spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Qantas’tan, Boeing’e darbe, iç hat filosunu Airbus’a geçiyor

Seçtiklerimiz

Avustralyalı havayolu şirketi Qantas, yurt içi uçak filosunu Boeing’den Airbus’a değiştireceğini duyurdu. Anlaşma, Avrupalı ​​uçak üreticisi için büyük bir kazanç ve ABD merkezli ezeli rakibine bir darbe oldu.

Şirket ayrıca mali yılının ilk yarısında 1,1 milyar Avustralya dolarından (590 milyon sterlin; 788 milyon dolar) fazla zarar etmeyi beklediğini biyldirdi.

Küresel havacılık endüstrisinin geri kalanı gibi, Qantas da aylarca süren koronavirüs karantinalarından sert bir şekilde etkilendi.

Qantas CEO’su Alan Joyce yaptığı açıklamada.”Bu, çoğu eyaletin sınırlarının kapatıldığı ve Avustralyalıların çoğunun kilit altında olduğu tüm pandeminin en kötü yarısından biri oldu.

Yurtiçinde, kapasitemiz birkaç ay boyunca Covid öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 30’una düştü. Maliyet tabanımızı önemli ölçüde azalttık ve bu da toparlanma yeteneğimizi geliştiriyor” dedi.

qantas,.jpgŞirket ayrıca, Sidney Havaalanı yakınlarındaki araziyi 574 milyon dolara satarak finans gücünü artırdığını söyledi. Havayolu, durumun düzelmeye başlamasına rağmen, Covid-19’un Omicron varyantı ortaya çıktıkça iç hat uçuşlarına olan talebin Kasım ayı sonlarında yavaşladığını belirtti.

Ayrıca, Avustralya eyalet sınırlarının açılmasıyla mali yılın ikinci yarısında yerel seyahat pazarındaki rekabetin yoğunlaşmasını bekliyor.

Geleceğe bakıldığında şirket, 94 uçak daha satın alma opsiyonuyla birlikte 40 Airbus jeti satın almayı kabul ettiğini açıkladı.

Joyce, “Bu, teslimatların ve ödemelerin önümüzdeki on yıl ve ötesine yayıldığı uzun vadeli bir yenileme planı, ancak uçak siparişlerinin benzer şekilde uzun teslim süresi, bu kararları şimdi vermemiz gerektiği anlamına geliyor” dedi.

Anlaşma, pilotlarla yapılan müzakerelerin ardından gelecek yıl Haziran ayına kadar şirketin yönetim kurulunun onayına tabi olacak.

Yeni uçakların teslimatlarının 2023’ün ortalarında başlaması ve havayolunun eskiyen Boeing jet filosunun yerini alması için 10 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.Qantas ayrıca yeni uçakların karbon emisyonlarını azaltacağını söyledi.

Qantas tarafından yapılan duyuru, Singapur Havayolları’nın Çarşamba günü yedi A350 kargo uçağı satın almak için geçici bir anlaşma imzalamasının ardından Airbus için iyi bir haftayı geride bıraktı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika