İHLAS Vakfı Kariyer Akademisi tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 9. Kariyer Zirvesi’nde konuşan Alanya-Gazipaşa Havalimanı (GZP) işletmecisi TAV Havalimanları’nın İcra Kurulu Başkanı Sani Şener gençlere seslendi.
‘DİPLOMANIN SÜRESİ 4 YILDIR’
Şener, Türkiye’ye bakıldığında 0-14 yaş arası 18 milyon kişi, çalışan nüfus yani 15-65 yaş 49 milyon kişi ve 65 yaş üstü 5,5 milyon kişi olduğunu belirterek, "2050 yılında nüfusun 94,6 milyon kişi olması bekleniyor. Şu anda Türkiye demografik fırsatlar penceresini yaşıyor. Türkiye’nin en büyük avantajı şu an genç nüfusa sahip olması. Gençler bunu çok iyi değerlendirmeli. Küresel firma olma yolunda ilerliyoruz. Dünyadaki ekonomik eksen batıdan doğuya doğru geri dönüş içinde. Yatırımlar doğuda fazla olacak ama para hala batıda. Biz kendimiz para için batıya seyahat ederken, iş almak için doğuya seyahat ediyoruz. Sınırlar kalktı.
Ama kültürler transfer olmadı. Başarının sihirli bir formülü yok. Ancak başarısızlığın var. Bunları yapmazsanız başarısız olursunuz. Bunlar da çalışmak, değişik düşünmek, zamanı yakalamak, galip gelmek, kazanmak, odaklanmak, iletişim kanalları hızlı olmak, girişimci, risk almayı bilen, başkasının düşünmediğini düşünmek. Dünyada günde 150 bin uçuş var. En zenginlerin araştırmalarını yapmışlar dünyada. İlk 10 Amerikalı. Vizyonu gerçekleştiremezseniz illüzyon olur. Olaya çok iyi odaklanmak lazım. Galip gelmek-kazanmak arasındaki farkı iyi bilmek gerekir. Galip gelme peşinde olmadık. Kazanmaya odaklandık. Süper Loto’yu düşünün; herkes galip gelirse kimse kazanamaz. Bizim neyi yaptığımızı biliyorlar ama nasıl yaptığımızı bilmiyorlar. Bilgi sermayesi ve sosyal sermayemiz taklit edilemez. İçini bilgiyle doldurmadığınız sürece o diplomanın süresi 4 yıldır. Dünyada çok fazla bilgi var, o bilgiye ulaşabildiğiniz kadar başarılısınız. İşe girmeye çabalayacaksınız ama iş kurmak çok önemli. Girişimcilik çok önemli. Girişimci arkadaşlarımıza risk almayı öneriyorum" dedi.
Şirketlerine yılda 65 bin civarında iş başvurusu olduğunu söyleyen Sani Şener, "Biz en iyisini almak istiyoruz. Bilgi sermayesinin en iyisini almalıyız. Birincisi lisan bilmeli. Sizin 18-22 yaş gibi gencecik yaşta okuduğunuz üniversitenin adı beni hiç ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren çalışkan, dürüst olmanız, lisan bilmeniz. Benim için çalışanda olacak özellikler, çalışkan, dürüst, değerlerine bağlı olması ve lisan bilmesi" diye konuştu.
‘HEDEF KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER’
Bir öğrencinin, "Bayburt’a havalimanı yapılacak mı?" sorusuna da karşılık veren Şener, "Bayburt’a havalimanı biraz zor çünkü nüfus az. Talep olması lazım. 2023 hedefleri çok önemli. Bu hükümet döneminde müthiş başarılar. 2023 hedeflere ulaşmak için katma değeri yüksek ürünleri üretmeliyiz. Girişimciliğinin önünü açmamız lazım. Alçak dallardaki elmaları topladık, artık üst dallardaki elmaları toplamamız gerek. O hedeflere ulaşmamız gerek" dedi.
Şener, bir öğrencinin "Almanya bizi kıskanıyor mu?" şeklindeki sorusuna ise "Almanya çok büyük bir ülke. Dün Frankfurt’taydım. Orada konuşulan konu şuydu; ‘THY bizi çok korkutuyor.’ Deli gibi bunu konuşuyorlar. Airbus’ı yapacaksın, bize satacaksın ama uçmamı istemeyeceksin. Kıskançlık mı değil mi bilemiyorum. Türkiye’nin büyümesi bir takım ülkelerin çıkarına gelmeyebilir. Seni sadece pazar olarak görüyorlar. Kıskanmaları doğal.
Fakat Almanya çok büyük ülke. İlişkilerimizin çok iyi devam etmesinde fayda görüyorum" yanıtını verdi. Alanya-Gazipaşa Havalimanı ile ilgili bir soruyu da cevaplayan Sani Şener, "Sıfır yolcu ile başladık, 650 bin yolcu oldu. Çalışmalar yapılıyor. Pisti 500 metre uzatacağız" dedi. Sani Şener son olarak "100 yıl önce bankaya giden Graham Bell, ‘Bana kredi verin, telefon icat edeceğim, Avrupa’yla konuşacağım’ dediğinde kredi vermemişler. ‘Böyle şey mi olur?’ demişler. 100 yıl önce, ‘Havalimanı yapacağım, uçaklar inecek’ deseniz kredi vermezlerdi. İşte siz de bir iş düşünün, bankaya gidin, kredi isteyin, eğer vermezlerse o iş tutar" diyerek sözlerini tamamladı. Şener’in bu sözleri gençler tarafından büyük alkış alırken, öğrenciler Şener ve Akgiray’a plaket verdi.