spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
İstanbul
Salı, 21 Mayıs 2024

İnsansız Savaş Uçakları Nefes Kesiyor

Seçtiklerimiz

Firma, gri, pürüzsüz kanatları geriye doğru uzanan kama şeklindeki bu İnsansız Savaş Uçağı (UCAV), veya genel adıyla insansız hava aracı (İHA) için "İngiltere’de üretilen en gelişmiş savaş uçağı" diyor.

Taranis, çatışma bölgelerinde uzun menzilli atışlar yapabilecek insansız savaş uçaklarının bir prototipi olarak tasarlandı.

İngiltere’nin en yeni savaş uçağı ‘Thyphoon’ modelinin 2030 yılında yenisiyle değiştirilmesi planlanıyor. Taranis projesinin başarısı, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne gelecekte kullanacağı pilotlu ve pilotusuz savaş uçakları konusunda karar vermesi için yardımcı olacak.

Taranis hakkındaki detaylar gizli tutuluyor. Ama boyutları yaklaşık, Hava Kuvvetleri’nin mevcut eğitim uçağı Hawk kadar.
İzini kaybettiren egzoz

Düşük radar kapasitesi ve kızılötesi ışınlarla nesneleri tespit etme özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlanan Taranis’in gelişmiş bir egzoz sitemi var. Motorlarının ısısıyla çıkabilecek izlerin takip edilmemesi ve vurulmaması için farklı bir teknolojiye sahip.

Savunma şirketi BAE Systems’la Taranis’in üretimi için ortak çalışan Rolls-Royce’un araştırma geliştirme birimi başmühendisi Conrad Banks, "Yapmamız gereken gaz türbinini tamamen savaş uçağının bedenine iliştirmekti" diyor.

BAE Systems, bu hafta düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda, Taranis’in adı gizli tutulan bir bölgede yaptığı test uçuşlarını ve gelişmiş gizlilik yetenekleriyle ilgili son havadisleri paylaştı.

BAE Systems’ın geleceğin savaş uçakları mühendisliği birimi müdürü Chris Garside "Taranis projesi, İngiltere hükümeti ve İngiltere sanayisini nasıl bir arada çalışabileceğini gösteren muazzam bir örnek" yorumunu yapıyor.

Avrupa’nın tek insansız savaş uçağı projesi Taranis değil. Kanalın hemen diğer ucu Fransa’da da, Dassault Aviation adlı havacılık firması, Neuron isimli benzer bir savaş uçağının denemelerini yapıyor.
İngiltere – Fransa ortaklık yapıyor

Fuarda ayrıca, Fransa ve İngiltere, iki yıl boyunca savaş uçakları sistemlerinin gelişimi için 120 milyon sterlin’lik (205 milyon dolar) ortak çalışma planını açıkladı.

Proje kapsamında, Taranis ve Neuron’un denemelerinden alınan dersler de birleştirip ortak çalışma yürütülecek.

Fransa geçen yıl, bütçe kaygılarını göz önünde bulundurarak ABD’nin US Reaper model insansız hava aracından almaya karar verdi.

Avrupa devletleri, tek başlarına insansız savaş uçakları için etkin bir pazar olacak kadar büyük değil. Dolayısıyla, bu sistem ancak, diğer ülkelerle beraber çok uluslu İHA’lar geliştirmeleri durumunda ekonomik olabilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika