spot_img
spot_imgspot_img
23.9 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Hawaii’de 40 metrelik uçak denize iniş yaptı

Seçtiklerimiz

ABD Donanmasına ait bir uçak dün pisti ıskalayarak suya mucizevi bir iniş yaptı. Uçakta bulunan dokuz mürettebatın tamamının yara almadan kurtulması, Sully ismi ile filmi yapılan Hudson Mucizesi’ni hatırlattı

ABD’de 2009’da bir Airbus A320’nin 155 yolcusuyla Manhattan’daki Hudson Nehri’ne yaptığı inişin benzeri dün Hawaii kıyılarında tekrarlandı. Donanmaya ait P-8A Poseidon tipi uçak, Kaneohe Körfezi’ndeki pisti ıskalayınca denize iniş yaptı.

Uçakta bulunan 9 kişi burnu bile kanamadan kıyıya çıkartıldı. Mucizevi inişin kahramanı P-8A, Amerikan ordusunda keşif ve istihbarat amaçlı olarak kullanılıyor. Boeing tarafından üretilen uçak, firmanın en çok tercih edilen modellerinden 737-800’den türetilmiş ve 39.5 metrelik boya, 37.5 metrelik kanat açıklığına sahip.

Honolulu’daki Ulusal Hava Servisi’ne göre iniş sırasında hava bulutlu ve yağmurluydu, görüş mesafesi ise yaklaşık 1.6 kilometreydi. Uçağın pisti ıskalamasında görüş şartlarının etkili olduğu tahmin ediliyor.

İnişler istatiksel olarak uçak yolculuklarının en tehlikeli kısmı, zaten ölümcül kazaların yüzde 49’u inişler sırasında gerçekleşiyor. Suya iniş ise özellikle yolcu uçakları için ekstra riskler barındırıyor. Çünkü dalgaların hareketi ve akıntı gibi faktörler, bu tip inişleri göründüğünden daha da zor hale getiriyor.

Sully’yi hatırlattı

2009 yılında US Airways’in 1549 sefer sayılı Airbus A320 tipi uçağı New York’taki La Guardia Havalimanı’ndan kalktıktan sonra bir kuş sürüsüne girince motorlarında güç kaybı yaşamış, havalimanına dönecek vakti olmadığından Hudson Nehri’ne iniş yapmıştı. Kusursuz inişle 155 yolcunun hayatını kurtaran pilot Chesley Sullenberger kahraman ilan edilip çok sayıda madalyayla onurlandırılmış, hikayesi 2016 yılında Sully adlı filmle beyazperdeye taşınmıştı.

Sully filmi hakkında

Sulenberger ve Jeffrey Zaslow’un Highest Duty adlı kitabından uyarlanan Sully, 15 Ocak 2009’da arızalanan yolcu uçağını Hudson Nehri’ne indirmeyi, bir nevi imkansızı başarıp kahraman haline gelen pilot Sullenberger’i anlatıyor. Bu olaydan sonra ülke çapındaki gazetelerin başlıklarında Hudson Mucizesi olarak geçen olay, Amerika tarihinin de mucize olayları arasında kabul ediliyor.

Sully filminin konusu

Kaptan Sully elverişsiz koşullarda uçağı Hudson Nehri’ne indirmeyi başarıp 155 yolcunun hayatını kurtarmıştı. Fakat her ne kadar medya ve halk tarafından usta uçuş yeteneği, cesareti ile gündeme gelse de bazı yetkililer tarafından açılan soruşturma nedeniyle itibarını ve işini kaybetme tehlikei ile yüz yüze gelecektir. Filmin başrolünde efsane oyuncu Tom Hanks yer alırken yönetmen koltuğunda Oscar ödüllü Clint Eastwood oturuyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika