spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
İstanbul
Salı, 15 Ekim 2024

Avrupa Ağırlama Yetenekleri Pasaportu dönemi başlıyor

Seçtiklerimiz

AB Avrupa Komisyonu, 17 Haziran 2014 tarihinde, Avrupa turizm ve ağırlama sektörü içerisinde iş arayanlar ve işverenler arasındaki ilişkiyi kolaylaştırmak adına "HOTREC’in de lobi faaliyetleri sonucunda" bir araç olarak kullanılması hedeflenen, ” Avrupa Ağırlama Yetenekleri Pasaportu ” projesi start aldı…

Yetenek Pasaportu sayesinde çalışanlar ve işverenler için dil engelleri aşılacak ve sektördeki istihdam sürecini kolaylaştırmak için çalışanların yetenekleri mukayese edilebilecek. Avrupa İş Hareketliliği Portalı, EURES tarafından barındırılan, yetenek pasaportu sistemi AB kapsamındaki tüm resmi dillerde uygulanacak. Pasaport gelecekte diğer sektörler için de yaygınlaştırılacak.

TURİZM SEKTÖR AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GİRİŞİM…
TUROB Başkanı Timur Bayındır, projenin personel sirkülasyonun yüksek olduğu sektörümüz açısında önemli bir girişim olduğunu belirtti. Projeyi değerlendiren Bayındır şu açıklamada bulundu:

” Turizm, toplam 2 milyon çalışan ile ülkemiz istihdamın yüzde 8.3’üne karşılık gelmektedir. Yerinde ihracat yapan sektörümüzün, en önemli ayağı şüphesiz ki hizmeti sağlayan personeldir. Dolayısıyla aranılan mevkiide ve yeteneklerde personel istihdam edebilmek sektörümüzün global ihtiyaçları arasındadır. ” dedi.

AB Sosyal İşler ve İstihdam Komisyoneri László Andor ise “Avrupa Ağırlama Yetenekleri Pasaportu, Avrupa’da çalışanlar ve özellikle gençler için oldukça yüksek bir potansiyel olan mobiletinin teşviki için önemli bir araç olacaktır ” dedi. Andor, bu girişimin aynı zamanda, Avrupa işçi ve işveren örgütleri arasındaki sosyal diyaloğun iyi bir örneği olduğunu ve bu işbirliğini diğer iş gücü piyasası sektörlerine de yaymayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Yetenek Pasaportu ile çalışanlar eğitim, öğretim ve çalışma hayatı ile kazandıkları beceri ve yeteneklerini kolay erişilebilir bir format üzerinden kaydedebilecekler. Pasaport standart bir öz geçmiş hazırlayarak, işverenler için hızlı bir şekilde dil engellerinin aşılmasını ve ihtiyaç duydukları alanlarda kalifiye personel bulmalarını sağlayacak. Bu nedenle sistem, ağırlama sektörüne yönelik arz ve talep arasında doğru eşleşmeyi kolaylaştıracak.

Sistemin Temelini Oluşturan Etkenler:
AB’de, 2014 Nisan ayı itibariyle genel genç işsizlik oranı yüzde 22.5 olup, 25 yaşın altında, 5 milyonu aşkın gencin işsiz olduğu bilinmektedir. Böylelikle, ağırlama ve turizm sektörü gibi gençlere iş imkanı sunan sektörlerin desteklenmesi çok daha önemli bir hale gelmektedir.

2013 sonunda yayınlanan Avrupa Geniş Çaplı Çalışması ile ağırlama sektörünün genç nüfus işsizliği ile mücadelede kritik bir rol oynadığı ve diğer sektörlerdeki gelişim, istihdam ve refah için oldukça önemli bir konumda olduğu açıklanmıştır. Bu bulgular, 2000 ve 2010 yılları arasında ağırlama sektöründeki istihdamın yılda yüzde 2,9 oranında büyüme göstererek, 2,5 milyon iş yaratan bir sektör olmasıyla da desteklenmektedir. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika