spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

İşte Pakistan’ı karıştıran anlaşma: PIA

Seçtiklerimiz

THY ile Pakistan Havayolları’nın (PIA) son anlaşması, Pakistan’ı karıştırdı. 29 Aralık 2010 tarihli anlaşmanın Türkiye’de açıklanan hali şu:

       

• Anlaşmayla Pakistanlı yolcular İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Amerika ve Avrupa’ya taşınacak.

       

• PIA, ABD’de New York ve Şikago’dan ayrıca İspanya, Hollanda, Almanya ve İtalya hatlarından çekiliyor.

       

• Pakistanlı yolcular THY ve PIA uçakları ile İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelecek. Buradan bağlantılar THY tarafından sağlanacak.

       

• Yolcuların taşınması için İslamabad, Lahor ve Karaçi’den uçuş sayısı toplam 21’e çıkarılacak.

       

THY açıklamayı net biçimde yapmış. Anlaşma THY açısından olumlu. Yolcu hacmi artıyor, yeni hat kazanılıyor. ABD ve Avrupa’ya uçuş hattı bulmak zaten mesele.

       

Ancak anlaşmanın yukarıdaki ayrıntıları tam olarak Pakistan’da bilinmiyor.

       

Ve de PIA yönetiminin önceki gün PIA çalışanlarını bilgilendirme toplantısında isyan çıktı.   Pilotlar, uçuş ve yer ekipleri ve diğer çalışanlar,  anlaşmaya itiraz ettiler. Olaya sendika ve  dernekler de katıldı.

       

Çalışanlar, ABD-Avrupa hatlarının THY’ye verilmesiyle PIA’nın ulusal havayolu olmaktan çıkacağını, kimliğini kaybedeceğini savundular.

       

Anlaşılan PIA yönetimi önce çalışanlarına -THY ile yalnızca kod paylaşım anlaşması yapacağız- demiş, hatların devri sonradan fark edilmiş.

       

Çalışanlar itiraz edince, bu kez yönetim “Bu hatlarda zarar ediyoruz, daha fazla taşıyamayız” dedi, ancak yönetimin tutarsızlığı da fark edildi. Yine itirazlarda: “Biz ABD ve Avrupa’dan Pakistan’a tek güvenlik aramasıyla doğrudan sefer yapıyoruz. Eğer yolcularımızı Körfez’deki havayolları kapıyorsa, İstanbul’da aktarma ve ikinci güvenlik araması bize nasıl yeni yolcu kazandıracak?” diye de sordular.

       

Son olarak PIA yönetimi “THY ile imzalanan, mutabakat zaptıdır. Kesin değildir, hükümet onayından geçmesi gerekiyor. Pakistan hükümeti onaylarsa, nasıl uygulanacağına ve ayrıntılarına daha sonra karar verilecek” dedi. Burada da niyet konusunda THY ile bir farklılık olduğu anlaşılıyor. Ayıca -Hükümet onayı- gibi ekstradan bir unsur katılıyor.

       

Ve de önceki gün konu Pakistan Meclis Savunma Komisyonu’na getirildi. Savunma Bakan Yardımcısı komisyona “Anlaşma iki ülke hükümetlerince onaylanmadıkça, geçerli değildir” dedi.

       

Bu arada komisyonda -PIA, karlı hatları başka havayoluna satamaz… -PIA Genel Müdürü uyarılsın… gibi konuşmalar yapıldı. Yani belki baskıyı azaltmak ve günü kurtarmak için söylüyorlar, ama şu durumda Pakistan’daki hava -THY ile anlaşma geçersiz- şeklinde. Komisyon konuyu izliyor ve sonraki toplantısında da görüşecek. Bu arada PIA yönetimi, THY ile anlaşmayı savunuyor.  “Star Alliance üyesi olacağız, bize yararlı”   diyor, ama dinleyen yok.

       

Bu arada bir sendika başkanı “PIA bu şekilde özelleştiriliyor. Yönetim de bundan çıkar sağlayacak, Genel Müdür atılsın” deyip, ortalığı daha da alevlendirdi. Bütün bunları görüntü olarak, yorumsuz aktarıyoruz… Ayrıntıda, ‘Özelleştirme’ kavram olarak ilginç geldi, ama özelleştirme böyle olmaz. “THY PIA’yı satın alıyor” da denemez… Ama Pakistan’dan bakınca, THY, Pakistan’ın da uluslararası havayolu oluyor… gibi.

       

Selim ATALAY / Star Gazete

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika