spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

PLD Space İspanya’nın ilk ticari uzay roketini geliştirmek için 40,5 milyon Avro aldı

Seçtiklerimiz

İspanyol startup PLD Space, çoğunlukla Avrupa fonlarından yararlanan bir kamu inovasyon destek programı olan İspanya’nın PERTE fonlarından 40.5 milyon Avro alacak.

Bu fonlar PLD Space’in Miura yeniden kullanılabilir roket programını geliştirmeye devam etmesini sağlayacaktır. Bu proje, tamamen ülkede geliştirilen ilk uzay roketi olacağından İspanya için stratejik olarak değerlendiriliyor.

7 Ekim 2023 tarihinde PLD Space, Miura-1 yeniden kullanılabilir roketini test ederek İspanya’nın güneybatısındaki bir fırlatma alanından yörüngeye gönderdi. Roket Atlantik Okyanusu’na planlanan inişinden sonra kurtarılamamış olsa bile, sistemlerin çoğu beklendiği gibi çalıştığı için fırlatma başarılı olarak kabul edildi.

Uzay firması şu anda 500 kg’a kadar uyduları yörüngeye yerleştirebilecek 30 metre uzunluğunda bir roket olan Miura-5’in geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Miura 5’in 2026 yılına kadar ticari olarak kullanıma sunulması bekleniyor, ancak finansman programı koşulları bir test ünitesinin en geç 2025 yılında hazır olmasını gerektiriyor.

Miura 5 hizmete girdiğinde PLD Aerospace, Fransız Guyanası Kourou’daki Avrupa uzay merkezinden yılda en az 30 fırlatma gerçekleştirmeyi bekliyor.

Bu arada girişim, işgücünü iki katına çıkararak 300’e yükseltmesi, İspanya’nın güneydoğusundaki Elx şehrinde yeni bir merkez açması ve Aragón’daki Teruel havaalanında bir roket motoru test programı kurmasıyla İspanya’da da genişliyor.

Ancak bu sermaye enjeksiyonu bir hibe değil, PLD Space’in ticari faaliyetlerinin ilk on yılında topladığı gelirden devlete fonları iade etmesi şartına bağlı.

PLD Aerospace, kamu desteği arayışında, uzay fırlatma aracı geliştirmek isteyen bir başka girişim olan Barselona merkezli Pangea Aerospace’i geride bıraktı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika