spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Qantas’a Eski Çalışanlardan Tazminat Davası: TWU Hukuki Mücadelesini Başlatıyor!

Seçtiklerimiz

Qantas, COVID-19 Pandemisi Döneminde İşten Çıkarılan Çalışanlar Tarafından Tazminat Talebiyle Karşı Karşıya!

Qantas, COVID-19 pandemisi sırasında işten çıkardığı ve işlerini dış kaynaklara devrettiği bir grup çalışanı tarafından milyon dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya.

Yaklaşık 1,700 eski Qantas çalışanını temsil eden bir sendika olan Transport Workers Union (TWU), ülkenin milli havayolu şirketi aleyhine Federal Mahkeme’de “Avustralya kurumsal tarihindeki en büyük yasa dışı işten çıkarmalar” olduğunu iddia ettiği bir dava açmayı planlıyor.

Önceden basına bildirildiği üzere, Avustralya’da bir mahkeme, Qantas’ın 2020’nin sonlarında Avustralya havaalanında çalışan neredeyse 1,700 yer hizmetleri personelinin işlerini dış kaynaklara devretme kararı ile Çalışma Yasası’nı ihlal ettiğini ifade etmişti. Qantas, pandeminin hava seyahati üzerindeki etkisiyle başa çıkmaya yardımcı olmak için yılda 100 milyon doların üzerinde tasarruf sağlayacağını belirtmişti. Havayolu şirketi, davanın her aşamasında mücadele etmesine rağmen, Eylül 2023’te son temyiz başvurusunu kaybetti.

18 Mart 2024’te başlayan hukuki süreçte, mahkemenin, havayolunun işten çıkardığı işçilerin uygun düzeyde finansal tazminat miktarını belirlemek için üç deneme davasını dinlemesi bekleniyordu.

TWU’nun avukatı Josh Bernstein, havayolu şirketi tarafından ödenecek tazminatın “çok, çok önemli, milyonlarca dolar seviyesinde” olması gerektiğini söyledi. TWU ulusal sekreteri Michael Kaine ise bazı işçilerin işlerini kaybetmelerinin sonucunda “mülklerini kaybettiklerini” ve “aile bunalımları” yaşadıklarını belirtti.

Bu arada Bornstein, mahkemenin ele alması gereken temel konulardan birinin, Qantas’ın işlerini dış kaynaklara devretmemesi durumunda pandemi sırasında yine de işçileri işten çıkarmak zorunda kalacağı iddiası olduğunu belirtti.

Yargıç, işçilere tazminatın hızlı bir şekilde ödenmesine izin vermek için iddiayı mümkün olan en kısa sürede dinlemek için çaba gösterdiğini söyledi.

Qantas, yasal ekibi aracılığıyla, eski çalışanların “mümkün olan en kısa sürede adil tazminat almasını” istediğini belirterek uzlaşmacı bir tavır sergiledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika