spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

‘NATO üssü Konya dışına çıkarılsın’

Seçtiklerimiz

        Konya Şube Başkanı Aslan Korkmaz, yıllardır üstünde konuşulan ve her defasında dile getirilen mevcut askeri havaalanının sivil havalimanına dönüştürülmesi zorunluluğuna işaret ederek bu konuda çeşitli açıklamalarda bulundu.

       

”Kullanımdaki havaalanının sivil havalimanına dönüştürülmesi hususu istekten öte zaruret arz eden bir konudur” diyen Başkan Korkmaz şunları kaydetti: “Konya geçmişten günümüze bir cazibe merkezi olmuş, birçok medeniyete ev sahipliği ve Selçuklu’ya başkentlik yapmış, şu an ki nüfusu ile 2 milyonun üstünde bir büyükşehirdir.

       

Coğrafi konumu itibariyle de Türkiye’nin merkez şehri Konya’nın henüz bir sivil havalimanına sahip olmaması derin bir yaradır. Bu yaranın bir an evvel iyileştirilmesi ve Konya’nın hak ettiği sivil havalimanına kavuşturulması için adımlar atılmalıdır” dedi.

       

Korkmaz şunları söyled:

       

"Şehir merkezine 18 km mesafede bulunan havaalanının hemen çevresinde dev sanayi merkezleri ve yerleşim alanları bulunmaktadır.

       

Bu sanayi merkezlerinde ticari faaliyetlerini devam ettiren sanayicilerimiz konu ile ilgili sıkıntılarını her fırsatta dile getirmektedirler. Yaşanan sıkıntıların bir kaçına değinecek olursak; havaalanının aynı zamanda NATO Eğitim Üssü olması hasebiyle gün içerisinde çok sayıda savaş uçakları şehir üstünde alçaktan uçuş yapmaktadır.

       

Savaş uçaklarının şehrin üstünden her geçişinde kulakları sağır edercesine bir gürültü olmakta ve bu da çevredeki 500 bine yakın insanımızı çok zor durumda bırakmaktadır. İnsan sağlığına, duyu organlarına olan yan etkilerinin yanı sıra aynı zamanda dikkat dağıtması nedeniyle iş kazalarına da sebebiyet vermektedir.

       

Hassas olan CNC tezgahları da gürültüden etkilenerek sürekli ayar bozmaktadır. Gürültü kirliliği ile beraber bölgeye yakın yerlerde hayvancılığı da olumsuz etkileyen uçuşlar bölgenin yapılaşmasını da etkilemektedir. Telefon görüşmelerinin, iş bağlantılarının gürültünün kesilinceye kadar sekteye uğraması da ayrı bir konudur.”

       

Başkan Korkmaz konuya ilişkin sözlerine şöyle devam etti: “Yaşadığımız yüzyılda savaş uçaklarının eğitimlerini şehir içindeki bir havaalanından yapıyor olmalarının sakıncaları bunlarla sınırlı değildir.

       

Birçok sıkıntının sayılabileceği bu konuda yetkililer bir an evvel adım atmalı, NATO Eğitim Üssü Konya’dan kaldırmalı ve mevcut havaalanı 24 saat sivil uçuşlara hizmet veren, yurtdışı uçuşlara açık bir havalimanına dönüştürülmelidir.

       

İş adamlarımız Konya’dan yurt dışına direk tarifeli seferler ile gitmek istemekte, Konya’dan İstanbul dışındaki illere de iç hat seferlerinin başlatılmasını talep etmektedirler.

       

Yurt dışı direk tarifeli seferler ile yurt dışından da iş adamları Konya’mıza gelebileceklerdir. Tüm bunların karşılanabilmesi için mevcut havaalanının sivil havalimanı olarak yenilenmesi ve Askeri NATO Eğitim Üssü’nün Konya dışına çıkarılması gerekli görülmektedir.

       

Yapılan apron ihalesi sivil havalimanı için önemli bir adımdır. Ancak yapılan apron ihalesi ile belirttiğimiz problemler uzun vadede çözülemeyecektir. Ulaşım 2023 Vizyonunda planlanan havalimanları arasında Konya’nın adı maalesef yine geçmemektedir.

       

Yapımı planlanan bu havalimanlarından birinin kaynakları Konya’ya ayrılırsa, mevcut havaalanımızın tamamlayıcı yatırımlarla şehrimize yakışan bir havalimanına dönüşmesi mümkün olabilecektir. Biz MÜSİAD olarak Konya’nın bunları hak ettiğine inanıyoruz” dedi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika