Bunu gazetecilere RF Askeri Hava Kuvvetleri Mühendislik Hizmetleri müdürü albay Aleksey Hazov açıkladı.
2013 yılı sonlarında anti-helikopter mayın deneyimden geçerek şimdi donanıma alınacak. Mayın helikopter veya herhangi başka uçan aygıt, kumulatif şarj prensibine göre çekiç çekirdeğini oluşturarak 200 küsür metre yüksekliğinde isabet ediyor.
Eskiden radarlardan gizlenen pilotlar 100 metre üstündeki yüksekliğe çıkmazlardı. Şimdi ise anti-helikopter mayını onları hava savunma radarlarının göreceği yüksekliğe çıkmalarını zorlayacak. Böylece, rakibin helikopteri bir nevi tuzağa düşüyor.
Havacılık sistemleri poligonunun yürütüm müdürü Vladimir Niyazov bu yeni donanımı şöyle anlatıyor;
Mayın psikolojik silah rolünü oynıyor. Mayın yüzünden pilot 150 metre yüksekliğine çıkıyor, bu yükseklikte ise onu her çeşit füzesavar radarı isabet edebilecek. Helikopterlerin tüm uçuş stratejisini değiştirebilecek tertibatın meydana getirilmesine üç küsür yıl gitti. Mayınların ilk örnekleri uzay cihazlarını andırıyordu. Fakat sonra bilim adamları birçok ek fonksyondan vazgeçerek aygıtı maksimum derecede basitleştirdi. Dıştan aygıt, sıradan yuvarlak antitank mayına benziyor. Yeni mayın yüksek hassasiyetli akustik algılayıcı sayesinde 400 küsür metre uzakta uçan helikopter motorunun sesini seçiyor. Enfraruj sensörler hedefin tam yerini ve ona kadar mesafeyi belirliyor. Helikopterin isabet bölgesine girdiği sırada mayın patlıyor.12 barut hakkını saniyede 2.5 km hızıyla püskürten isabet bileşenleri 1 santim kalınlığında olan zırhı delmek yeteneğinde. Mevcut olan tek bir helikopter olsun böyle bir atağa dayanamaz. Fakat geri kalan teknik araçlar ile askerler bu müthiş silahtan korkmayabilir. Yalan sinyallere tertibat tepki göstermiyor.
Havacılık Sistemleri Deneyim Poligonu müdür yardımcısı Sergey Mansurov ise anti-helikopter mayını projesi şu şekilde anlattı;
“İsabet sansörünün görüş alanına düşen yaprak, budak, taş, yağmur, kar gibi tüm böyle engeller mayın tarafından atılıyor. Yan geçen insan veya ineğe de mayın tepki vermiyor. Helikopter isabet alanına girmediyse, enfraruj sensörler devre dışı ediliyor, mayın, hedefi beklemekle ilgili sözde “uyuma” halini alıyor. Güç kaynağı geriliminin iş düzeyinden aşağı düşmesi halinde mayın rakibin eline geçmemesi amacıyla kendini yok ediyor. Yeni mühimmatın ağırlığı ve ölçüleri şimdilik açıklanmıyor. Yeni mayınlar, helikopter de içinde, uzaktan mayınlama araçları tarafından döşenecek. Rus geliştirmeciler, şu anda Rus silahının dünyada benzeri olmadığına işaret ediyor. Yeni bir gelişmenin etkinliğini Rusyalı askerler artık değerlendirmiş oldular. Poligonda yapılan mühendislik denemeleri, böyle mayının küçük bir yükseklikte gerçekleştirilen her çeşit helikopter saldırısını engellemek yeteneğinde olduğunu sergiledi.”