spot_img
spot_imgspot_img
13.2 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Pakistan’ın yerli İHA’sı ilk kez görüntülendi

Seçtiklerimiz

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üst düzey bir heyet, geçtiğimiz günlerde Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) Kamra’ya bir ziyaret düzenledi. Ziyaret esnasında, Pakistan’ın yerli insansız hava aracı olduğu tahmin edilen bir sistem ise son derece dikkat çekti.

Sosyal medyaya yansıyan ve İHA’nın sadece kuyruk bölgesi ile kanat bağlantıların gözüktüğü görüntüler, söz konusu İHA’nın Çin üretimi CH-4B’nin PAC Kamra tarafından üretilen yerli bir konfigürasyonu mu yoksa Pakistan Havacılık Tasarım Enstitüsü (AvDI) tarafından ‘Azm Projesi’ kapsamında tasarlanan milli bir İHA mı olduğu yönünde tartışmalara yol açtı.

AvDI tarafından ‘Azm Projesi’ kapsamında tasarlanan Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı İHA’nın 18 ay içerisinde üretime hazır hale geleceği, Aralık 2017’de açıklanmıştı (Quwa). Bu açıklamadan ve birtakım açık kaynak verilerden yola çıkıldığında, söz konusu İHA’nin ‘Azm Projesi’ kapsamında geliştirildiği ihtimali ağır basmakta.

05Azm Projesi kapsamında, 5’inci nesil bir savaş uçağı ile Stealth yani düşük radar kesit alanına sahip MALE sınıfı bir İHA’nın da geliştirilmesi hedefleniyor.

Ayrıca Pakistan ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki mevcut savunma ve havacılık sanayii ilişkileri düşünüldüğünde, AvDI tarafından tasarlanan İHA için Çin’den teknoloji transferi gerçekleştirildiği de olasıdır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika