Hava trafik yönetiminin geleceğinin şekillenmesi ve teknolojik alt yapısının geliştirilmesi konusunda yüzyılın en büyük projelerinden biri olarak kabul edilen ve 2,1 Milyar Avro’luk bir bütçe tahsis edilen projeye Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşlar da katılabilecek.
Türkiye’nin projeye katkı sağlaması ve pay alabilmesi amacıyla Eylül ayında İstanbul’da SESAR Semineri’ne ev sahipliği yapan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, SESAR’ın yeni ortaklar için çağrıda bulunduğunu açıkladı. SESAR Ortaklık Girişimi tarafından yapılan Associate Partners Çağrısı’nın işletmeler, üniversiteler ve araştırma kuruluşları da dâhil olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar için 31 Mart 2011 tarihine kadar geçerli olacağı bildirildi.
Geleceğin Hava Trafik Yönetimi Sisteminin altyapısının tesisini hedeflemesi nedeniyle, projeye katılan taraflar önemli bir Ar-Ge birikimine ve projeye katılan diğer şirketler ile işbirliği elde etme imkânına sahip olacak. Ortaklık Çağrısı ve gerekli prosedürler ile detaylı bilgiye http://www.sesarju.eu/about/procurement adresinden ulaşılabiliyor.
Türkiye’nin 2023 Hedefinde Milli Hava Trafik Yönetimi (ATM) teknoloji alt yapısının geliştirilmesi var…
10. Ulaştırma Şurası’nda 2023 hedeflerinden biri olarak belirlenen "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına kadar Milli ATM teknoloji alt yapısının geliştirilmesi" açısından da büyük önem taşıyan (SESAR) projesi kapsamında Eylül ayında İstanbul’da bir seminer düzenlenerek projenin tanıtımı gerçekleştirilmişti.
SESAR projesi çerçevesinde endüstriyel yatırımlar ve işbirliği imkanlarının değerlendirildiği seminere, dünyanın en önde gelen havacılık şirketlerinin yanı sıra ülkemizdeki havacılık endüstrisinin temsilcileri ile TÜBİTAK, EUROCONTROL, ENAV, INDRA, Selex ve THALES gibi kurum ve kuruluşlar katıldı. Seminer sonrasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve SESAR Ortak Girişimi tarafından imzalanan "İstanbul Deklarasyonu" ile proje kapsamında işbirliği yapılması kararı alınmıştı.