spot_img
spot_imgspot_img
23.7 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Ertuğrul Günay ‘Airex 2010’ fuarını gezdi

Seçtiklerimiz

Aprondaki Genel Havacılık Hangarı’na gelen Bakan Günay’a EA Aerospace Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ekim Alptekin, iş jetleri ile ilgili bilgi vererek, yakın bir zamanda bazı iş jetlerini Türkiye’de üretmeyi planladıklarını söyledi.

       

       

SİVİL HAVACILIÐI YAKINDAN TAKİP EDİYORUM

       

Bakan Günay, burada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son yıllarda turizmde büyük bir mesafe kat ettiğini belirterek, "Türkiye geçen yıl ekonomi krizine rağmen, dünyanın gelişmesini sürdürebilen ender ülkelerden bir tanesi oldu. Türkiye’de turizmin gelişmesinde Türkiye’nin tarihsel ve doğal güzelliklerinin etkisi kadar alt yapısının gelişmesinin de çok büyük bir payı var. Türk Hava Yolları’nın bugün ulaştığı güç ve sivil havacılık sektörünün son yıllarda yaşadığı gelişmeler turizmdeki sürekli gelişmelerin çok temel dürtülerinden biridir. o yüzden sivil havacılıktaki gelişmeleri yakından takip ediyorum. Sivil havacılığın potansiyelinin artması çok büyük bir önem taşıyor" dedi.

       

       

BENİ HEYECANLANDIRDI

       

Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye’de bir uçağın imal edilecek olması ihtimalinin kendisini heyecanlandırdığını belirterek şöyle dedi: "Türkiye bir çok şeyi başardı. Bu tür uçakların Türkiyede üretilecek olması gerçekten iyi. Burada çok sayıda jet uçağı var. Bunların hiçbiri Türkiye’de üretilmiyor. Biz artık bir çok şeyi kendimiz yapabilir hale geldik uçak üretimi de bunlardan biri. Türkiye’nin dünya liginde de çok sayıda iş adamı ve yatırımcısı var. Bu tür uçakların kullanım kapasitesi çok artıyor. bunların ülkemizde üretilmesi ekonomi açısından dünyaya, Türkiye’yi bir marka olarak duyması açısından büyük katkı yapar."

       

       

UÇAN OTOMOBİLLE UÇTU

       

Bakan Günay açıklamanın ardından "uçan otomobil" olarak adlandırılan 4 yolcu kapasiteli N515MP tipi özel jet uçağı ile test uçuşuna çıktı. Bakan Günay, pilotun daveti üzerine kokpitteki yardımcı pilot koltuğunda uçuşunu gerçekleştirdi. Yarım saatlik bir uçuşun ardından fuardaki uçakları inceleyen Bakan Günay, daha sonra kapalı alandaki standları da ziyaret etti. Bakan Ertuğrul Günay, Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü Uğur Cebeci’nin hazırladığı CNN Türk’te yayınlanan Kokpit programına ait standa uğradı. Uğur Cebeci ile havacılık üzerine bir süre sohbet eden Bakan Günay, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

       

       

SEVİMSİZ BİR TARTIŞMAYA VESİLE OLDU

       

Bir gazetecinin Savarona yatıyla ilgili son durumu sorması üzerine Bakan Günay şöyle dedi: "Biliyorusunuz Maliye Bakanlığı’nın yaptığı bir tahsis vardı. Tahsisin kurallarına uygun sürdürülmediğine ilişkin bir bilgi ve ortak bir kanaat var. Maliye Bakanlığı fesih işlemlerini başlattı. Fesih işlemlerinden sonra gemi tekrar Maliye Bakanlığı’na dönerse biz de amacına uygun kullanım için bir talepte bulacağız. Ama henüz işin başındayız. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 1980’li yıllarda yok pahasına satıyormuş Savarona’yı. İşin sıkıntısı oradan başlıyor. Sonra da rahmetli Özal, müdahale etmiş ve ‘hiç olmazsa bir işadamının turistik kullanmasını’ sağlamış. O kullanım bu gün biraz sevimsiz bir tartışmaya vesile oldu. Zaten bu olaydan önce de bizim onu Türkiye’nin bir tarih, kültür amacı çerçevesine dönük kullanmak için bir girişimimiz vardı. Zaten daha önce bir okul gemisiymiş, onu elden çıkarmışlar. O şekilde de kullanılabilir, çeşitli belediyelerimiz ‘bizim limanımıza çekilsin, biz bakımını da yaparız, ziyaret mekanı haline de getiririz’ diye talepleri var. Bir uygun çözüm bulacağız ama keşke böyle sevimsiz bir tartışma olmasaydı. Bu tartışmalar öncesinde de bizim bir talebimiz olmuştu ama şimdi daha çok dikkatler yoğunlaştı ne yazık ki.

       

       

"TÜRKLER NE YAPIYOR" DİYE GİZLİCE GELENLER VAR

       

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gazetecinin "jet uçağıyla yaptığı test uçuşunu" sorması üzerine de şunları söyledi: "Çok keyifli, çok sessiz. Buradan Karadeniz’e kadar gittik ve Boğaz üzerinden geri döndük. Bu uçaklardan Türkiye’de imal etme konusunda bir gayretleri var genç arkadaşların. Umarım başarılı olurlar. Sivil Havacılık bizim için çok önemli. Türkiye turizmde çok yol alıyor ve Sivil Havacılık’ta bunun temel ayaklarından biri. Burada gördüğümüz herşey aynı zamanda turizmin altyapısı için de çok büyük önem taşıyor. O nedenle ayın 1’inde Meclis’in açılışı vardı sonra da Kayseri’ye "Tarihi Kentler Birliği toplantısına gittim. Geciktim ama bu mekanı son gün de olsa görmek istedim. Buradaki arkadaşlar da fuarın çok iddialı hale geldiğini, 2012’de çok daha büyük, çok daha görkemli bir fuar alanıyla tanışacağını ama bu gün de dünyanın dört bir tarafından özel meraklıların hatta ‘Türkler ne yapıyor?’ diye gizlice öğrenmeye gelenler varmış. Bu bizim için güzel bir gelişme."

       

       

DHA / Air News Times

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika