntısı olan sektörde alt yapısı, İngilizcesi olmayan, hiçbir kredilendirmesi ve sertifikasyonu olmayan adaylar nasıl istihdam edilecekler? Haliyle mesleğe giremeyen öğrenciler nereye yönlendirilecekler? Bunlar üzerinde durulması gereken önemli konulardır.

Gökjet olarak bizim alt yapımız anahtar teslimi mesleğe uygun yetenekte olup gücümüz ölçüsünde sektöre nitelikli personel kazandırmaya devam ediyoruz.

Zaten uçak bakımda yol haritası, mesleki okul, sertifikasyon, tecrübe süresi ve 145 bakım organizasyonu olarak tamamlanmış ülkemizde tek olan kompleksimiz SKYJET olarak faaliyetlerini hızla sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika