Ordu’nun kalkınmada 63. sırada olduğunu, son dönemde müteşebbis ruhu ve gücü ile gelir ve istihdam oluşturma mücadelesini sürdürdüğü gibi Türkiye’nin ilk 500 sanayi işletmesi listesine 6 firma sokarak bölgedeki metropol illerden daha fazla katılım sağladığını kaydeden Şahin, altyapı eksikliklerinin giderilmesi halinde, Ordu ilinin önümüzdeki yıllarda sosyoekonomik açıdan çok önemli bir noktaya geleceğini belirtti.
"HAVAALANI VE DERE YOLU BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"
Şahin, "İlimiz, sosyo ekonomik gelişme imkanları açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bunun için altyapı eksikliklerimizin hızla giderilmesi gerekiyor. Özellikle ulaşım altyapısında acil ihtiyaç duyulan Ordu-Giresun havayolu projesinin ve Akdeniz-Karadeniz duble yol projesinin Sivas-Ordu hattının bir an önce bitirilmesi hususu önem arz etmektedir. Sayın Başkanımızın ve Ulaştırma Bakanı’mızın havaalanı ve duble yol konusunda yapmış olduğu açıklamalar ve sayın Başbakan’ın bizzat kendisinin vermiş
olduğu sözler, her iki altyapı çalışmasına da başlanacağı ve projelerin hızla bitirileceği yönündeki ümitlerimizi en yüksek seviyeye çıkarmıştır. Dolayısıyla altyapı eksikliklerimizin giderilmesi halinde, Ordu ili önümüzdeki yıllarda sosyoekonomik açıdan çok önemli bir noktaya gelecektir" dedi.
"LİSANSLI DEPOCULUK MUTLAKA FAALİYETE GEÇİRİLMELİ"
Ordu’nun şu andaki konumuyla iç pazara dönük ve kapalı model içinde olan, genel ticaret ve hizmet sektörlerinin gelişebilmesi için kırsal alan gelirlerinin artmasına ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: "Kırsal gelirin ana bölümünü fındık üretimi sağlamaktadır. Fındık piyasasının liberalize olması nedeniyle devletin alım desteği kaldırılmış olup, piyasayı regüle edecek yeni argümanlara ve piyasa aktörlerine ihtiyaç duyulmaktadır. En önemli piyasa düzenleyici aktör olarak karşımıza Ürün
İhtisas Borsası uygulaması çıkmaktadır. Biliyoruz ki, Ürün Borsası’nın altyapısını da lisanslı depoculuk sistemi oluşturmaktadır. Lisanslı depoculuk mutlaka ama mutlaka faaliyete geçirilmelidir" diye konuştu.