spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Kokpitte Anlaşmazlık

Seçtiklerimiz

KOKPİTTE ANLAŞMAZLIK

Bir hafta önce “Çatışma Yönetimi” konusunda yazmıştım. Bu sabah tam bu konu ile ilgili bir haber ile karşılaştım. Havacılıkta bu tür olaylar hakkında tam araştırma yapmadan yazmamak her zaman için doğru bir seçenektir. Ancak günümüzde özellikle sosyal medyanın hızına yetişebilmek gerçekten çok güç. Bu nedenle bir genel çerçeve ile olaya bakabilir ve yargılamadan fikir yürütebiliriz.

Alaska Havayolları 1080 sefer sayılı uçuşu Washington Dulles Havalanından (IAD) 18 Temmuz 2022 saat 17.15 (EDT)’de San Francisco (SFO)’ya uçuşunu başlattı. Sonrasında havalanmadan uçuşta iki buçuk saat gecikme yaşanıyor. Gecikmenin nedeni olarak kötü hava şartları ve pilotlar arasındaki anlaşmazlık olduğu belirtildi. Anlaşmazlık haberleri, uçuşta yolcu olduğunu söyleyen beş Twitter kullanıcısının videolu paylaşımları ile ortaya çıktı.

Pilotlardan biri, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarla, uçağın terminale döndüğünü, diğer pilotla anlaşamadığı için uçaktan ineceğini yolculara duyurdu. Pilot, Twitter gönderilerine göre kararı güvenlik açısından aldıklarını söyledi.

Alaska Havayolları Insider Internet Haber Sitesine uçağın kaptan ve yardımcı pilotun “profesyonel bir anlaşmazlık” yaşamasının ardından döndüğünü söyledi. Havayolu, “pilotların doğru olanı yaptığını” ve bir değerlendirmenin ardından “uçmaya uygun” olduklarını söyledi. Uçağın San Francisco’ya uçabilmesi için ekipler değiştirilerek gecikmeli olarak uçuş gerçekleştirildi. Pilotların ne hakkında tartıştıkları konusunda bilgi verilmedi.

Bu uçuştaki yolcuların yorumlarından bazıları:

  • Pilotlarınızın bu kadar dikkatsiz ve küstah olması çok korkutucu.
  • Yıllarca yurt içi ve yurt dışı uçuş deneyimim boyunca bir uçuş deneyimiyle hiç bu kadar travma yaşamadım.
  • Pilotlar aralarında anlaşmazlık varken uçsalar son derece dikkatsiz ve küstahça olurdu.

Sektör ile ilgili yazar ve pilotların görüşlerinden bazıları.

  • İki pilot arasındaki anlaşmazlık nedeniyle birinin uçaktan indiği durumlar son derece nadirdir, ancak bunun olmasının uçuş emniyeti açısından olumlu olduğunu değerlendiriyorum.
  • Olayların detayları bilinmiyor. İki pilot geçmişte yaşanan bir konu üzerine anlaşmazlık yaşamış olabilirler. Kötü hava şartları nedeniyle oluşan gecikme stres yaratmış olabilir. Özel hayatta yaşanmış bir birileriyle alakası olmayan bir konuda bunu tetiklemiş olabilir.
  • Düşünülmesi gereken bir başka konu durum yolculara nasıl aktarılmalıydı? Pilot bu durumu sosyal medyada paylaşması ne kadar doğruydu? Süreç nasıl yönetilmeliydi?

Anlaşmazlık nedenleri ve karar ile ilgili yorumlar ise;

  • Kuşak farklılıkları, iyi yönetilemeyen güç mesafesi.
  • Bu döneme özgü baskı ve stresin etkisi göz ardı edilmemeli.
  • Pilotların işte veya evde ne gibi ek baskılara yol açmış olabileceğini bilmiyoruz ama sonuçta doğru kararı verdiler.
  • Bu karardan şüphe duyanlara şunu sorayım, “30.000 fitte iki pilotun tartışmasını ister miydiniz?” Aralarındaki anlaşmazlık ne olursa olsun bu mürettebata şapka çıkartın. Doğru karar aldılar.

Siz ne düşünürsünüz?

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika