spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Medvedev Havaalanı yetkililerini suçladı

Seçtiklerimiz

       

Moskova’daki Domodedovo Havaalanı’nda düzenlenen intihar saldırısının 1’i kadın 2 kişi tarafından gerçekleştirildiği bildirildi. Patlamadan hemen önce saldırganlardan birinin “Hepinizi öldüreceğim” diye bağırdığı belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, 35 kişinin hayatını kaybettiği saldırının, havaalanındaki güvenlik boşluğundan kaynaklandığını söyledi.

       

 Adı açıklanmayan bir güvenlik yetkilisi Rus haber ajansı RİA Rovosti’ye yaptığı açıklamada, dün gece en az 35 kişinin hayatını kaybetmesine, 150’den fazla kişinin de yaralanmasına neden olan saldırının faillerinin iki kişi olduğunu söyledi.   

       

 Terörist saldırının tamamen Kuzey Kafkasya’daki saldırı yöntemleriyle örtüştüğünü savunan yetkili, "Bu saldırı, 2004 yılında Moskova’da Rijskaya metrosundaki saldırı ve geçen yıl yine Moskova’daki iki metro istasyonuna yapılan bombalı saldırı ile birebir aynı şekilde yapılmış" dedi.

       

 Rusya’nın başkenti Moskova’nın en büyük havalimanı Domodedovo’daki intihar saldırısında yaklaşık 7 kg TNT’ye eşdeğer patlayıcı kullanıldığı tahmin ediliyor. Görgü tanıkları, patlamadan hemen önce saldırganın “Hepinizi öldüreceğim” diye bağırdığını söyledi.

       

Medvedev Havaalanı yetkililerini suçladı

       

 Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, patlamada hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Terör Rus devletine yönelik en büyük güvenlik tehdididir" dedi.

       

 AFP haber ajansı, saldırının arkasında olanları "temizleyeceğine" söz veren Medvedev’in saygı duruşu sırasında gözyaşlarını tutmakta zorlandığını bildirdi.

       

 Domodedova’daki terörist saldırının havaalanı güvenliğinin zafiyetinden kaynaklandığını ifade eden Medvedev, "Yaşananlar güvenlik ihlallerinin olduğunu çok net şekilde gösteriyor" dedi. Medvedev, güvenlik ihlaline neden olan tüm sorumluların kovulacağını da sözlerine ekledi.

       

 9 Yabancı hayatını kaybetti
       

       

Rusya Dışişleri Bakanlığından adı açıklanmayan bir yetkili, İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Domodedova Havaalanı’ndaki terörist saldırıda ölenlerin 9’unun yabancı ülke vatandaşı olduğunu kaydetti.

       

 Yetkili, ellerine ulaşan bilgiye göre Kırgızistan, Bulgaristan, Almanya,  Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan ve İngiliz vatandaşı 9 kişinin öldüğünü belirterek, "Almanya, Fransa, Slovakya, Özbekistan, Tacikistan ve Sırbistan vatandaşı olan 9 yaralı da hastanede tedavi görüyor. Yaralıların Moskova’ya gelmek isteyen yakınlarına vize desteğinde bulunacağız" dedi.

       

Uçağa yetişmek için 3 saat önceden Havaalanı’na gitmek gerekecek

       

Vnukova ve Şeremetyevo havaalanlarında güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılırken, yolcuların uçağa yetişmeleri için havaalanına 3 saat önceden gitmeleri uyarısında bulunuldu. Yolcuları karşılamaya gelenlerin havaalanı girişlerinde detektörlerle tek tek aranmaları yüzünden uzun kuyruklar oluşurken, metrolarda ve kentin işlek bölgelerindeki kimlik ve pasaport kontrolleri de sıkılaştırıldı.

       

 Anadolu Jet Havalandıktan sonra kıyamet

       

Türk Hava Yolları’nın alt markası olan AnadoluJet’e ait TK7374 sefer sayılı Boeing 737-700 tipi “Anamur” yolcu uçağı, Moskova’ya gitmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan dün sabah saat 10.45’te havalandı. Kaptan Pilot Levent Aksu ve İkinci Pilot Mehmet Atalay yönetimindeki uçak, 14.54’te Moskova Domodedovo Havalimanı’na indi ve 65 yolcusunu bıraktı. Aynı uçak, bu kez 79 yolcusunu alıp, patlamadan çok kısa bir süre önce yerel saatle 15.40’ta kapı kapatarak İstanbul’a hareket etti. Uçak, saat 17.40’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Saldırıyı indikten sonra öğrenen uçağın yolcularından bazıları, patlamanın meydana geldiği bölümdeki kafede yemek yediklerini belirterek, “Sağ salim geldiğimize sevindik” dediler.

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika