Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Demre’ye 5-10 bin yatak için havaalanı kurulamaz. 50 bin yatak ise bütün Demre sahillerinin mahvolması demektir“ dedi.
Akdeniz Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen Myra Demre Sempozyumu’nda; bölgenin tarihi, doğal, kültürel değerleri en ince detayına kadar bilimsel olarak ele alınırken, diğer taraftan Demre’nin turizmdeki yeri ve geleceği konusu da tartışmaya açıldı.
DEMRE TURİZMİN NERESİNDE..?
Bu kadar zengin ve çeşitli turizm değerlerine sahip olan Demre turizmin neresindeydi?.. Neden yıllardır bir ilerleme kaydetmemişti?.Gelen 400 bin turist Demre’de birkaç saat kalıyor ve geri dönüyordu..Yılan hikayesine dönen tahsisli yerlerin belirsizliği ne olacaktı?…Turizm yatırımcıları Demre’ye nasıl bakıyor?.Demre’ye el atacak turizm girişimcileri nerede..?
Bu sorulara somut cevaplar gerekiyor. Demre’nin tanıtım ve markalaşma stratejilerini konuşmadan önce konaklama sorununun ele alınması şart.
Peki Demre’nin nasıl bir konaklama modeli olmalı..?
TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ” Yatırımcı gözüyle Demre Turizmi ” başlıklı konuşmasında; havaalanı ve yatak kapasitesi konusundaki kararsızlığını dile getirdi. Havaalanı yapılacaksa yatak kapasitesinin yükseltilmesi gerektiğini ama 50 bin yatağın Demre’de nasıl bir değişim yaratacağı konusunda net bir açıklamada bulunmadı. Farklı bir ürün, farklı turist kitlesi yaratılması, sosyal yaşam alanlarının geliştirilmesi ve yatırımcıların cesaretli olmalarına değindi.
Demre’nin tarih, kültür ve geleceğinin konuşulduğu bu sempozyumun kopuk halkası turizmcilerdi. Turizm paydaşlarının yoğun katılımı ile toplantı turizm açısından da büyük bir beyin fırtınasına dönüşebilirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Demre ile ilgili düşüncelerini, öngörülerini ve eleştirilerini çok açık ve net bir şekilde anlattı.
DEMRE’YE KAŞ-KALKAN ÖRNEÐİ..!
” Demre’ye 400 binin üzerinde turist geliyor. Antalya’dan buraya otobüsle 2.5- 3 saatte geliniyor . Kaş’a Dalaman’dan gelenler de 2.5 saatte geliyor. Mesafe aynı. Kaş’ta kalıcı bir turist yoğunluğu var mı? Var. Kaş ve Kalkan’da oteller pansiyonlar, kafeler, restoranlar dolu mu?..Dolu… 400 bin civarında insan gelen Demre’de bunlar yok. Akşam şurada kalın diyebileceğiniz, yemeğini, müziğini önerebileceğiniz neresi var?
HAVAALANI AÇILSA, BURASI HEMEN KEMER-BELEK Mİ OLACAK?
Buraya havaalanı yapılması kolaylığı içindesiniz. Havaalanı yapılmasıyla burası bir Kemer veya Belek olacak mı?. Ben havaalanı olsun diye uğraşıyorum ama çok zor bir arazi..Gazipaşa’ya bir havaalanı yapıldı 1 yıldan beri açılamıyor. Küçük uçaklar uçabiliyor, büyük uçaklar için ise sorun olur deniyor.
50 BİN YATAK BÜTÜN SAHİLLERİN MAHVOLMASI DEMEK..!
Havaalanı açılacak, insanlar akın akın gelecek ve otellere dolacak. Sonra turizmden bir şey elde etmeye çalışacağız. Bu bence yanlış bir bakış açısı. Burada bir ailenin makul fiyatlarda kalabileceği, güvenlik temizlik ortamında, deniz ve tarihi güzellikleriyle bir otel hazırladık mı?..İlla havaalanı gelsin sonra da binlerce insanın kalacağı oteller yapılsın kolaylığı yerine daha butik bir turizm yapılanması düşünelim.
SİDE ÖRNEÐİ..!
Side’de son 6 ay içinde turizmcilerle belediye el ele vermişler; 3-4 kilometre bütün sahili açmışlar. Deniz kıyısında yürüme yolu var, her otel önünü temizlemiş. Demre’de bu güzelim sahilde yürüyebileceğiniz bir yer söyleyin bana. Yok. Yapmak için bir gayret var mı?.. Yok. Bekliyorum.
SEFERİHİSAR ÖRNEÐİ…!
İzmir’in Seferihisar’ı 6 aydır bana gelip gidiyor. "Bir yavaş şehir yapmaya çalışıyorum" diyor. "Araçların şehrin ortasından gürültüyle geçmesini engellemeye çalışıyorum. Burası bir tatil kasabası, burada giriş çıkışın düzeni olması lazım. Motor gürültülerini kaldırıyorum sadece bisiklet olacak. Tabela kirliliğini kaldırıyorum. Binaların dışını beyaza boyatıyorum, parası olan yapıyor, olmayana yardım ediyoruz. Sessizlik isteyen insanların rahat huzur içinde yaşayacakları bir kasabayı kurmaya çalışıyorum" diyor.
Bununla ilgili bir proje yapmış, bu proje ile kapı kapı geziyor ve anlatmaya çalışıyor. Bakın arkadaşlar, buranın inanılmaz bir potansiyeli var ama bu potansiyeli değerlendirme konusunda bir gayret yok.
DEMRE’DE İLLE DE BUTİK OTELLER OLMALI
Ağaçları yokeden, doğayı tahrip eden bir oteller zinciri Demre sahilinde olmaz. Butik küçük oteller yapın, oteliniz dolmazsa bana gelin, yatak garantisi veriyorum. Sofrası ve mekanı temiz yerler yapın. Şu andaki manzara yağ var, un var, şeker var; helva yapacak usta yok gibi görünüyor. Bu usta ortaya çıktığı zaman bizim insanımız ciddi karşılık verecektir.
Hızlı rant elde etme anlayışına takılırsak bütün bu güzelliğe yazık olur ve gelecekte bizi suçlarlar. Ben istiyorum ki el ele verelim ”