spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cumartesi, 19 Ekim 2024

Gazipaşa için süre daraldı

Seçtiklerimiz

"65 metrekare harika standımızla rakiplerimizi gölgede bıraktık" dedi. Kaptanoğlu fuarın üçüncü gününde yaptığı değerlendirmede şu şekilde konuştu: "Alanya olarak tanıtım için el ele verdik. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD), ALTAV, Alanya Belediyesi, Konaklı Turizm İşletmecileri Derneği (KONTİD), Alara Turizm Yatırımcıları Derneği (ALTUYAP), hep birlikte fuarın en iyi yerinde kiraladığımız 65 metre karelik Alanya standımızda Alanya’yı en iyi şekilde tanıttık.

Standımız ilk günden beri ilgi odağı oldu. Uzun kuyruklar oluştu, tanıtım için dağıtılan materyallerin yanı sıra görseli ve mimarisiyle büyük ilgi çekti. Biliyorsunuz Rusya pazarı Alanya için çok önemli.

Hatta Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkelerden bir tanesi. Antalya’ya gelen 3,5 milyon turistin yüzde 35’i yani 1 milyonun üzerinde Rus turist Alanya’ya geliyor. Alanya için Rusya pazarı çok önemli. Fuarı değerlendirdiğimizde geçen yılki rakamlarla bu yılı kıyasladığımızda yüzde 5’lik bir artış olabileceğini söyleyebiliriz. Satış grafiği bunu gösteriyor. Sezon sonu itibariyle de Rus pazarında 2012’yi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz.

En sevindirici olan yanı ise geçen turizm sezonunda Rus pazarını etkileyen olumsuz izlerin silindiğini hissediyoruz. Şu anda her şey iyi gidiyor. Moskova fuarını çok iyi değerlendirdiğimizi düşünüyoruz. Bu arada turizm bakanlığının standında yer alan tersanemizin fotoğrafının bulunduğu dev afiş de tanıtımımızda çok etkili olduğunu düşünüyorum.

RAKİPLERİMİZİ GÖLGEDE BIRAKTIK

Özellikle Turizm Bakanlığımız ve turizmciler MITT Moskova fuarına çok iyi hazırlanmışlar. Türkiye ve Alanya’nın yer aldığı stantlar adeta turizmde destinasyon olarak rakibimiz olan İspanya ve Mısır’ı geride bıraktığını ilgi ve alakadan görüyoruz. Ruslar için en önemli pazar olan Mısır’da yaşanan iç karışıklıklardan dolayı şuanda Mısır’da bir azalma var ama Mısır yine de Ruslar için önemli bir pazar ve destinasyon.

Bu fuarda Ruslar için en önemli destinasyonun Türkiye, dolayısıyla Antalya ve Alanya olduğunu gördük. Artık Türk turizminin profesyonelleştiğini söyleyebiliriz. Fuar alanındaki en büyük hol Türkiye’ye ait ve en büyük stantlardan birisi de Alanya’mıza ait. Türk turizmcisi olarak tanıtımda dahil olmak üzere bazı şeyleri çok iyi öğrendiğimizi söyleyebilirim. Artık Alanya kültürel varlıklarıyla da ön plana çıktığını kültürel tanıtımda yapıldığı görüyoruz. Bu bizi fazlasıyla memnun ediyor. Kısacası Türkiye MITT Moskova Uluslararası Turizm Fuarı’nda en dikkat çeken ülke olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

‘RUSLAR, ALANYA MERKEZİ TERCİH ETMİYOR’

Fuarda konuşan bir başka isim ALTİD Başkanı Gülçin Güner, Rusya pazarında, Türkiye’nin kış aylarını da çalışmak gerektiğini söyledi. Güner, "Mısır’ın ve Tunus’un kış ayları var. Bunun için uçak şirketlerine ve otelcilere teşvik gerekiyor. Bu konuda bakanlığın girişimlerde bulunması lazım" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ruslar Alanya’da genellikle büyük otellere geliyor. Yoğun olarak tercih ettikleri yerler Alanya’nın merkezindeki küçük oteller değil, her şey dahil olan mas çalışan tesisler. Bunlar da genelde son yıllarda yapılmış olup Okurcalar, İncekum, Avsallar, Konaklı bölgesindeki oteller.

‘BDT ÜLKELERİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ’

Alanya çatısı altına diğer otelcileri ve birlikleri de aldık. Onlar da burada. Bugüne kadar Alanya’da hep birinci sırada Almanlar vardı. 2011 yılında bu fark çok azaldı. Gerçekten Rus pazarı büyük bir pazar ve biz bu pazarın ilerleyeceğini düşündüğümüz için gelecek yıllarda da bu ve bunun gibi fuarlara yöneleceğiz. BDT ülkeleri Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Ukrayna, Belarus gibi bölgelere ağırlık vermeyi hedefliyoruz.

‘TEŞVİK GEREKİYOR’

Türkiye’ye çalışan ağırlıklı 4 büyük tur operatörü var. Onlar kendi aralarında fuarları paylaşmışlar. Söylenen şu ki Afrika ülkelerinde huzur yok ama Mısır’ın fiyatlarını çok düşürdüğü, devletin sübvanse ettiği ve bu pazardan pay alacağı söyleniyor. Fakat ben kişisel olarak böyle olduğunu düşünmüyorum. Rusya gerçekten soğuk bir ülke. Güneşli gün sayısı az. O yüzden kış aylarını da Türkiye için çalışmak lazım. Çünkü Mısır’ın ve Tunus’un kış ayları var. Bunun için uçak şirketlerine teşvik gerekiyor. Otellerin kış döneminde açık kalabilmesi için teşvik gerekiyor. Bu konuda kış ayları için bakanlığın girişimlerde bulunması lazım.

‘GAZİPAŞA İÇİN SÜRE DARALDI’

Gazipaşa konusunda Mart ayının sonunda Air Finland’ın uçacağı bilgisine sahibiz ancak şu ana kadar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) bir izin çıkmış değil. Bu nedenle tedirginiz. Büyük uçakla uçacaklar. Gazipaşa’da pist uzatılıyor ve gece uçuşları için de hiçbir sıkıntı yok. Fakat dediğim gibi SHGM’den bir izin çıkmadı. Akabinde Nisan ayında Transilvania’nın Hollanda ve Belçika uçuşları gelecek. Arkasından Mayıs’ta Almanya Öger-Thomas Cook’un haftada 6 seferi gelecek. Şimdi bütün bunları bekliyoruz. Süre daraldı.

6 GOLF SAHASI İÇİN TAHSİSLİ ARAZİLER AÇILDI

Alanya’nın doğu ve batı tarafında Gazipaşa’ya doğru çıkarken 3’er tane tahsisli arazi golf için açılacak. Bu ay içinde açılması bekleniyor. Golf yatırımcılarına tahsis edilecek. Bunlar desteklenirse ileriye dönük olarak Alanya destinasyon olarak daha da sağlamlaşmış ve ürünümüzü de çeşitlendirmiş olacağız.

"ÜRÜNLERİ ÇEŞİTLENDİRİYORUZ"

Alanya’da genel olarak artık alt yapı sorunumuz yok. Bu sene renovasyona giren çok otel var. Rekabet zaten yatırımcıyı kendini yenilemeye ve teknolojik donanıma, pazar çeşitliliğine ve ürünü spesyal hale getirmeye itiyor. Alanya için bir de Engelsiz Turizm Protokolü var. Ona çalışıyoruz. Damlataş’ta bir pilot bölge belirledik. Orada 10 otelle ilk etapta engelsiz turizm için Alanya Belediyesi, Özürlüler İdaresi ve Turizm Bakanlığı ile bu çalışmayı başlatıyoruz. Onların plajlarını düzenleyeceğiz. Yani spesifik konularda destinasyon olarak ürünümüzü çeşitlendirmeye çalışıyoruz.

EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE HERKES BEKLEMEDE

Alanya denildiği zaman akla tabii ki İskandinav pazarı geliyor. Öncelikle Orta Avrupa ve İskandinav turistler Alanya’da küçük ve apart oteller, aile turizminde stüdyo odalar, 1+1 veya 2+1 tarzı konaklama yerlerine dönük talepleri var. Helsinki fuarı çok güzel geçti. Finlandiya’da Alanya 1 numara. Tabii bu bugünden yarına olan bir şey değil. Yıllardır uğraşılan bir konu. Orta Avrupa ve İskandinav pazarı Alanya’nın en iyi pazarlarından biri. Artık bilinen bir şey var ki İskandinav turistin refah seviyesinde bir azalma olmasa da ekonomik kriz kaynaklı bir bekleme var. Erken rezervasyon talepleri çok zayıf geçiyor. Bir de tabii internet gerçeği var. Örneğin internet, Finlandiya’da İnsan Hakları Beyannamesi’ne "Herkes her an, hızlı güvenilir ve ücretsiz internete ulaşır" diye girmiş durumda. İşte bütün bunları veri olarak kabul ettiğiniz zaman insanlar artık destinasyonlara girip fiyatları araştırabiliyor. Acenteden satın alsa bile sonuçta yine kendisi araştırıyor. Fiyatları, ürün ve hizmetleri karşılaştırabiliyor.

‘PAZARIN HER TARAFINDAN PAY ALABİLMEK MÜMKÜN’

Bizim de fiyat ve kaliteyi koruyarak, ürünü çeşitlendirerek rekabet ortamında olmamız gerekiyor. Mesela bizim otellerimizden biri adult diğeri bir çocuklu aile ve adult otel olarak konumlandı. Bir de aile konseptinde hizmet veren otelimiz var. Yani artık yatırımcı ve işletmeci de farklı konseptlere göre ürününü, işletme biçimini belirliyor. Bu şekilde pazarın her tarafından pay alabilmek mümkün. Bu trendlere aslında bütün otelcilerin izlemesi gerekiyor. İşte o nedenle otelciler bu fuarlarda görüş alışverişinde bulunuyorlar. Bundan sonra otelciliğin gidişatı konusunda kararlar veriliyor. Değişik milletlerden değişik yaş ve profilde, farklı sosyal yapılarda aynı oteldeki kişileri nasıl mutlu ederiz? Araştırmalarımız bu yönde devam ediyor."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika