spot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
İstanbul
Perşembe, 16 Mayıs 2024

easyJet CEO’su Carolyn McCall

Seçtiklerimiz

S: Özellikle düşük ücretli sektörde ve bir bütün olarak Avrupa havacılık pazarında gelecek adım olarak neyi görüyorsunuz?

CMC: Düşük ücretli havayollarının Avrupa’da büyük ihtimal aynı hızlı büyümeyeceğini düşünüyorum, yani bence hala büyüme olacak, hala fırsat var ama tabi ki kendi açımızdan düşünüyorum ve bence bu düşük ücretli havayolları ve tüm havayolları için geçerli, gelecek aylarda kapasiteleri ve kapasite büyümeleri konusunda çok daha fazla dikkatli olacaklar.

S: Düşük ücretli havayollarının birleşeceğini düşünüyor musunuz?

CMC: Genel olarak bunun sadece düşük ücretli havayolları olduğunu düşünmüyorum. Havayolu piyasasının birleşeceğini düşünüyorum, ve yüksek yakıt fiyatları sebebiyle daha da fazla birleşme olacak, zayıf oyuncular ayakta kalmak için çok çabalayacak.

S: Eskiden düşük ücretli havayolları arasında birliklerle ilgili tartışma vardı, ama bu aslında havacılıkta olmuyor. easyJet’in gelecekte f.ex JetBlue olarak bir birlik kurabileceğini düşünüyor musunuz?

CMC: Önceliklerimiz arasında değil, daha önce olanları merkez havayolları için olduğunu düşünüyorum, ama bizim için, sistemleri basit ve düz tutmamız gerekiyor ve karmaşık bir süreç oluşturmak istemiyoruz. Yani, yaptığımızı karmaşıklaştıran herşey, aslında çok da yanlısı olmadığımız şeyler, böylece, bunu ciddi olarak düşünmek için birliğin belirgin materyallere ve finansal faydaya sahip olması gerekiyor.

S: Singapore Airlines düşük ücretli uzun mesafeli bir havayolu duyurdu. Zaten şu anda Air Asia X Avrupa’ya uçuyor. easyJet’in de bu piyasada aktif olma planı var mı?

CMC: Hayır, şu anda yaptığımızın çok iyi olduğunu düşünüyoruz ve asıl olarak kısa mesafeli piyasadayız. Bu bizim çok iyi yaptığımız bir iş, model bu ve gelecek beş yıla odaklanacağımız şey bu.

S: 2007’de çevresel yenilikler olduğunu duyurdunuz. Bu planın gelecek adımları nedir ve seyahatin geleceğini ve gelecekteki uçak tiplerini nasıl etkileyecek?

CFC: Bu oldukça uzakta, muhtemelen 2016’dan önce Airbus’ta yeni motorlar olmayacak. Çevre ve yakıt için iyi olan herşeyle ilgilenebileceğimizi söyleyebiliriz. Şu ada Airbus’un ve Boeing’in yapımcılarıyla yeni motorlar ve bu alanda gelecek planlar hakkında görüşüyoruz.

S: Eğer yakıt fiyatları artarsa, bu kazancın azalacağından ya da negatif olarak etkileneceğinden çekiniyor musunuz?

CFC: Aslında, en son seferde bu düşük ücretli havayolları için iyiydi çünkü aynı zamanda bir kredi krizi de vardı. Şu anda havayolları için durumun farklı olduğunu düşünüyorum çünkü Avrupa’da gördüğümüz bir işbirliği gelişmesi, bu da uzun mesafeli, premium business yolcularının uzun mesafeli havayollarına fon sunduğu ve bu havayollarının yakıtı daha kolay karşılayabildiği anlamında gelir. Yani, bu açıdan bu durum düşük ücretli havayolları için daha zor çünkü yolculara yakıt artışını çabuk yansıtamıyoruz, çünkü daha fazla fiyat duyarlılığı var, çünkü bu bir tüketici gelişimi. Tüketiciler hala emin değil, sonuç olarak durum 2008-2009’daki durumdan farklı. Fakat, easyJet’in çok güçlü dengeleri olduğunu, paraya sahip olduğunu, güçlü bir şirket olduğunu aklınızda tutmanız lazım, gelecek birkaç aydan sonra güçlü bir şekilde ortaya çıkacağımızı umuyorum.

S: Direkt bir trafiğe sahipsiniz. Bu trafiğin iş ve tatil oranı nedir?

CFC: Tüm yolcularımız göz önüne alındığında, %80’i tatil, %20’si ise iş sebebiyle uçuyor.

S: İş seyahati yapan yolcuların sayısını arttırmak istiyor musunuz?

CFC: Evet, iş seyahati yapan yolcularımızın sayısını arttırmaya çalışıyoruz ve bildiğimiz kadarıyla iş seyahati yapan yolcuların sayısı artmaya başladı, bunu arttırmaya devam edeceğiz.

S: Yolcuları çekmek için ilk sıralarda daha fazla boşluk bırakan Germanwings ve diğer havayollarının yaptığı gibi bir şey yapmayı planlıyor musunuz?

CFC: easyJet eşitliğe oldukça önem veriyor. Basit, çabuk, etkili ve kolay. Yani, yolcuların bize söyledikleri herşeyden sahip olmak istedikleri tek bir şeye sahip olduğumuzu düşünüyoruz: business’ın esnekliğinde uçuş gerçekleştirmek. Böylece, biz de esnek fiyatlara sahibiz. Bunu daha önce hiç yapmadık ve biraz daha fazla para ödemeniz gerekiyor ama sonbahar ya da kış ayında da biletinizi istediğiniz kadar değiştirebiliyorsunuz. Bu iş için çok iyi. Buna ek olarak, esnek fiyatla, hızlı uçağa binme şansına ve ücretsiz bir çanta taşıma hakkına sahip oluyorsunuz. Esnek fiyat uygulaması başlattık ve ilgi görüyor. İnsanlar bu konuya ilgili.

S: easyJet’in gelecek üsleri nerde olacak, belki Avrupa dışında? Ya da Avrupa’ya yakın?

CFC: Geçenlerde Ürdün’e yeni bir güzergah başlattık, yani Avrupa dışına uçuşumuzda Ürdün ve Mısır var. Şu anda sonraki üssümüz, kış sezonunun sonunda, yani 2012 başlarında hazır olacağımız Lizbon ve sonra daha sonra ne yapacağımızı düşüneceğiz.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika