spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

IATA, Almanya’nın Havacılık Vergisi Artışını Sert Bir Şekilde Eleştirdi

Seçtiklerimiz

IATA Uyardı: Almanya’nın Yolcu Vergisi Artışı, Havacılık Endüstrisine Darbe Vurabilir

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Almanya’daki havacılık vergilerindeki artışı sert bir şekilde eleştirdi ve bu durumun Alman ekonomisini zayıflatacağını ve havacılığın karbon salımını azaltma yeteneğini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

1 Mayıs’ta, Almanya’da uçma vergileri %19 artışla yolcu başına rotaya bağlı olarak 15,53 avrodan 70,83 avroya yükseldi.

Bu vergi, Almanya’nın ihracat, turizm ve istihdam gibi ana ekonomik alanlarda rekabet gücünü zayıflatacak. Ayrıca, Avrupa Birliği’ndeki en yavaşlardan biri olan pandemiden sonra Almanya’nın hava taşımacılığı toparlanmasını daha da etkileyecek. Örneğin, Almanya’nın uluslararası yolcu sayısı hala pandemi öncesi seviyelerin %20 altında.

IATA’nın Genel Müdürü Willie Walsh, “Almanya’nın ekonomik performansı en fazla anemik olduğunda bile, havacılığa daha fazla vergi koymak, politika çılgınlığıdır. Hükümet, Almanya’nın rekabetçi konumunu iyileştirmeye ve ticareti ve seyahati teşvik etmeye öncelik vermelidir. Bunun yerine, uzun vadeli büyümeyi sadece zayıflatacak kısa vadeli bir nakit yakalama yoluna gitmişlerdir,” dedi.

IATA ayrıca vergi artışının endüstrinin karbon salımını azaltma çabalarını engelleyeceğini uyardı.

Havacılık sektörü, 2050’ye kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşma hedefine sahiptir ve sürdürülebilir havacılık yakıtları (SAF) bu çabalar için hayati öneme sahiptir. Alman hükümeti koalisyon anlaşması aslında havacılık vergilerinden elde edilen gelirlerin doğrudan SAF üretimini finanse edeceğini belirtiyordu, ancak bu taahhüt bozulmuştur. Ayrıca, bu vergiyle Alman hava taşımacılık endüstrisini zayıflatmak, havayollarının SAF’ye, daha yakıt verimli bir filoya ve diğer karbon azaltma çabalarına yatırım yapmasını zorlaştırmaktadır.

Ayrıca, Alman hükümeti, jet yakıtına vergi getirilmesini öngören Avrupa Vergilendirme Direktifi’ne de destek vermektedir.

“Alman hükümetinin havacılık vergilerine olan sağlıksız bir takıntısı var gibi görünüyor. Yolcu vergisini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda Almanya’da iş yapmayı veya ailelerin tatil yapmasını daha da pahalı hale getirecek olan Avrupa jet yakıtı vergisini de desteklemektedirler.

Almanya’daki hava yolcusu anketimize göre, “Vergilendirme, havacılığı sürdürülebilir hale getirmenin yolu değildir” şeklindeki ifadeye %75, “Yeşil vergiler sadece hükümetin çevre dostu görünmesidir” şeklindeki ifadeye ise %72 oranında katılım sağlanmıştır. Sürekli olarak, sektörün karbon salımını azaltmaya yardımcı olması gereken vergilendirmelerin çalındığını ve daha sonra genel bütçede kaybolduğunu görüyoruz. Ve endüstriden alınan para, diğer karbon azaltma önlemlerine yatırım yapacak daha az paraya sahip olmaları anlamına gelir,” diye ekledi Walsh.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika