spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

En büyük destek Katar’dan geldi

Seçtiklerimiz

Türkiye, 9 Ağustos’ta Beyrut’ta kaçırılan pilotların serbest bırakılmasıyla mutlu sona ulaştı. Süreçte çoklu takas diplomasisi yürütüldü. Lübnan hükümeti pilotları kurtarmak için askeri operasyon yapılmasının hayatlarını riske atmak olacağını belirtince, Suriye’de alıkonulan 9 Lübnanlı hacının serbest bırakılmasına yoğunlaşıldı. İmam Rıza’nın Ziyaretçileri adlı örgütün pilotlara zarar vermemesi için İran da destek oldu. Ankara ile Katar’ın bastırması sonucunda nerede tutulduğu belli olmayan Lübnanlı hacılar Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Azaz kampından Türkiye sınırına taşındı.

MİT YETKİLİLERİ DEVREYE GİRİYOR

Pilotlar 2.5 aylık çok yoğun diplomasi ve istihbari çalışma sonucunda serbest kaldı. MİT yetkilileri 13 Ağustos’ta Lübnan’a giderek, ülkenin Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim ve istihbarat yetkilileri ile biraraya geldi. Lübnan makamları, örgütün Türkiye’den Suriye’de “İran ajanı oldukları gerekçesiyle alıkonulan” 9 Lübnanlı Şii Hacı’nın serbest bırakılmasını sağlamasını istediğini iletti. Eş zamanlı olarak Türkiye de, Suriye’deki direnişçilerin elinde bulunan 9 Şii hacıyı kurtarmak için çaba göstermeye başladı. Akpınar ve Ağca’nın yeri sık sık değiştirilirken Lübnan istihbaratı 4 kez pilotların yerini belirledi. Ancak askeri bir operasyon riskli olduğu için bir müdahale planlanamadı. Bu durum Ankara’ya da bildirildi. Ankara, yine aynı süreçte İran makamlarıyla temas kurarak İmam Rıza’nın Ziyaretçileri Örgütü’nün pilotlara zarar vermemesi ve serbest bırakması için yardım istedi.

EN BÜYÜK DESTEK KATAR’DAN GELDİ

Sürece en büyük destek ise Katar’dan geldi. Katar Dışişleri Bakanı Halit bin Muhammed Al Attiyah özellikle ÖSO’nun hacıları bırakması için büyük çaba gösterdi. Türkiye ve Katar’ın baskıları sonucunda ÖSO, Ekim ayı başında 9 Hacıyı diğer bölgelere göre nispeten daha korunaklı olan Türkiye sınırındaki Kuzey Kasırgası Tugayı’nın kampına taşındı ve takas süreci başladı.

ABBAS İBRAHİM ARABULUCULUK YAPTI

Takas diplomasisini ise MİT ile birlikte Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim Türkiye’den yürüttü. 17 Ekim’de Türkiye’ye gelen İbrahim, Ankara ile İmam Rıza’nın Ziyaretçileri adlı örgüt arasında arabuluculuk yaptı. Pilotlar ile Lübnanlı hacıların Beyrut Havalimanı’nda takası konusunda anlaşıldı. Lübnanlı hacıların dün Türkiye’ye geldiği ortaya çıkarken, 9 kişi Beyrut’a uçtu. İmam Rıza’nın Ziyaretçileri Örgütü de, pilotları Lübnan Emniyet güçlerine teslim etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika